Kaunas +19,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +19,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Pastarnokų derlių kasė iš po sniego

2023/02/26


Eglės VALUCKAITĖS-STAŠAUSKIENĖS, suvalkietės zanavykės ūkininkės iš Saviečių (Kėdainių r.), šeima pernai vasarį iš po sniego kasė pastarnokus, kurie skoniu ir sultingumu nenusileido rudens derliui – buvo, anot jos, gal net skanesni. Kaip kilo toks sumanymas ir kaip pavyko? Kas augi­na, žino, kad pastarnokai yra viena iš sunkiau dygstančių daržovių. Tad praveriame mažo ūkelio, pavadinto „50 arų. Darbo ir džiaugsmo“, kiemo vartus ir žengiame prie šių lysvių.

Stereotipus įveikė žiniomis

„Pastarnokai man visada buvo mistinė daržovė, apipinta įvairiais stereotipais, – prisipažino E. Valuckaitė-Stašauskienė. – Girdėjau augintojus dejuojant, kad sėklos nesudygo, šakotos šaknys užaugo. Tad dėl žinių trūkumo šią daržovę ryžausi auginti tik draugei davus jų paragauti.“

Ūkyje pašnekovė pastarnokams sky­rė garbingą vietą, užsėjo kelias lysves, pasirinkusi vėlyvą derlingą čekų veislę ‘Podlugi Bialy’. Žinojo, kad dirvą reikia parinkti humusingą, mat augdami molyje pastarnokai linkę šakotis. Jie nepakenčia pikiavimo, todėl sėjo tiesiai į dirvą. Kadangi sėklos didokos, sprindžio atkarpoje galima sodinti po tris, bet ne daugiau – patariama rečiau, paliekant iki 10 cm tarpelius.

E. Valuckaitė-Stašauskienė: „Nustebsite, kiek skonių sutelpa viename pastarnoke: ir morkos, ir saliero, ir petražolės...“

Dar vienas Eglės perspėjimas: perkant sėklas būtina pažiūrėti, ar jos nesenos, geriausia sėti surinktas pastarąjį sezoną. Svarbu nesuvėlinti: „Sėju gana anksti, kartu su ankstyvomis morkomis, kovo pabaigoje–balandžio pradžioje, kol žemėje pakanka drėgmės. Kai sudygsta, nuraviu, apmulčiuoju pjauta žole, per sezoną tik pavienes žoles išraunu.“

Pasternokų daigai tikrai sudygs, jeigu sėklos bus šviežios.

Eglės ir Juliaus Stašauskų šeima pas­tarnokus pradeda naudoti rudenį, kai norisi kažko, anot pašnekovės, stipresnio ir šiltesnio. Ypač skanūs troškiniuose (gal netgi už morkas gardesni). Kepa juos orkaitėje su mėsa, džiovina, deda į prieskonių ir sriubų mišinius, kuriuos ruošia patys. Ūkininkei skaniausi padruskinti ir pakepti lydytame (ghee) svieste – atsiskleidžia skonis ir aromatas.

Geriau išsilaiko lysvėje

Rudenį nesunaudoti pastarnokai lieka žiemoti dirvoje, lauke, nes iškasti jie greitai vysta. „Išbandėme kelis sandėliavimo būdus: iškastus laikėme rūsyje kartu su bulvėmis – nepasiteisino, greitai suvyto, – patirtimi dalijosi Stašauskai. – Laikant rūsyje smėlyje, vyto lėčiau, tačiau nukentėjo skonio savybės.“

Jie pastebėjo, kad šaldytuve daržovių stalčiuje pastarnokai švieži išsilaiko apie dvi savaites, vėliau irgi ima vysti. Jeigu pastarnokus į šaldytuvą deda maišelyje, pavyksta išlaikyti iki mėnesio.

Tad šias daržoves palikusi žiemoti lysvėse, šeima sultingomis šaknimis mėgaujasi iki dirvos užšalimo ir žemei atšilus, kai galima kasti. Vasarį ir kovo pirmomis dienomis ant ūkininkų stalo dar garavo šviežiai iškastų pastarnokų patiekalai.

Ūkininkės E. Valuckaitės-Stašauskienės nuomone, sultingumą ir gerą skonį šioms daržovėms išsaugoti padeda gana masyvūs lapai – pašalę jie užkloja šakniagumbius, užmulčiuoja. Tiesa, kai kurie ekspertai pataria lapus nupjauti dar prieš paliekant juos žiemai dirvoje.

Šiemet ūkininkų lysvėse puikuosis net keturios pastarnokų veislės. Viena iš jų itin įdomi ir kol kas Lietuvoje reta – su apvaliais šakniagumbiais (‘Apvalieji’).

Specialistės komentaras

VDU ŽŪA docentė dr. Audronė ŽEBRAUSKIENĖ

Pastarnokus galima palikti žiemoti lysvėje, jeigu trūksta vietos sandė­liuoti, nes jie puikiai žiemoja lauke, o pavasarį išsikasti šviežių šakniavaisių. Jeigu žiema šilta, juos galima kasti visą žiemą, tik užšalus žemei jų ne­pavyks pasiekti. Atšilus dirvai, iškasti pastarnokai niekuo nesiskiria nuo šviežių ir nebūna suvytę, kaip san­dėliuojami netinkamomis sąlygomis.

Deja, pastarnokai vis dar nelabai populiari daržovė. Perkant sėklas būtina pažiūrėti, koks galiojimo laikas, nes jos ilgai dygsta. Jeigu pasenusios, gali ir nesudygti.

Kepti pastarnokai

E. Valuckaitė-Stašauskienė mielai pasidalijo keliais įdomesniais receptais.

„Pastarnokus nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite plonomis riekelėmis išilgai. Dėkite į keptuvę su ištirpintu lydytu sviestu ir kepkite iš abiejų pusių, kol švelniai paruduos. Tada dėkite ant popierinio rankšluostuko riebalų pertekliui sugerti ir lėkštėn. Dar pabarstykite druska ir – mėgaukitės!

Nustebsite, kiek skonių sutelpa viename pastarnoke: ir morkos, ir saliero, ir petražolės... Prie taip pakeptų pastarnokų skanu patiekti graikišką jogurtą su įspaustu česnaku ir krapais.

Jei pastarnokus tieksite garnyrui prie mėsos ir bulvių, nuskustus pjaustykite piršto storio riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, naminiais universaliais žaliais prieskoniais, išmaišykite ir kepkite 180 °C orkaitėje, kol suminkštės.“

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Eglės Valuckaitės-Stašauskienės nuotraukos

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Nuo darbo „Michelin“ restoranuose iki gelbstinčių gyvybes projektų

Darbas geriausiuose, net į „Michelin“ gidą įtrauktuose restoranuose, galimybė prisidėti prie vitaminų, skirtų besivystančioms šalims, formulių tobulinimo, naujų maisto produktų kūrimas – tik keletas tarptautinės produktų r...
2025/07/19

Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina ES daugiamečio biudžeto pasiūlymą

Europos Komisijai trečiadienį pristačius ES daugiamečio biudžeto 2028-2034 m. pasiūlymą, Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina pasiūlymo apimtį, ambicingumą ir finansavimą konkrečioms sritims.
2025/07/19

Garbanoti persikų lapai signalizuoja pavojingą ligą

Pavasarį sprogstant persikų lapams galima pastebėti, kad jauni lapeliai garbanojasi, keičia spalvą, sustorėja, formuojasi pūslės. Tai – tafrinozė. Ši liga gali pažeisti ir besiformuojančius vaisius, o pats kaulavaisis kitais metais ne...
2025/07/19

NMA: svarbu nuo plėšrūnų siekiantiems apsisaugoti ūkininkams

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informuoja paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Apsaugos priemonės nuo didžiųjų plėšrūnų daromos žalos“ pla...
2025/07/19

„S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 92-osios metinės: lenkų pagarba mūsų herojams – lyg saviems didvyriams“

Lietuvai minint Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą sukaktį, ypatingą pagarbą šiam istoriniam įvykiui kasmet atiduoda ir Lenkijos visuomenė. Lakūnų žūties vietoje Pščelniko miške surengtas tradicija tapęs atm...
2025/07/18

Nei bėgti, nei rėkti. Daržovių auginimo lietuviški ypatumai

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas, pasidžiaugęs, kad viskas, ko reikia mūsų organizmui, užauga Lietuvoje, teigė: „Visos ligos – nuo nervų, nuraminti juos gali padėti tik daržovės.&ldq...
2025/07/18

Patvirtintas 18-as ES sankcijų paketas, nutaikytas į Rusijos karo mašiną – energetikos ir finansų sektorius

Šiandien, liepos 18 d., Europos Sąjungos (ES) Taryba priėmė 18-ą ekonominių ir individualių sankcijų paketą, skirtą riboti kritiškai svarbių Rusijos naftos ir finansų sektorių veiklą ir toliau visapusiškai varžyti režimo galim...