Kaunas +6,1 °C Rūkas
Antradienis, 11 Lap 2025
Kaunas +6,1 °C Rūkas
Antradienis, 11 Lap 2025

Vitaminų kokteilis viduržiemyje: burokėlių apkepas su morkomis ir riešutais – skanu, sveika, modernu

2024/01/13


Padidink tekstą

Jei burokėlius mėgstate nebent šaltibarščiuose, tai tik todėl, kad dar nesate ragavę su jais kitokių puikių patiekalų: pradedant maltinukais ir apkepais, baigiant šokoladiniais pyragais ir keksiukais.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad burokėliai – tikras vitaminų, mikroelementų ir tirpiųjų skaidulų šaltinis.

Spalvingi, naudingi ir nekaloringi

Žiemą verta į racioną įtraukti šakniavaisius – ropes, ridikus, pastarnokus, saliero šaknis, morkas ir, žinoma, burokėlius. Pasak dr. Editos Gavelienės, tai ne tik spalvingai lėkštėje atrodanti ar savo skoniu išskirianti daržovė, tačiau ir žmogaus organizmui reikalingų medžiagų šaltinis.

„Burokėliuose gausu vandenyje tirpių skaidulų, reikalingų tinkamai žarnyno veiklai palaikyti, taip pat sveikatai palankių kompleksinių angliavandenių ir tokių mikroelementų, kaip manganas, kalis, magnis, geležis. Manganas svarbus kaulų būklei ir medžiagų apykaitai, kalis padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, yra naudingas raumenų veiklai. O geležis bei magnis svarbūs deguonies pernešimui kraujyje, bendrai energijos gamybai, raumenų bei nervų veiklai ir tolygiam širdies ritmui palaikyti“, – apie burokėlių naudą pasakoja gydytoja dietologė.

Pasak ekspertės, burokėlius galima vadinti folatų šaltiniu – šis vitaminas būtinas organizmo baltymų sintezei: „Juose randamas vitaminas C – puikus antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą, odos sveikatą ir žaizdų gijimą, o vitaminas B6 padeda smegenims, hormonų reguliacijai ir imuninei sistemai.“

Dėl švelniai saldoko skonio ir vidutinio glikeminio indekso (61) burokėlių kartais vengia sergantys cukriniu diabetu. Gydytoja E. Gavelienė teigia, kad jiems vertėtų susilaikyti nuo vien iš burokėlių pagaminto patiekalo, tačiau saikingai skanauti valgius, kuriuose burokėliai yra vienas iš komponentų, nedraudžiama.

„Sveikiems žmonėms ši daržovė padeda išlyginti gliukozės koncentraciją kraujyje, profilaktiškai mažina rezistentiškumą insulinui, o antioksidantas betaninas, dėl kurio burokėliai nusidažo ryškia spalva, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Taigi, burokėliai praturtina mūsų racioną, todėl jie įvairiais pavidalais turėtų atsidurti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų mitybos racione“, – įsitikinusi dr. E. Gavelienė.

Universalieji burokėliai tinkami daugybei patiekalų

Nors įprastai naudojami sriuboms ir salotoms, burokėlius galima pritaikyti įvairiems patiekalams: tiek maltinukams su kruopomis, kurie atstos mėsos kotletus, tiek apkepams su kitomis daržovėmis, tiek šokoladiniams pyragams ar keksiukams – jų skonis tikrai nustebins. Net paprastas rytinis sumuštinis su viso grūdo duona, burokėlio skiltele ir ožkos sūrio ar silkės gabalėliu bus puikus patiekalas dienos pradžiai.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad švieži burokėliai yra viena iš pačių pigiausių daržovių, tad norintys sutaupyti tikrai turėtų juos įtraukti į savo mitybą: „Skaniausius ir šviežiausius burokėlius galima išsirinkti atsižvelgiant į jų dydį bei spalvą. Rinkitės juos ryškios, sodrios spalvos, kietus. Vertėtų nedėti į krepšelį pernelyg didelių, kurie kartais gali būti kieti. Šiek tiek mažesni burokėliai paprastai būna saldesni ir minkštesni. Rinkitės apvalios arba šiek tiek ovalios formos burokėlius, nes netaisyklinga jų forma gali reikšti, kad jie augo netolygiai, todėl tekstūra gali būti nevientisa. Taip pat burokėlių odelė turi būti lygi, tvirta, be didesnių dėmių ar įpjovimų.“

Ekspertė rekomenduoja burokėlius laikyti šaldytuvo daržovių stalčiuje, įdėjus į plastikinį maišelį arba sandarų indą, kad neprarastų drėgmės. „Burokėliai šaldytuve įprastai gali būti laikomi nuo 1 iki 3 mėnesių, priklausomai nuo jų šviežumo įsigijimo metu“, – sako O. Suchočeva.

BUROKĖLIŲ IR MORKŲ APKEPAS

Reikės:

  • 250 g morkų
  • 250 g virtų burokėlių
  • raudonojo svogūno
  • 150 g avižinių dribsnių
  • 100 g graikinių riešutų
  • 50 g moliūgų sėklų
  • šaukšto čiobrelių
  • šaukšto raudonėlių prieskonių
  • 150 ml migdolų pieno
  • 2 šaukštų maltų linų sėmenų
  • 6 šaukštų vandens
  • šaukštelio druskos
  • pipirų – pagal skonį
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  2. Dubenyje su vandeniu užmerkite maltus linų sėmenis.
  3. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite aliejumi.
  4. Svogūną supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje su aliejumi.
  5. Burokėlius ir morkas nuplaukite, nulupkite ir stambiai sutarkuokite.
  6. Dideliame dubenyje sumaišykite avižas, graikinius riešutus, moliūgų sėklas, čiobrelius, raudonėlius, druską ir pipirus.
  7. Išbrinkintus linų sėmenis sumaišykite su migdolų pienu.
  8. Visus paruoštus produktus sumaišykite dubenyje ir supilkite į skardą. Ant viršaus užbarstykite moliūgų sėklų.
  9. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 40 min.

Skanaus!

 

Partnerio fotoinformacija

Dalintis
2025/11/11

Ar LRT vadovei gresia baudžiamoji byla?

Seimas balandžio 17-osios nutarimu pavedė Lietuvos Respublikos valstybės kontrolei (VK) atlikti valstybinį auditą ir įvertinti VšĮ Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) 2021–2024 m. veiklą ekonomiškumo, efektyvumo i...
2025/11/11

Dzūkijoje gyvos senosios medžioklės tradicijos

„Ūkininko patarėjo“ redakcija šalies medžiotojų visuomenėje sukėlė diskusiją apie medžioklių su varovais pradžios terminus. Į ją įsitraukė daugybė žinomų ir patyrusių medžiotojų, jų būrelių vadovų, medžioklėtyrininkų. Svarstyklė...
2025/11/11

Prasidėjo kova dėl būsimo ES biudžeto

Seime bręsta mintis nepritarti Europos Komisijos (EK) pasiūlymui dėl finansavimo 2028–2034 m. laikotarpiu. Tokią nuostatą, apsvarstęs siūlomą žemės ūkio finansavimą, jau priėmė Seimo Kaimo reikalų komitetas (KRK), gali būti, kad priekai&scar...
2025/11/11

Jaunimui agroversle – daugiau galimybių, nei jie mano

Žemės ūkio sektorius susiduria su įvairiais iššūkiais. Vienas iš – specialistų trūkumas. Agroverslas ieško būdų, kaip paskatinti jaunimą rinktis žemės ūkio sektoriui svarbias studijas, tokias kaip agronomija, vete...
2025/11/11

Lietuvos žemės gelmes tyrinėjantis mokslininkas: mūsų turimos naudingosios iškasenos vertos milijardų

Po žemės paviršiumi Lietuvos teritorijoje slypi keliolikos milijardų eurų verti naudingųjų išteklių klodai. Smėlis, žvyras, klintis, molis, dolomitas, durpės – tai pramonei bei valstybės gerovei būtinos medžiagos, stūksančios d...
2025/11/11

„Auga Group“ įmonė neišpirko 5 mln. eurų obligacijų, žada tai padaryti iki gruodžio 5-osios

Finansinių sunkumų patiriančios restruktūrizuojamos vienos didžiausių Baltijos šalyse ekologiško maisto gamintojos „Auga Group“ antrinė valdymo bendrovė „AWG investment 1“ laiku – lapkričio 10 dieną &nda...
2025/11/11

Šiemet vidutinė didmeninė elektros kaina Lietuvoje išlieka mažesnė nei ES vidurkis

Šių metų sausio–spalio laikotarpiu, Lietuvoje vidutinė didmeninė elektros kaina siekė 83 Eur/MWh ir išliko mažesnė nei ES šalių kainų vidurkis, kuris buvo 87 Eur/MWh. Spalio mėnesį didmeninė elektros kaina mūsų ša...
2025/11/11

Advokato padėjėjas pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu

Kauno apygardos teismas tenkino Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro apeliacinį skundą ir pripažino advokato padėjėją H. R. kaltu dėl prekybos poveikiu. Asmuo nuteistas dėl to, kad savo klien...