Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tikras vitaminų, mikroelementų ir tirpiųjų skaidulų šaltinis.
Spalvingi, naudingi ir nekaloringi
Žiemą verta į racioną įtraukti šakniavaisius – ropes, ridikus, pastarnokus, saliero šaknis, morkas ir, žinoma, burokėlius. Pasak dr. Editos Gavelienės, tai ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar savo skoniu išskirianti daržovė, tačiau ir žmogaus organizmui reikalingų medžiagų šaltinis.
„Burokėliuose gausu vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti, taip pat sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų, kaip manganas, kalis, magnis, geležis. Manganas svarbus kaulų būklei ir medžiagų apykaitai, kalis padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, yra naudingas raumenų veiklai. O geležis bei magnis svarbūs deguonies pernešimui kraujyje, bendrai energijos gamybai, raumenų bei nervų veiklai ir tolygiam širdies ritmui palaikyti“, – apie burokėlių naudą pasakoja gydytoja dietologė.
Pasak ekspertės, burokėlius galima vadinti folatų šaltiniu – šis vitaminas būtinas organizmo baltymų sintezei: „Juose randamas vitaminas C – puikus antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą, odos sveikatą ir žaizdų gijimą, o vitaminas B6 padeda smegenims, hormonų reguliacijai ir imuninei sistemai.“
Dėl švelniai saldoko skonio ir vidutinio glikeminio indekso (61) burokėlių kartais vengia sergantys cukriniu diabetu. Gydytoja E. Gavelienė teigia, kad jiems vertėtų susilaikyti nuo vien iš burokėlių pagaminto patiekalo, tačiau saikingai skanauti valgius, kuriuose burokėliai yra vienas iš komponentų, nedraudžiama.
„Sveikiems žmonėms ši daržovė padeda išlyginti gliukozės koncentraciją kraujyje, profilaktiškai mažina rezistentiškumą insulinui, o antioksidantas betaninas, dėl kurio burokėliai nusidažo ryškia spalva, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Taigi, burokėliai praturtina mūsų racioną, todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų mitybos racione“, – įsitikinusi dr. E. Gavelienė.
Universalieji burokėliai tinkami daugybei patiekalų
Nors įprastai naudojami sriuboms ir salotoms, burokėlius galima pritaikyti įvairiems patiekalams: tiek maltinukams su kruopomis, kurie atstos mėsos kotletus, tiek apkepams su kitomis daržovėmis, tiek šokoladiniams pyragams ar keksiukams – jų skonis tikrai nustebins. Net paprastas rytinis sumuštinis su viso grūdo duona, burokėlio skiltele ir ožkos sūrio ar silkės gabalėliu bus puikus patiekalas dienos pradžiai.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad švieži burokėliai yra viena iš pačių pigiausių daržovių, tad norintys sutaupyti tikrai turėtų juos įtraukti į savo mitybą: „Skaniausius ir šviežiausius burokėlius galima išsirinkti atsižvelgiant į jų dydį bei spalvą. Rinkitės juos ryškios, sodrios spalvos, kietus. Vertėtų nedėti į krepšelį pernelyg didelių, kurie kartais gali būti kieti. Šiek tiek mažesni burokėliai paprastai būna saldesni ir minkštesni. Rinkitės apvalios arba šiek tiek ovalios formos burokėlius, nes netaisyklinga jų forma gali reikšti, kad jie augo netolygiai, todėl tekstūra gali būti nevientisa. Taip pat burokėlių odelė turi būti lygi, tvirta, be didesnių dėmių ar įpjovimų.“
Ekspertė rekomenduoja burokėlius laikyti šaldytuvo daržovių stalčiuje, įdėjus į plastikinį maišelį arba sandarų indą, kad neprarastų drėgmės. „Burokėliai šaldytuve įprastai gali būti laikomi nuo 1 iki 3 mėnesių, priklausomai nuo jų šviežumo įsigijimo metu“, – sako O. Suchočeva.
BUROKĖLIŲ IR MORKŲ APKEPAS
Reikės:
Skanaus!
Partnerio fotoinformacija