Kaunas +20,7 °C Mažai debesuota
Penktadienis, 1 Rgp 2025
Kaunas +20,7 °C Mažai debesuota
Penktadienis, 1 Rgp 2025
Bananų „latte“ kava.

Bananas – toks pat permainingas, kaip ir lietuviška vasara: išbandykite madingą šaltą kavą, kepkite pyragą be orkaitės ir grilinkite su vištiena

2025/07/31


Bananas – populiariausias vaisius tarp pirkėjų, todėl gali pasirodyti, kad su juo išbandyti patiekalai nuo A iki Z. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, be bananų pirkinių krepšelis neįsivaizduojamas nei vasarą, nei žiemą, tad ir dabar jie perkami ir tvyrant karščiui, ir orams apniukus. Tačiau ne tik lietuviai dievina šį nebrangų, skanų ir universalų vaisių – pasaulyje apstu patiekalų su bananais, o vis nauji receptai įsiveržia ir tarp socialinių tinklų hitų.

„Nors vasarą arbūzai meta išties rimtą iššūkį, bananų populiarumas neblėsta. Jie mėgstami nuo seno, todėl retas pirkėjas iš vaisių skyriaus išeina neįsidėjęs bent kelių bananų, o per akcijas – ir kelių kekių. Daugeliui bananai yra mėgstamiausi vaisiai, kurie skanūs kaip sveikas ir sotus užkandis, nuostabiai dera su ledais, rytine koše, varškės apkepe ar glotnutyje, yra puikus natūraliai saldus pagrindas kepiniams“, – sako G. Kitovė.

Bananai tinka tiek tradiciniuose patiekaluose, tiek ir naujai išpopuliarėjančiuose – pavyzdžiui, vasarą juos skanu ne tik grilinti, bet ir tiesiog supjausčius gabalėliais užšaldyti ir tuomet sutrinti galingoje kokteilinėje, smulkintuve ar kombaine. Kai šiltuoju metų laiku orkaitę jungti ir kepti bananų duoną dar nekyla ranka, pats metas išbandyti šį tą naujo su šiuo ir vaikų, ir suaugusių mylimu skanėstu.

Skaniai pertraukėlei: soc. tinklų pažiba – bananų „latte“ kava

Įvairiais skoniais ir sirupais gardintos kavos – tikras magnetas jaunimui ir ne tik. Tačiau gaivinančią ir labai skanią kavą galima pasiruošti namuose su minimaliomis išlaidomis ir natūraliais ingredientais.

Socialinių tinklų tendencijas sekanti „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pastebi, kad šių metų hitas – bananų „latte“ kava, kurios mada iš Pietų Korėjos išplito po pasaulį. Ją lengva paruošti tiek su pienu, tiek su augaliniu gėrimu, o tuomet verta leisti sau eksperimentuoti – gardinti cinamonu, vanile, muskatu, riešutais ar kitais mėgstamais prieskoniais. Namai tiesiog pakvips bananų duona!

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 2 sunokusių bananų, 2 puodelių pieno arba augalinio gėrimo, 2 puodelių kavos, 1 šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 šaukštų medaus (koreguokite pagal skonį – kuo labiau sunokę bananai, tuo jie saldesni, tad medaus reikės mažiau), 1/2 puodelio graikinių riešutų (nebūtina).

Gaminame:

  1. Į puodą sudėkite šakute sutrintus bananus, suberkite nuplautus graikinius riešutus, supilkite pieną, cinamoną, vanilę ir medų.
  2. Užvirkite ant vidutinės kaitros ir pavirkite 10 minučių. Nuimkite nuo ugnies, sudėkite į maišytuvą ar kokteilinę ir gerai sutrinkite, tada perkoškite.
  3. Pieną su bananais suplakite pieno arba paprastu plakikliu (galite ir supylę į stiklainiuką stipriai pakratyti) ir supilkite į paruoštą kavą. Jeigu norite, įdėkite ir ledukų. Pabarstykite cinamonu ir mėgaukitės!

Lengva ir pikantiška vakarienė – grilinta vištiena su karamelizuotais bananais

grilinta vistiena

„Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė pasakoja, kad natūraliai saldūs bananai iškart asocijuojasi su desertais, tačiau jie skanūs ir derinant su pikantiškais patiekalais – mėsa, žuvimi. Nors mums gal tai neįprasta, toks skonių derinys populiarus Lotynų Amerikoje, Afrikos šalyse. Bananų saldumą galima paryškinti juos karamelizuojant, o jeigu norite tikros skonių fiestos – galiausiai pabarstykite ir čili dribsniais. Toks garnyras suteiks unikalią skonio patirtį.

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 4 bananų, 2 vištienos krūtinėlių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, sviesto, druskos, pipirų, 2 šaukštų medaus, saujelės šviežių petražolių.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite grilį iki vidutinio karščio. Vištienos krūtinėlę pagardinkite druska, pipirais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Jeigu norite ir turite laiko – galite ją ir pamarinuoti su mėgstamais prieskoniais.
  2. Kepkite vištieną 4–5 minutes iš kiekvienos pusės arba kol ji bus iškepusi.
  3. Kol vištiena kepa, nulupkite ir supjaustykite bananus storais griežinėliais. Grilio keptuvėje ištirpinkite sviestą su medumi ir vos vos druskos. Į keptuvę sudėkite bananų griežinėlius ir kepkite 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol jie karamelizuosis. Prižiūrėkite – su medumi jie gali lengvai apdegti labiau nei norėtųsi.
  4. Išimkite vištieną iš grilio ir palikite ją kelias minutes pailsėti.
  5. Vištieną patiekite bananais, šviežiomis daržovėmis, kitais mėgstamais priedais – pavyzdžiui, ryžiais ar kuskusu, ir papuoškite smulkintomis šviežiomis petražolėmis.

Desertui – keptuvėje keptas apverstas gardus bananų pyragas

bananu pyragas

Pasak „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, tai itin paprastas receptas, kuris jus nustebins ir sužavės – kartosite ne kartą. „Paprastai pagalvojus apie kepinį su bananu pirma šovusi mintis – bananų duona. Tačiau vasarą orkaitės jungti ne visada norisi, o šis pyragas kepamas vos apie 20 minučių keptuvėje ar ant grilio, ar viryklėje. Tai tikra dovana, kai norite greitai pasigaminti skanėstą be didelių išlaidų, įrangos ir aukšto lygio konditerinių viražų“, – receptu dalijasi Th. Lauvray.

Porcijos: 8

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 4 bananų, 15 g sviesto, 40 g cukraus arba medaus, 1 kiaušinio, 100 g cukraus, 100 ml pieno, 40 ml aliejaus, 100 g miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio drukos.

Gaminame:

  1. Nupjaukite bananų galus ir perpjaukite per pusę, tada nulupkite (pjaustant bananus dar su žieve, jie nesulūžta).
  2. Į dubenį įmuškite kiaušinį, įberkite 100 g cukraus ir išplakite. Įpilkite pieno, aliejaus ir darkart išplakite. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir sumaišykite tiek, kad miltai įsimaišytų.
  3. Keptuvėje išlydykite sviestą, įpilkite cukraus arba medaus ir išmaišykite. Mišinį tolygiai paskirstykite po visą keptuvės paviršių, tada ant jo išdėliokite bananų puseles, apvaliąja puse į viršų. Jeigu telpa ne visos, likusias galite pasmulkinti ir sudėti į tarpelius.
  4. Karamelizuokite 2–3 minutes vidutinėje temperatūroje, šiek tiek paspaudžiant bananus.
  5. Supilkite tešlą ant bananų, sumažinkite ugnį iki mažos arba vidutinės (arba perdėkite į mažiau kaitrią grilio vietą), uždenkite ir kepkite apie 15 minučių. Patikrinkite – jeigu į centrą įkištas peilio galiukas ar dantų krapštukas išsitraukia švarus, tuomet pyragas iškepė.
  6. Išimkite pyragą iš keptuvės ir padėkite ant serviravimo lėkštės. Galite aplieti karamele, pabarstyti riešutais. Šalia puikiai derės ir kaušelis ledų bei šviežių uogų saujelė.

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis
2025/08/01

Derlius skęsta

Paulių kaimo (Šimkaičių sen., Jurbarko r.) ūkininkas Vygantas Baršauskas trečiadienio vidurdienį jį aplankiusiam „Ūkininko patarėjo“ korespondentui pirmiausia parodė meteorologinę stotelę ir joje esantį kritulių matavimo ...
2025/08/01

Valgyklos kariams bus modernios, o iš kur tieks maistą?

Krašto apsaugos ministerija paskelbė, kad investuoja 8,6 mln. Eur į šiuolaikiškų valgyklų vystymą Lietuvos kariuomenei – pirmąsias dvi planuojama pastatyti iki 2027 metų pirmojo ketvirčio. Džiugu, kad bus gerinama mūsų k...
2025/08/01

Nesiliaujantys lietūs plauna optimistines derliaus prognozes

Pasvalys („Darbas“). Europos Sąjungos grūdų prekybos asociacija ES šalyse šiemet prognozavo didesnį grūdų ir rapsų derlių nei pernai. Tačiau iš to kol kas jokio džiaugsmo Lietuvoje ir mūsų krašte nėra. ...
2025/08/01

Priimti nauji sprendimai dėl galimai netinkamo savivaldybių tarybų narių lėšų naudojimo

Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras teismui perdavė pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu, prašydamas pripažinti kaltu dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo, ...
2025/08/01

Su valstybine žeme susijusios paslaugos – per ŽIS

Rugpjūčio 1 d. startavo modernizuota Žemės informacinė sistema (ŽIS), per kurią paslaugas, susijusias su valstybinės žemės valdymu, galima gauti internetu. Tai užtikrina greitesnį, patogesnį ir skaidresnį procesą, nes asmenims nereikia vykti į sav...
2025/08/01

Išleido išskirtinę kolekcinę monetą su M. K. Čiurlionio kūriniu

Lietuvos monetų kalykla išleido naują riboto tiražo kolekcinę sidabrinę monetą, skirtą vienam žymiausių Lietuvos simbolistinės dailės šedevrų – Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslui „Auka“. Ši 1 doleri...
2025/08/01

Lėkštėje – daugiau vasaros ir spalvų: šviežios bulvės su netikėtu priedu taps sezono atradimu

Maloniai saldžios, šviežios bulvytės ir krapai – vasarą simbolizuojantis derinys, kuris nuo seno įaugęs į lietuvių racioną. Įsibėgėjus naujam jų derliui, šviežios bulvės ypač dažnai keliauja į pirkinių krepšelius –...
2025/08/01

Kreipėsi dėl lėšų skyrimo nuo šalnų nukentėjusiems ūkininkams

Žemės ūkio ministerija kreipėsi į Finansų ministeriją prašydama kuo skubiau ieškoti galimybių skirti lėšų nuo pavasarinių šalnų nukentėjusiam žemės ūkio sektoriui. Ši valstybės biudžeto parama būtų ypač reik&scar...