Ir aliejus turi vartojimo kultūrą

Prieš šešiolika metų ūkininkai Jastramskai Šventežerio kaime, Lazdijų r., sukūrė ekologinį aliejinių augalų auginimo ir perdirbimo ūkį. Jie pirmieji Lietuvoje pradėjo spausti sertfikuotą ekologišką aliejų iš pačių užaugintų rapsų, saulėgrąžų, linų sėmenų, kanapių sėklų.

Rūta ANTANAITIENĖ

 

Ekologinis ūkis – tai misija

Ūkio įkūrėjas Edmundas Jastramskas, sulaukęs šeimos palaikymo, džiaugiasi pasukęs teisingu keliu. Jis visada buvo naujovių ieškotojas, o ekologinį ūkį išvystė ne tik dėl naudos, bet ir dėl idėjos. Jo nuomone, žmogus turi teisę gyventi švarioje aplinkoje, valgyti neužterštą maistą ir gerti švarų vandenį. Ekologinis ūkininkavimas leidžia atlikti kilnią misiją – padeda apsaugoti žemę ir vandenį nuo cheminių teršalų, o žmones – nuo užterštų maisto produktų.

Savo produkciją šeima realizuoja dažniausiai nedidelėse išskirtinio kokybiško maisto krautuvėlėse, patys veža į didžiuosius miestus, jų gaminių galima rasti ekologiškų maisto produktų parduotuvėje Kaune „Rupūs miltai“, internetinėje parduotuvėje www.ekologinis.lt.

Šiuo metu darbo ūkyje užtenka net kelioms šeimos kartoms. Edmundui talkina dukra Nijolė su vyru Algirdu, anūkai Justina ir Linas. Šalia senelio ūkio malūną pastatė anūkė Agnė su vyru Aliumi.

Sveika gamyba

„Aliejinius augalus auginame nenaudodami jokių cheminių medžiagų – nei herbicidų, nei pesticidų, nei piktžoles naikinančių medžiagų. O aliejų spaudžiame mechaniškai, šaltuoju būdu, į jį nededame jokių cheminių priedų, dažiklių, konservantų, dezodorantų. Jis nepraranda savo gerųjų savybių, nekaitinamas išsaugo vitaminus, nebalinamas ir nedezodoruojamas išlieka tyras. Mūsų auginimą, gamybą ir paruoštą produkciją kontroliuoja ir sertifikatą išduoda nepriklausoma sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“ ir mes drąsiai galime savo gaminius žymėti ekologiškos produkcijos ženklu“, – ekologinio ūkininkavimo subtilybes aiškina E. Jastramskas.

Svarbu kokybiškos sėklos

„Mūsų pagamintą aliejų renkasi ne tik besidomintys sveika mityba žmonės, bet ir tie, kurie naudoja šaltai spaustą aliejų gydymuisi“, – pasakoja anūkė, ūkio vadybininkė Justina Kreizaitė. Jos nuomone, aliejaus kokybė ir skonis labiausiai priklauso nuo kokybiškai išaugintų sėklų, todėl ūkininkai labai kruopščiai atsirenka aliejinių augalų veisles. Pernai ir šiemet išaugo mažesnis aliejinių augalų sėklų derlius, tačiau jos buvo labai geros kokybės ir išspaustas aliejus pats geriausias. Aliejinėms kultūroms augti pavasarį reikia drėgmės ir šilumos, o nuimant derlių rudenį – sausesnių orų.

Pasak Justinos, aliejus tinkamas kepti ar ne, tai nulemia jo sudėtyje dominuojančios riebiosios rūgštys. Rapsų ir oleininių saulėgrąžų aliejų galima vartoti šaltiems patiekalams ir trumpai kepti, o linų sėklų, kanapių ir linoleninių saulėgrąžų aliejų vartoti tik šaltiesiems patiekalams.

Jaunosios ūkininkės nuomone, spaudžiant aliejų didžiausia išeiga, apie 30 proc., gaunama iš rapsų ir linų sėklų, iš saulėgrąžų – kiek mažesnė, o mažiausia, iki 20 proc., gaunama spaudžiant kanapių sėklas.

 

Rapsų aliejus

Justina sako, kad rapsų aliejus turtingas omega 9 riebiosios rūgšties, jame yra ir pats geriausias polinesočiųjų rūgščių omega 6 ir omega 3 santykis – 2:1. Rapsų aliejų dėl patvarios temperatūrai, dominuojančios mononesočiosios (omega 9) riebiosios rūgšties galima naudoti kepimui. Ji atkreipia dėmesį į tai, kad šis aliejus yra šaltai spaustas, todėl netinkamas gruzdinti ir kepti aukštoje temperatūroje. Kaip minėta, tinka lengvam, trumpam kepimui ant nedidelės kaitros, taip pat vartoti šaltiems patiekalams. Justinos žiniomis, saulėgrąžų ir rapsų šaltai spaustą aliejų rekomenduojama laikyti tamsoje, ne aukštesnėje kaip 15 °C temperatūroje, galima pastatyti ir į buitinį šaldytuvą. Tada sulėtėja visi gyvybiniai procesai ir ilgiau išlieka šviežias. Galioja 6 mėnesius.

 

 

Saulėgrąžų aliejus

Pasak pašnekovės, saulėgrąžų aliejus Jastramskų ūkyje spaudžiamas iš skirtingų saulėgrąžų veislių. Viena aliejaus rūšis yra su natūraliai didesniu omega 9 kiekiu. Joje daugumą, 90 proc., sudaro mononesočioji omega 9 rūgštis. Šis aliejus, kaip ir rapsų, itin tinka kepimui ir yra žymiai patvaresnis už antrąjį – linoleninį saulėgrąžų aliejų.

„Šios rūšies saulėgrąžų aliejuje dominuoja polinesočioji omega 6 rūgštis, tai tradicinė saulėgrąžų rūšis, auginama nuo sovietinių laikų, – teigia Justina. – Šiame aliejuje yra žymiai daugiau vitamino E, todėl rekomenduojama naudoti šaltiesiems patiekalams, salotoms arba sriuboms, troškiniams gaminti, bet netinka kepti.“ Ji pažymi, kad tai vienas iš nedaugelio aliejų, turintis ypač didelį vitamino E kiekį.

 

Linų sėmenų aliejus

Ekologiškas linų sėmenų aliejus, kaip ir kiti, spaudžiamas iš Jastramskų ūkyje užaugintų linų sėklų. Justinos žiniomis, šaltai spaustas linų aliejus yra labai vertinamas kaip gydomasis dietinis produktas. Jis priskiriamas sveikos mitybos produktų kategorijai, o farmacijoje naudojamas kaip medikamentų bazinė sudėtinė dalis. Tai pagrindinis alfa linoleno (omega 3) riebiųjų rūgščių šaltinis. Ekologiškai išauginti linų sėmenys, be abejonės, yra itin vertinga žaliava aliejaus gamybai. Ūkio vadybininkė džiaugiasi, kad pernai ir šiemet linų sėklos sukaupė didelį kiekį šios gerosios omega 3 riebiosios rūgšties, net 61,5 proc. Tad šį sezoną spaudžiamas itin aukštos kokybės sėmenų aliejus.

Omega 3 riebiosios rūgštys būtinos sklandžiam širdies darbui ir vertingos daugybe kitų savybių, reikalingų mūsų sveikatai. Jų yra kelis kartus daugiau nei žuvų taukuose. Justina paaiškina, kad dėl omega 3 rūgšties nepatvarumo šis aliejus greitai oksiduojasi – apkarsta. Todėl išspaudus sėmenų aliejų reikia kuo greičiau atvėsinti ir po to laikyti tamsiai ir šaltai – buitiniame šaldytuve. Negalima kaitinti. Jastramsko ūkyje gaminamą linų aliejų rekomenduoja suvartoti per vieną mėnesį.

Justina pataria didesnį linų sėmėnų aliejaus kiekį (kurio greitai nesuvartosite) užšaldyti šaldiklyje, iki 16 °C šaltyje. Paskui, išėmus iš kameros, laikyti tik šaldytuve. Linų sėmenų aliejų pagal užsakymus ūkininkai sezono metu spaudžia kas dvi savaites, tad visada turi šviežio.

 

Kanapių aliejus

„Kanapių aliejus spaudžiamas iš pluoštinių kanapių, – sako jaunoji ūkininkė. – Išspaudus iš karto atvėsinamas, kaip ir linų sėmėnų aliejus. Jis itin gardus ir sveikatai labai vertingas dėl sudėtyje esančių vitaminų A, B1, B2, B3, B6, D, ir E, magnio, kalio, geležies, cinko ir kitų mikroelementų.“  Justinos nuomone, kanapių aliejus itin vertinamas dėl organizmui ir odai svarbių riebiųjų rūgščių: omega 3, omega 6 ir omega 9. Be to, šio aliejaus sudėtyje minėtos rūgštys yra būtent tokiu santykiu, kuris žmogui pats tinkamiausias.

Žalią spalvą aliejui suteikia chlorofilas, kuris taip pat naudingas, valo organizmą nuo kancerogeninių medžiagų, stimuliuoja kraujo gamybą, stiprina imunitetą, skatina greitesnį ląstelių augimą ir stiprina jų sieneles, stabdo bakterijų dauginimąsi. Natūraliai aliejuje esantys augalų pigmentai turi antioksidacinių savybių.

Šaltai spaustą kanapių aliejų, pagamintą Jastramsko ūkyje, gamintojai rekomenduoja suvartoti per 4 mėnesius nuo pagaminimo datos. Tinka vartoti tik šaltiesiems patiekalams, salotoms, o kepti netinka. Patartina laikyti šaldytuve. Galima, kaip ir linų aliejų, laikyti šaldiklyje iki –16 °C .

Pasak pašnekovės, mityboje svarbu įvairovė. Į racioną naudinga įtraukti įvairių rūšių aliejų, ypač šaltai spaustą linų sėmenų aliejų, turintį didžiausią kiekį omega 3 riebiosios rūgšties. Vartojant ilgai tik vieną produktą, kuriame vyrauja, pavyzdžiui, omega 6, gali atsirasti omega 3 deficitas ir priešingai.

 

Justinos Kreizaitės nuotraukos

2020-12-29