Nuo Kolumbo laikų
Patisonai kilę iš Pietų ir Centrinės Amerikos. Kolumbui atradus Ameriką, atkeliavo ir į Europą. XVI a. juos augino daugelyje Europos šalių. Lėkštės pavidalo vaisiai su dantytais pakraščiais sužavėjo gurmanus, tad šiuo metu pasaulio virtuvėse patisonai užima garbingą vietą. Lietuvoje mėgėjų daržuose jie pradėti auginti tik XIX a. pabaigoje ir iki šiol pas mus jie nėra populiarūs.
Tai viena ankstyviausių daržovių iš moliūginių šeimos. Pirmuosius vaisius skiname vidutiniškai po 50 dienų nuo sudygimo, o jei sodinome daigais – ir po 40 dienų. Sudarant optimalias augimo sąlygas, vienas augalas išaugina 10–15 vaisių.
Vaisiai, priklausomai nuo veislės savybių, būna skirtingų formų ir spalvos. Galima auginti lėkštės ar varpo formos, baltos ar kreminės, geltonos ar oranžinės, žalios ar margos spalvos patisonų vaisius. Minkštimas standus, baltas arba kreminis, sultingas.
Tinka ir diabetikams
Daržovė nekaloringa – 100 g apie 19 kcal, gerina medžiagų apykaitą, mažai kaupia nitratų. Maistingumu prilygsta moliūgams. Maistui vartojami švieži, kepti, troškinti, konservuoti, šaldyti, rauginti.
Patisonai pasižymi gydomosiomis savybėmis, tinka diabetikams. Nedideliuose patisonų vaisiuose yra iki 10 proc. sausųjų medžiagų, apie 2,5 proc. cukraus, 0,6 proc. pektininių medžiagų, 1,3 proc. celiuliozės. Pektinai padeda šalinti iš organizmo cholesterolio perteklių ir kenksmingas medžiagas, kaip gyvsidabrį, šviną, radioaktyvų stroncį, kobaltą.
Patisonuose yra daug kalio, kalcio, fosforo, natrio, geležies, vario, cinko ir kitų mikroelementų. Vitaminų patisonai nesukaupia labai daug. Iš B grupės vitaminų juose daugiausia tiamino ir riboflavino, nemažai vitamino C. Be to, patisonų sėklose yra naudingų riebalų.
Geriausiai auga naktimis
Augalai kryžmadulkiai, masyvūs, dažniausia krūmo formos ar su neilgu šliaužiančiu stiebu. Lapai ilgais ir storais lapkočiais, šiurkštūs, skiautėti. Žiedai vienanamiai, geltoni, stambūs.
Patisonai mėgsta atvirą, nuo vėjų apsaugotą šiltą vietą, kuo daugiau šviesos gauna, tuo geriau mezga vaisius. Kokybiškam augalų augimui reikia šiltos, humusingos, vandeniui ir orui pralaidžios dirvos. Optimalus dirvos rūgštumas – pH 6,0–6,5. Geriausiai jie auga humusingoje, purioje priemolio ar priesmėlio dirvoje.
Patisonams geriausi priešsėliai – ankstyvos kopūstinės, lapinės ir šakniavaisinės daržovės, bulvės, pomidorai. Tačiau jie nėra išrankūs ir gerai augs po kitų daržovių, išskyrus visas moliūginės šeimos, kaip agurkus, cukinijas, krukniakus, melionus ir kt., daržoves.
Rekomenduojama auginimo schema: 60–80 cm tarp augalų ir 70–90 cm tarp eilių.
Patisonams tinka augti šalia česnakų, svogūnų, kukurūzų, tačiau geriau jų nesodinti šalia bulvių.
Gera augalų kaimynystė ir skatina augimą, ir apsaugo nuo ligų, atbaido dalį kenkėjų. Šalia auginami bazilikai saugos augalus nuo miltligės ir skraidančių kenkėjų.
Tikriausiai nustebsite, bet mokslininkai yra pastebėję, kad patisonai geriausiai auga naktimis. Jei augimui optimaliausia 20–25 °C temperatūra, tai štai drėgmės trūkumas dirvoje šių daržovių augimą stabdo. Žydėjimo laikotarpiu temperatūrai nukritus žemiau 10 ºC, patisonai auga gerokai lėčiau ir, jei oro temperatūra ilgesnį laiką išsilaiko žemiau 10 ºC, moteriški žiedai pradeda kristi, neapsidulkina ir nemezga vaisių.
Augimo nesklandumai
Kai lauke vėsu ir drėgna, greitai plinta netikroji miltligė, kuri ir pridaro daugiausia žalos augalams vegetacijos metu. Ši liga dažniau pasireiškia, kai augalams ilgesnį laiką trūko drėgmės. Norint to išvengti, labai svarbu palaikyti optimalų drėgmės kiekį dirvoje. Daugiausia jos reikia intensyvaus derėjimo metu – liepą ir rugpjūtį. Laistymui reikėtų naudoti šaltą vandenį, iš vandentiekio – negalima.
Patariama patisonų vaisius skinti pirmoje dienos pusėje. Vertingesni yra nesubrendę, švieži, vidutiniškai 6 cm skersmens vaisiai. Jų odelė būna minkšta, minkštimas sultingas, o sėklos neturi kieto apvalkalėlio. Geriausia jaunus patisonų vaisius suvartoti per savaitę. Vaisiai skinami 2–3 kartus per savaitę.
Augant patisonams dažnai pagelsta užuomazgos, paruduoja viršūnės, nyksta vaisiai. Tai reiškia, kad augalai nepakankamai pasisavina azotą, fosforą, kalį ir magnį. Viena iš galimų priežasčių – panaudotos netinkamos sudėties trąšos. Optimalų trąšų kiekį dirvoje geriausiai nusako dirvos agrocheminių tyrimų išvados.
Vaisiai jautrūs šalnoms. Subrendusius didelius vaisius, kuriuos norėsite sandėliuoti, skinkite su 2 cm koteliu, stenkitės mechaniškai jų nepažeisti. Į lentynas sudėti sveiki vaisiai +2–4 °C patalpoje išsilaiko iki mėnesio.
Populiariausios veislės
‘Belyj 13’ – gerai žinoma ankstyva patisonų veislė. Vaisiai apvalūs, balti, su mažai dantytais pakraščiais, su standžiu traškiu minkštimu. Prinokusius ir nepažeistus vaisius tinkamus maistui +1°C temperatūroje galima išlaikyti iki 3 savaičių.
‘Disco’ – vidutinio ankstyvumo derlinga patisonų veislė. Augalas krūmo formos, lapija masyvi. Vaisiai balta odele ir baltu standžiu minkštimu, disko formos, banguotais kraštais. Subrendę vaisiai gerai išsilaiko iki 4 savaičių +1–2 °C temperatūroje.
‘Gagat’ – ankstyva krūminė patisonų veislė. Vegetacijos periodas vidutiniškai 60 dienų. Vaisiaus odelė tamsiai žalia, minkštimas baltas, sultingas, skanus.
‘Sunburst’ H – hibridinė veislė, vaisiai tvirti, su tamsiai žalia odele. Minkštimas kvapnus, sultingas. Augalai atsparūs ligoms.
‘Solnyška’ – derlinga vidutinio ankstyvumo patisonų veislė. Vaisiai geltona odele, gražiai dantytais pakraščiais.
‘Polo’ H – ankstyva derlinga hibridinė patisonų veislė. Vaisiai baltos spalvos, minkštimas standus, baltas, sultingas. Jaunuose vaisiuose gausu vitamino C.
‘Orange’ – ankstyva derlinga patisonų veislė. Augalai krūmo formos. Vaisiai disko formos, banguotais kraštais, geltonai oranžine odele. Jų minkštimas geltonas.
‘Delikates’ – ankstyva derlinga patisonų veislė. Augalų lapija masyvi. Vaisių odelė ir minkštimas baltos spalvos, paviršius lygus, kraštai kokybiškai dantyti, geros prekinės išvaizdos.
LAMMC SDI mokslo darbuotoja Nijolė MAROČKIENĖ
Autorės nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.