Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Rūta VAITKEVIČIŪTĖ
„Rasų“ redaktorė
 

Mažyliai nykštukiniai pomidorai – ir gardėsis lėkštėje, ir balkono puošmena

2024/04/11


Žemaitė iš Telšių Lilija Jasevičienė pomidorus augina jau daugiau nei tris dešimtmečius, o jų veislėmis susidomėjo prieš aštuonerius. Daug apie tai skaitė, domėjosi, klausėsi patyrusių augintojų seminarų, rinko informaciją. Įgijusi daugiau patirties ne tik ieško sėklų svetur, bet ir dalijasi savosiomis su užsienio kolegomis. Nors sodyboje vietos yra ir daržo lysvėms, ir šiltnamiams, telšiškė nepraleidžia progos paeksperimentuoti ne tik su žemaūgėmis veislėmis, bet ir su pačiais mažiausiais, dekoratyviaisiais nykštukiniais pomidorais.

Nykštukinių, angliškai dwarf, veislių pomidorų projektas buvo pradėtas, kai žmonės vis entuziastingiau bandė daržovių užsiauginti balkonuose ar kitose mažose erdvėse. Įprastos veislės netiko auginti vazonuose, bet nykštukinės induose auga kuo puikiausiai, todėl žaibiškai išpopuliarėjo ir Lietuvoje. Dabar vis nuskamba dar vienas grupės pavadinimas – micro dwarf, užsienio šaltiniuose dar apibūdinamas „virtuviniais ir vazoniniais“ pomidorais. Kuo jie pasižymi?

Jie, kaip ir įprasti nykštukiniai pomidorai, dėl neaukšto ūgio formuoja nedidelį šaknyną ir gali būti auginami balkonuose. Tik, jei vazoniniams nykštukas pakanka 3–5 litrų indo (nelygu pasirinktos veislės aukštis), tai įprastoms nykštukinėms veislėms reikia apie 10 l kibiro, o kiek didesnis dar geriau.

Lilija Jasevičienė, pomidorai
Lilija Jasevičienė: „Esu labiau estetė nei gurmanė – pomidorais galėčiau vien grožėtis.“

Mažylius pomidorus mėgsta ne tik sklypo neturintys ir aukštaūgių veislių negalintys sodinti augintojai. Dekoratyvios išvaizdos nykštukai yra ir balkonų bei terasų puošmena, o, rudenį atvėsus orams, vazonuose juos galima auginti ir kambaryje ant palangės. Tik per žiemą išlaikyti sudėtingiau, nes reikalingas papildomas apšvietimas.

Pomidorai yra šviesamėgė kultūra, kuriai per parą reikia 13–16 valandų šviesos. Be to, būtina pasirūpinti tinkama temperatūra, laistymu, tręšimu.

Ar vazoninių nykštukinių pomidorų sėja ir priežiūra panaši į giminaičių? Gal esate pastebėjusi kokių nors skirtumų?

Mažylių pomidorų veislės sėjamos kaip ir aukštaūgės veislės. Prieš sėjant dirvą reikia sudrėkinti, bet ji neturi būti labai šlapia, kad sėklytės nesupūtų.

Į nedidelį indelį sėju ne daugiau nei 2 sėklytes. Kai kurie daržininkai prieš tai jas mirko ir daigina ne substrate. Aš to nedarau, nes pastebėjau, kad nemirkytos sudygsta per tą patį laiką, kaip ir mirkytos. Drėgnas substratas, šilta vieta ir plėvelės uždanga sėklytei sukuria šiltnamio mikroklimato sąlygas ir ji greitai atgyja, veržiasi į šviesą.

Vos pasirodžius kilputei, indelį nešu į vėsesnę ir kuo šviesesnę vietą. Tiek nykštukiniai pomidorai, tiek dar mažesni jų giminaičiai nėra taip linkę išstypti kaip indeterminantiniai (aukštaūgiai), bet šviesos nori kaip ir visi augalai. Kai pasirodo tikrieji lapeliai, daigelius išpikuoju į atskirus didesnius indelius, stengdamasi nepažeisti šaknyno.

nyštukiniai ppomidorai, dwarf pomidorai
‘Florida Petit‘

Vazonuose auginamų pomidorų laistymo režimas kitoks nei augančių grunte. Jei žiemą laistome tik tada, kai žemė išdžiūsta, tai vasarą – kartą per 2–3 dienas, o jei vazonai maži – dar dažniau. Kai pradeda formuotis kekės, nereikia laukti, kol substratas išsausės, nes dėl drėgmės trūkumo žiedai ims byrėti nespėję užmegzti vaisių. Laistyti patartina prie šaknų nusistovėjusiu ir visada šiltu, 20–25 °C temperatūros, vandeniu, geriausia vakare arba ryte.

Priešingai nei aukštaūgių veislių atveju, nereikia šalinti žemaūgių pomidorų pažastinių stiebų. Būtent ant šoninių stiebelių ir formuojasi pagrindinis derlius. O visai žemų, iki 30 cm aukščio užaugančių nykštukų daigelių nė nereikia tvirtinti prie kuoliukų.

Kuo pastiprinate mažuosius pomidoriukus?

Prieš persodinant daigus maždaug kas dvi savaites nupurškiu juos gintaro rūgštimi (1 l vandens / 2 tabletės gintaro rūgšties). Ji stiprina augalo imunitetą, daro jį atsparesnį perkėlimams į kitą indą.

Pirmą kartą pamaitinti jaunuosius augalus galima praėjus maždaug 20 dienų po daigelių pasodinimo į nuolatinę vietą. O tai darant kas 10 dienų, pomidorai auga sveiki, gausiai žydi ir dera. Prasidėjus žydėjimui ir vaisiams mezgantis, pomidorams reikia kalio, fosforo ir magnio. Jie pagreitina vaisių vystymąsi ir pagerina skonį.

Aš pripažįstu kompleksines trąšas NPK (azotas, fosforas, kalis). Pirmoje augimo stadijoje pomidorams reikalingiausias azotas ir fosforas. Vėliau, formuojantis žiedynams ir vaisiams, turi dominuoti kalis.

Žinoma, tinka ir organinės trąšos: perpuvęs mėšlas (2 šaukštai / 1 l vandens), pelenai (1 šaukštelis / 1 l vandens).

nykštukiniai pomidorai, dwarf pomidorai
Mažiausia pasaulyje nykštukinė veislė ‘Nina Neutron‘.

Kokias veisles rekomenduotumėte išbandyti balkonuose ir ant palangės daržininkaujantiems mėgėjams?

Vazonuose auginamų pomidorų veislių įvairovė gausi. Yra labai ankstyvų, ankstyvų, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvų, ilgiau augančių. Turiu pačią mažiausią pasaulyje nykštukinę veislę ‘Nina Neutron‘, užaugančią iki 10 cm. Jos super greitas augimas ir vystymasis net atėmė žadą. Pasėjau sausio pabaigoje, o gegužės pabaigoje jau sulaukiau pirmųjų prinokusių pomidoriukų.

O štai kita veislė ‘Curly Kaley‘ yra sulėtinto, ištęsto augimo, tad tokią veislę sėti reikėtų anksčiau. Užtat ji išsiskiria ypatingo grožio krūmeliu: sodrūs, mėsingi, lyg garbanoti, storais koteliais lapai, vaisiai – pailgos slyvutės.

Esu dar auginusi ‘Aztec‘, ‘Monetka‘, ‘Micro Tom‘, ‘Patio Plum‘ (labai panaši į ‘Curly Kaley‘), ‘Halm's Gelb Tomate‘, ‘Florida Petit‘, ‘Blue Zimmer‘. Tai įvairių spalvų krūmeliai.

‘Aztec‘ vazone užauga maždaug iki 30 cm aukščio. Tai ankstyvoji, labai derlinga veislė, vaisiai gražios geltonos spalvos, sveria 15–20 g, saldžiarūgščiai.

‘Blaue Zimmer‘ – užauga 30–50 cm aukščio, todėl idealiai tinka auginti balkone ar terasoje. Galima sodinti ištisus metus ir, kaip rodo pavadinimas, šie pomidorai žiemoja ant saulėtos palangės kambaryje. Skonis švelnus su rūgštele.

‘Hahms Gelbe‘ – ankstyvoji veislė, pasižyminti ryškiai geltonais, sultingais, šiek tiek vaisių skonio pomidorais, sveriančiais 15–25 g.

‘Florida Petite‘ augalas išauga iki 30 cm. Išvisų mažylių nykštukinių veislių sunokina didžiausius vaisius, išsipučiančius iki teniso kamuoliuko dydžio.

nykštukiniai pomidorai, dwarf pomidorai
‘Curly Kaley‘ vazone ir dirvoje.

Augindama tas pačias šias veisles pastebėjau, kad, kaip visa augmenija, kaip bet kuris gyvas planetos gyventojas, šie nykštukai mėgsta laisvę. Vienais metais pasodinau jų tiesiai į dirvą ir tai pajutę daigeliai išaugo į gana nemažus krūmus.

 

Lilijos JASEVIČIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis