Žemaičius lepina „Pitliaus“ skanėstai

UAB „Pitlius“ direktorius Eugenijus Gudauskas didžiuojasi savo įmonės kepėjais – visi jų gaminiai tirpsta burnoje.

Kelių aukštų vestuviniai, kūdikiško švelnumo krikštynų, žaislų pavidalo gimtadienių ir netikėčiausių formų jubiliejiniai tortai, daugiau nei metro aukščio šakočiai ir kiti išskirtinio skonio, rankomis formuojami skanėstai kepami Šilalėje įsikūrusioje bendrovėje „Pitlius“. Prieš 20 metų pirmąjį batoną iškepę visoje Žemaitijoje populiarios kepyklos įkūrėjai niekada net nesvajojo tapti konditeriais, tačiau pakluso rinkos poreikiams ir duonos gaminių kepa kasmet vis mažiau.

Atsivėrė verslo horizontai
Pirmą kartą užsukusiesiems į krautuvėlę „Pitliaus skanėstai“ nuo gardumynų gausos raibsta akys ir sąla širdis – išsirinkti skaniausią kepinį beveik neįmanoma, nes gardumynai vienas už kitą skanesni ir gražesni. Įmonė kepa beveik 200 pavadinimų gaminių ir nuolat atnaujina jų asortimentą, nes to pageidauja pirkėjai.
UAB „Pitlius“ direktorius Eugenijus Gudauskas prisimena, kad idėja steigti kepyklą jam kilo dar 1994-aisiais, viename dienraštyje perskaičius, kad kiekvienas bažnytkaimis privalo turėti savo kepyklą. Tačiau tada šį verslą jis įsivaizdavo visiškai kitaip. Pradžia nebuvo labai sunki: parduotuvių atstovai kasdien išsiveždavo po kelis šimtus kepaliukų duonos ir batonų, mokykloms iškepdavo net 6000 bandelių. Dabar apie tai, pasak E. Gudausko, galima tik pasvajoti – iš 44 rajono mokyklų liko 11, o bandelių jos užsako dešimt kartų mažiau.
Mažėja ir duonos, ir batonų pardavimai, todėl teko ieškoti, kuo juos pakeisti. „Kepame ir gaminame viską, kas daroma iš miltų, išskyrus makaronus. Net riestainius, nes toks buvo vieno užsakovo pageidavimas“, – sako E. Gudauskas, įsikūręs viename kabinete su žmona Nijole ir dukra Viltaute. Šeimos moterys sukasi kepykloje ir užsiima rinkodara, tad direktoriui telieka trečdalis darbo.
„Labai džiaugiuosi, kad baigusi universitetą dukra pasirinko darbą šeimos įmonėje. Jai atėjus dirbti, pardavimai padidėjo trečdaliu – Viltautė labai rūpinasi po visą Žemaitiją išsimėčiusiomis parduotuvėlėmis „Pitliaus skanėstai“, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo E. Gudauskas.
Prieš šv. Kalėdas bendrovė „Pitlius“ atidarė dešimtą parduotuvėlę: šilališkių keptų skanėstų galima nusipirkti ne tik Šilalėje, bet ir Telšiuose, Klaipėdoje, Plungėje, jais mėgaujasi Palangoje poilsiaujantys vasarotojai. „Dažnai sulaukiame prašymų atvežti mūsų gaminių ir į Vilnių. Paragavę tikrai kokybiškų skanėstų, žmonės nebenori valgyti serijinės prekybos centrų produkcijos“, – pasakojo E. Gudauskas.
Dėl to į „Pitlių“ užsakovai plūsta ne tik iš Žemaitijos rajonų – užsisakyti skanumynų vestuvėms, krikštynoms, jubiliejams atvažiuoja žmonės iš visos Lietuvos. „Pitliaus“ kulinarių pagaminti tortai – kaip iš paveiksliukų, nes dažniausiai jie ir kuriami pagal užsakovų atsiųstose nuotraukose ar piešiniuose pavaizduotus modelius.
Naujų, iš parodų parsivežtų idėjų užsakovams pasiūlo ir patys kepėjai, tačiau naujos mados į Žemaitiją ateina ne taip greitai – kartais tam prireikia net poros metų.

Šventei – naujas asortimentas
„Pitliaus“ kepėjai vis dar kepa ir duoną, ir batonus, tačiau dabar jau tik išskirtinės kokybės gaminius – „Grūdėtą“, „Naminę bemielę“, kurią perka itin aukštus reikalavimus šiems produktams keliantys pirkėjai.
„Mūsų klientai vertina kokybę, ir mes tuo didžiuojamės. Kai prieš šventes visi vyksta apsipirkti į didžiuosius prekybos centrus, mažose kaimų parduotuvėse užsakymai sumenksta, tačiau firminėms „Pit­liaus skanėstų“ parduotuvėlėms nespėjame tiekti gaminių. Kiek bekeptume sviestinių šakočių, jų vis tiek pritrūksta“, – sakė už gamybą atsakinga N. Gudauskienė.
Kepykloje šeimininkaujanti verslininkė neslepia, kad viena svarbiausių rinkodaros taisyklių – stengtis, kad kepiniai pirkėjams neatsibostų, todėl prieš kiekvieną šventę kepami proginiai pyragai. Kalėdoms pateikiama iki dešimt rūšių, Velykoms – 5–6 proginiai kepiniai.
„Prieš kiekvieną šventę klientai klausia, ką naujo šiemet „Pitlius“ pasiūlys, todėl nuolat kuriame naujus receptus. Ne viską, ką patiekiame rinkai, pamėgsta pirkėjai, bet šioje srityje Nijolė turi ypatingą uoslę“, – gyrė savo padėjėją E. Gudauskas.
Pasak jo, labai svarbu pirkėjui garantuoti kokybę, nes skanėstai nėra pirmo būtinumo prekė, žmonės juos perka ne kiekvieną dieną – taigi nori nusipirkti tokį produktą, kuriuo džiaugtųsi. Todėl kepykloje ir tešla minkoma, ir kepiniai formuojami rankomis.
„Jei viską darytume automatais, niekam nebūtume įdomūs. Esame maža įmonė, bet žinoma visoje šalyje – supratome tai nuvykę į Pasaulio lietuvių jaunimo dienų proga surengtą verslo konferenciją. Kai prekiauji siaurame regione, labai smagu išgirsti, kad esi vertinamas“, – neslėpė E. Gudauskas.

Džiugina jauki aplinka
„Pitliaus“ savininkai neslepia, kad visos šalies kepėjams dabar nelengvi laikai, o daugelis jau ir atsisveikino su šiuo verslu. Šilališkiams išgyventi padėjo kitoks požiūris į klientą ir siekis pasiūlyti jam pramogą, sukurti kad ir mažą, bet įspūdingą šventę.
Jie pirmieji Žemaitijoje pradėjo įrenginėti parduotuvėles su jaukiomis, ištaigingus namus primenančiomis kavinukėmis. Įsikūrę pačiame Telšių centre esančiame istoriniame pastate jie sudarė galimybę savo klientams pasijusti ypatingais.
„Žmonėms smagu būti ten, kur jauku, šilta, kvepia skanėstais. Sekmadieniais reikėtų nedirbti – Telšiai kaip išmirę, bet eidamos iš bažnyčios kavos išgerti į parduotuvę užsuka močiutės, smuiku groja gimtadienį švenčiantis senelis, fotosesiją surengia jaunavedžiai. Man patinka jauki aplinka ir tokią noriu sukurti mūsų gaminių pirkėjams – iki šiol nesuprantu, kaip galima kavą gerti gatvėje iš vienkartinių puodukų“, – neslėpė N. Gudauskienė.
Tokią jaukią aplinką „Pitlius“ sukūrė visose savo skanėstų parduotuvėse. Investicija nemaža, tačiau reikalinga, norint prisivilioti pirkėjus, nes ten, kur jų niekas nelaukia, žmonės būriais neplūsta.
Išskirtinio skonio kepiniais garsėjantis „Pitlius“ išgyveno ne vieną sunkų etapą. Prieš trejus metus per gaisrą pelenais virto daugiau kaip pusė kepyklos. Daug kam atrodė, kad po tokios nelaimės nepavyks atsitiesti, tačiau kolektyvas susitelkė ir parodė, jog dirbant nieko nėra neįmanomo. Žemaičiai tai įvertino – jų šventės be „Pitliaus“ kepinių neįsivaizduojamos.

Daiva BARTKIENĖ
„ŪP“ korespondentė

Autorės nuotrauka

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.