Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Krizę jaučiantiems ūkininkams – valstybės parama paskoloms

2023/03/07


Smulkaus ir vidutinio verslo bankas „SME Bank“ bendradarbiauja su Nacionaline plėtros įstaiga „Žemės ūkio paskolų garantijų fondu“ (ŽŪPGF) lengvatinėms paskoloms teikti nuo besitęsiančio Rusijos karo Ukrainoje nukentėjusiems ūkininkams. Šia priemone siekiama užtikrinti regionų ekonominį stabilumą ir sumažinti sukeltas neigiamas pasekmes Lietuvos ūkininkų finansinei būklei.

„Dėl smarkiai išaugusių trąšų, energetikos išteklių ar pašarų kainų žemės ūkio sektorius tapo itin pažeidžiamas. Tikėtina, kad ūkininkai ir ateityje gali susidurti su finansiniais sunkumais. Todėl siekiant išsaugoti smulkiuosius ūkininkus ir ekonominį stabilumą regionuose lengvatinės priemonės paskoloms – būtinos.

„SME Bank“ ir ŽŪPGF susitarimas dėl lengvatinių paskolų ūkininkams leis dar labiau padidinti paskolų prieinamumą ir paskolos suteikimo greitį. Šiuo atveju ūkininkams suteikiama galimybė gauti iki 500 tūkstančių eurų paskolą su fiksuotomis metinių palūkanų normomis iki maksimaliai 3,03 proc. “, – teigia „SME Bank“ ekspertas Audrius Česnakas.

Eksperto teigimu, nemaža dalis ūkininkų susiduria su apyvartinių lėšų trūkumu, o ūkio subjektams, stokojantiems lėšų veiklai vykdyti, vis sunkiau gauti finansavimą iš tradicinių finansuotojų arba dėl smarkiai išaugusios paskolos kainos smulkieji ūkininkai apie tai net negali svarstyti.

Šiuo atveju lengvatinės paskolos  teikiamos apyvartiniam kapitalui finansuoti su fiksuotomis metinėmis palūkanų normomis, smulkiems verslams iki 2,03 proc., didiesiems – iki maksimaliai 3,03 proc. Šia lengvata pasinaudoti gali žemės ūkio ir žuvininkystės sektoriuose veikiantys ūkio subjektai.

Pasak A. Česnako, kylančių kainų akivaizdoje paskolos tampa svarbia sudedamąja dalimi, siekiant amortizuoti apyvartines problemas bei deramai pasiruošti naujam sezonui. Ūkininkai labai domisi valstybės teikiamomis garantijomis ar siūlomomis lengvatomis, tai jiems didelė paskata.

„Pernai, t. y. nuo 2022 m. spalio mėn., daugiausia skolinosi smulkieji ūkiai. Būtent „SME Bank“ buvo pasirašytos 64 paskolų sutartys, visų paskolų bendra suma – 5 milijonai eurų, o vidutinė paskolos suma siekė 78 tūkst. eurų. Paskolas gavę klientai dirba net 26 807 ha žemės plotą t. y. tiek, kiek gautume sudėję Kauno ir Klaipėdos miestų plotus, ir augina per 18 tūkst. vnt. galvijų“, – statistiką vardija ekspertas.

ŽŪPGF lengvatine paskola pasinaudoti paprasta. Dėl finansavimo gali kreiptis kiekvienas ūkis, atitinkantis kriterijus, tai reiškia – galintis įrodyti sumažėjusias pajamas, išaugusias išlaidas ar pablogėjusius atsiskaitymus, pavyzdžiui, dėl nutrūkusios tiekimo grandinės, pasikeitusių atsiskaitymo terminų ar smarkiai išaugusių kainų. Kreiptis reikėtų įprastu būdu: pildyti paraišką „SME Bank“ interneto puslapyje, www.smebank.lt, ir, jei projektas bus pripažintas tinkamu finansuoti, „SME Bank“ specialistai sutvarkys visus dokumentus.

Pagal šią ŽŪPGF priemonę ūkio subjektai, veikiantys žemės ūkio ir žuvininkystės produktų gamybos, perdirbimo ir prekybos srityse, gali gauti iki 500 tūkst. eurų paskolą 72 mėnesių laikotarpiui. Paraiškas ūkininkai gali teikti iki šių metų birželio 30 d. Viso lengvatinėms paskolos valstybė papildomai skiria 30 mln. eurų.

 

Partnerio turinys

Nuotraukoje Audrius Česnakas

Dalintis