„Nors vasarą arbūzai meta išties rimtą iššūkį, bananų populiarumas neblėsta. Jie mėgstami nuo seno, todėl retas pirkėjas iš vaisių skyriaus išeina neįsidėjęs bent kelių bananų, o per akcijas – ir kelių kekių. Daugeliui bananai yra mėgstamiausi vaisiai, kurie skanūs kaip sveikas ir sotus užkandis, nuostabiai dera su ledais, rytine koše, varškės apkepe ar glotnutyje, yra puikus natūraliai saldus pagrindas kepiniams“, – sako G. Kitovė.
Bananai tinka tiek tradiciniuose patiekaluose, tiek ir naujai išpopuliarėjančiuose – pavyzdžiui, vasarą juos skanu ne tik grilinti, bet ir tiesiog supjausčius gabalėliais užšaldyti ir tuomet sutrinti galingoje kokteilinėje, smulkintuve ar kombaine. Kai šiltuoju metų laiku orkaitę jungti ir kepti bananų duoną dar nekyla ranka, pats metas išbandyti šį tą naujo su šiuo ir vaikų, ir suaugusių mylimu skanėstu.
Įvairiais skoniais ir sirupais gardintos kavos – tikras magnetas jaunimui ir ne tik. Tačiau gaivinančią ir labai skanią kavą galima pasiruošti namuose su minimaliomis išlaidomis ir natūraliais ingredientais.
Socialinių tinklų tendencijas sekanti „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pastebi, kad šių metų hitas – bananų „latte“ kava, kurios mada iš Pietų Korėjos išplito po pasaulį. Ją lengva paruošti tiek su pienu, tiek su augaliniu gėrimu, o tuomet verta leisti sau eksperimentuoti – gardinti cinamonu, vanile, muskatu, riešutais ar kitais mėgstamais prieskoniais. Namai tiesiog pakvips bananų duona!
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 2 sunokusių bananų, 2 puodelių pieno arba augalinio gėrimo, 2 puodelių kavos, 1 šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 šaukštų medaus (koreguokite pagal skonį – kuo labiau sunokę bananai, tuo jie saldesni, tad medaus reikės mažiau), 1/2 puodelio graikinių riešutų (nebūtina).
Gaminame:
„Iki“ kulinarijos šefė J. Tamoševičienė pasakoja, kad natūraliai saldūs bananai iškart asocijuojasi su desertais, tačiau jie skanūs ir derinant su pikantiškais patiekalais – mėsa, žuvimi. Nors mums gal tai neįprasta, toks skonių derinys populiarus Lotynų Amerikoje, Afrikos šalyse. Bananų saldumą galima paryškinti juos karamelizuojant, o jeigu norite tikros skonių fiestos – galiausiai pabarstykite ir čili dribsniais. Toks garnyras suteiks unikalią skonio patirtį.
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 4 bananų, 2 vištienos krūtinėlių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, sviesto, druskos, pipirų, 2 šaukštų medaus, saujelės šviežių petražolių.
Gaminame:
Pasak „Iki“ konditerio Thierry Lauvray, tai itin paprastas receptas, kuris jus nustebins ir sužavės – kartosite ne kartą. „Paprastai pagalvojus apie kepinį su bananu pirma šovusi mintis – bananų duona. Tačiau vasarą orkaitės jungti ne visada norisi, o šis pyragas kepamas vos apie 20 minučių keptuvėje ar ant grilio, ar viryklėje. Tai tikra dovana, kai norite greitai pasigaminti skanėstą be didelių išlaidų, įrangos ir aukšto lygio konditerinių viražų“, – receptu dalijasi Th. Lauvray.
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 4 bananų, 15 g sviesto, 40 g cukraus arba medaus, 1 kiaušinio, 100 g cukraus, 100 ml pieno, 40 ml aliejaus, 100 g miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio drukos.
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija