Uog
ininkystė – tebesirpstantis verslas
Vanda BARONYTĖ
„ŪP“ korespondentė
Uogininkystės sektorius itin dideliais plotais nepasižymi: svarainiai, aronijos, aktinidijos, braškės, avietės, serbentai, gervuogės, spanguolės, bruknės, šilauogės, šaltalankiai kartu paėmus net 15 tūkst. ha nesudarytų. Plėtrai įtakos turi šviežių uogų paklausa, skirta iš karto vartoti ir perdirbti, ir šią nuolat kartojamą frazę patvirtina pamažu didėjantys šilauogynai ir avietynai. Pagal statistinius duomenis, šiemet aviečių deklaruota 483 ha (90 ha daugiau nei pernai) ir apie 173 ha šilauogių.
Apskritai, kiek ir kokių uogų perdirbama, žinių nėra: Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šį rūgpjūtį iš augintojų supirkta 7,3 t aviečių ir 55,6 t kitų uogų (be serbentų ir braškių). Vidutinė supirkimo kaina „sukasi“ apie 1–1,2 Eur/kg. Apie šilauoges irgi jokios informacijos nėra, tik nurodoma, jog Lenkijoje šios uogos kainuoja 6–8 Eur/kg.