Už puslitrį jau niekas žemės nesuars
Polikarpas RAGOŽIS
Artėja didysis pavasario lauko darbų metas. Tvarkingi ūkininkai seniai apžiūrėjo peržiemojusius žemės dirbimo padargus, sėjamąsias, trąšų barstymo mašinas, purkštuvus. Ir ne tik apžiūrėjo, bet ir patvarkė, paruošė sėjos darbams. Bet, deja, ne kiekvienas žemdirbys turi visą komplektą žemės ūkio technikos, kad galėtų išsiversti be kaimynų ar žemės ūkio įmonių teikiamų paslaugų. O už paslaugas puslitriu, kaip sovietmečiu, jau neatsilyginsi, reikia eurų.
Sintetiniai priedai maiste leidžiami, bet ar sveiki?
Iš ko kepami pyragai, tortai? Daugelis atsakys, kad iš miltų, kiaušinių, grietinės, sviesto, tai – pagrindinės šių kepinių sudėtinės dalys. Toks atsakymas ne visiškai teisingas. Prekyviečių tortų, pyragų etiketės byloja, kad jie kepami iš modifikuoto kukurūzų krakmolo, natrio stearoil-2-laktilato, riebalų rūgščių 1,2-propandiolio esterių, florentinų, kitų medžiagų, kurių pavadinimai asocijuojasi su chemija.
Ne vienas sveikatos apsaugos bei mitybos specialistas tvirtina, jog šios medžiagos nekenkia sveikatai, neva jų kiekiai maisto produktuose nėra didesni už leistinus. Ar tikrai nekenkia sveikatai? Ar daugybė sintetinių maisto priedų viename produkte nereiškia, kad jų visų kartu leistinos ribos vis dėlto peržengtos ir virsta vėžiniais, kitokiais susirgimais?