Ashburn +16,4 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023
Ashburn +16,4 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023

„Biovela Group“ naujoji sauso brandinimo kamera visą regioną leis aprūpinti kokybiška jautiena

2023/05/10


Didžiausia Baltijos šalyse mėsos perdirbimo įmonė „Biovela Group“ Utenoje esančioje gamykloje įrengė naują sauso brandinimo kamerą. Tai – viena didžiausių sauso brandinimo kamerų Baltijos šalyse. Joje vienu metu bus galima brandinti per 20 tonų jautienos.

Brandinimui – tik kruopščiai atrinkta jautiena

Vis daugiau lietuviškų restoranų į savo siūlomus valgiaraščius įtraukia brandintos jautienos kepsnių pasirinkimą, o ir parduotuvėse auga įvairesnių jautienos kepsnių pasiūla.

„Lietuviai vis labiau vertina kokybiškus jautienos produktus, kuriais nori mėgautis ne tik restoranuose, bet ir savo namuose. Siekdami atliepti šį poreikį, gerokai išplėtėme sauso brandinimo kamerą. Tokia plėtra padės patenkinti augančią kokybiškos brandintos jautienos paklausą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse“, – teigia „Biovela Group“ rinkodaros direktorius Povilas Vinžanovas.

„Biovela Group“ rinkodaros direktorius Povilas Vinžanovas.

Dėl natūralių mūsų šalies gamtinių sąlygų Lietuvoje auginami galvijai turi galimybę ganytis laisvai ir maitintis šviežia žole. Laisvai ganant gyvulius užauginamos geriausios galvijų veislės, tokios kaip angusai, limuzinai, šarolė ar aubrakai. Šios veislės plačiai paplitusios šalyse, kuriose itin populiari kepsnių kultūra. Stebint jautienos produktų poreikio augimą Lietuvoje, per pastaruosius 6 metus šalyje auginamų galvijų skaičius išaugo 85 proc.

„Biovela Group“ džiaugiasi bendradarbiaudama su stipriausiais šalies ūkiais, kurie gali pasiūlyti tinkamai augintus ir kokybiškus galvijus. Į bendrovės sauso brandinimo kamerą patenka itin kruopščiai atrinkta jautiena.

Atnaujinta „Biovela Group“ sauso brandinimo kamera talpina virš 20 tonų jautienos.

Tiksli proceso stebėsena tobulam skoniui

Sausas jautienos brandinimas nėra technologinė naujovė, tai yra laiko patikrintas metodas, reikalaujantis daug kantrybės ir tikslumo.

„Brandinama jautiena itin jautri temperatūrai ir drėgmei. Norint, kad mėsa tinkamai bręstų, būtina užtikrinti 1,5–2 °C temperatūros režimą. Todėl įmonė į brandinimo kamerą įdiegė itin jautrią temperatūros matavimo sistemą, kuria parametrus galima nustatyti 0,1 °C tikslumu“, – pasakoja Vaida Žitlinskaitė, „Biovela Group“ technologijų vystymo vadovė. Tinkamos santykinės drėgmės užtikrinimas yra kitas kertinis parametras brandinimo procesui. Esant per didelei drėgmei, mėsa nedžius ir procesas nevyks, o esant per mažai drėgmei – mėsa sudžius per greitai ir procesas vyks nekontroliuojamai.

„Biovela Group“ technologijų vystymo vadovė Vaida Žitlinskaitė.

Be tinkamos temperatūros ir drėgmės, sauso brandinimo metu privalo būti išlaikyta sterili aplinka, tad naujojoje kameroje įrengtos UV spindulių lempos, neutralizuojančios didžiąją dalį mikroorganizmų. Be to, brandinimo procesui ypač svarbi ir oro srauto stebėsenos bei kontrolės sistema, kuri leidžia užtikrinti šviežio / gryno oro patekimą į kamerą. Tik pasirūpinus šiais svarbiais parametrais įmanoma sukurti tobulą brandinimo klimatą.

Tiksli sauso brandinimo proceso stebėsena tobulam skoniui.

Brandinimo kameros išskirtinumas – dydis ir Himalajų druskos siena

Viena iš „Biovela Group“ sauso brandinimo kameros sienų įrengta naudojant 1 320 Himalajų druskos blokų. Nors iš pirmo žvilgsnio siena atrodo kaip gražus interjero akcentas – tai brandinimo procesui labai svarbi kameros dalis.

„Himalajų druska brandinimo kameroje parinkta ne atsitiktinai – šios rūšies druska yra mažiausiai procesiškai apdirbta, jos sudėtyje yra išlaikyti daugiau nei 84 svarbūs mineralai. Brandinimo proceso metu išsiskirianti drėgmė kondensuojasi ant druskos ir ją tirpdo. Mineralai, patekę į dirbtinai sukeltą oro srautą, pasklinda kameroje ir nusėda ant brandinamos mėsos“, – kameros išskirtinumus vardija V. Žitlinskaitė.

Brandinimo kameros išskirtinumas – dydis ir Himalajų druskos siena.

Brandinimui tinkamai atrinkta žaliava sauso brandinimo kameroje sudedama ant specialiai įrengtų rėmų ir brandinama mažiausiai 28 paras. Kuo ilgiau trunka brandinimo procesas, tuo išraiškingesnio skonio bus jautienos kepsniai. Esant poreikiui turėti išskirtinio skonio produktą, brandinimo kameros galimybės leidžia produkciją brandinti 60 dienų ar net ilgiau.

„Įmonei sausas jautienos brandinimas nėra naujas procesas, tokiu produktu „Biovela Group“ prekiauja nuo 2020 m. Naujoje, keturis kartus už ankstesnę didesnėje sauso brandinimo kameroje telpa daugiau nei 20 tonų rostbifų – tai visa jautienos nugarinė su kaulu. Prieš brandinimą žaliava yra įvertinama pagal kelis kriterijus – marmuringumas, svoris, raumens spalva ir išorinio riebalo storis, kad vartotojų stalą pasiektų kuo kokybiškesnis produktas“, – pasakoja technologijų vystymo vadovė.

Išskirtinis skonis ir lengvas paruošimas

Lietuvoje brandintos mėsos paklausa dabar kaip niekada didelė. Gyventojų žinios apie kokybišką mėsą ir jos paruošimą vis labiau auga – investuojama į lauko kepsnines, kokybiškas keptuves, kurios leidžia ir namų virtuvėje paruošti minkštą bei sultingą kepsnį.

Sausai brandinta jautiena turi tris esminius privalumus – minkštumą, skonį ir gaminimo laiką.

„Brandinimo proceso metu dėl prarandamos drėgmės, kurios iš mėsos pasišalina apie 10–15 proc. bendro svorio, išryškėja taip vertinama jautienos skonių paletė, aiškiai atsiskleidžia mėsos ir riebalų charakteris. Brandinimo metu mėsoje esantys enzimai, veikdami raumens skaidulas ir baltymą, mėsą „išpurena“, tad kepsniai tampa itin minkšti. O apdirbant terminiu būdu brandinta jautiena pasižymi intensyviu saldžiu ir unikaliu kvapu, kurio nesumaišys nei vienas mėsos žinovas“, – sauso brandinimo privalumus išskiria P. Vinžanovas.

Įsišaknijusią nuomonę, kad jautieną būtina ilgai termiškai apdoroti, galima paneigti pasirinkus sauso brandinimo produkciją. Itin skania ir minkšta mėsa, pagaminta keptuvėje ar griliuje, galima mėgautis vos po 10 minučių. Dėl intensyvaus ir unikalaus jautienos skonio, sauso brandinimo jautiena nereikalauja daug papildomų garnyrų, šalia kepsnio puikiai dera paprasčiausiai kukurūzai ar šviežios daržo salotos.

Iš subrandintų rostbifų patyrę meistrai ruošia antrekoto kepsnius (angl. Rib-eye), nugarinės kepsnius (angl. Striploin) ir kepsnius su kaulu (angl. T-Bone). Šiuos produktus galite rasti daugelyje populiarių restoranų, o norintieji vienu populiariausių pasaulio patiekalų mėgautis namuose „Biovela“ prekių ženklu pažymėtus sausai brandintus kepsnius gali rasti ir didžiuosiuose Lietuvos prekybos centruose.

 

Partnerio turinys

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/10/02

Žemdirbys ar žemsaugys?

Nuo žemės ūkio iki kaimo reikalų ir aplinkosaugos skyrių – taip keičiasi rajonų savivaldybių administracijų padalinių, kurie padeda įgyvendinti valstybės politiką žemės ūkio, melioracijos ir kaimo plėtros srityse, pavadinimai. Iš jų t...
2023/10/02

ES ir Japonija: dar 42 abiejų šalių saugomos geografinės nuorodos

Pagal ES ir Japonijos ekonominės partnerystės susitarimą abi šalys suteikė apsaugą dar 42 geografinėms nuorodoms (GN), tokioms kaip sūris „Raclette de Savoie“, šerio actas „Vinagre de Jerez“ (ES) ar Japonijos ...
2023/10/02

Juridiniai asmenys vėl kviečiami teikti paraiškas elektromobilių privačioms įkrovimo prieigoms įrengti

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) paskelbė antrą kvietimų etapą juridiniams asmenims teikti paraiškas kompensuoti dalį jų įrengiamų elektromobilių privačių įkrovimo prieigų išlaidų. Finansavimas skiriamas pagal Energetikos minister...
2023/10/01

Maisto produktų ženklinimas ES: ar vartotojai yra gerai informuoti?

ES taiko pažangią ir sudėtingą maisto produktų ženklinimo sistemą, kuri apima tiek privalomą, tiek neprivalomą informaciją, teiginius apie sveikumą ir tvarumą, taip pat įvairias programas ir logotipus. Europos Audito Rūmai ką tik pradėjo naują aud...
2023/10/01

„East West Agro“ darbuotojams nemokamai skyrė 1,66 proc. įmonės akcijų

Žemės ūkio technikos ir grūdų sandėliavimo įrangos prekybos bendrovė „East West Agro“ su savo darbuotojais sudarė opcionų sutartis, pagal kurias jie nemokamai galės įgyti 1,66 proc. bendrovės akcijų.
2023/10/01

Ūkininkas Nikolajus Dubnikovas: „Būtinas vartotojų supratingumas ir sąmoningumas“

„Kai Lietuvoje atsirado mėsinė galvijininkystė, mes neturėjome didelės, gilios patirties ir istorijos. Tai ne itin buvo susiformavę ir prieškariniu laikotarpiu, o per sovietinį laikotarpį praktiškai nebuvo net galimybės. Tik at...
2023/10/01

Prieškario Kalvarija: Šv. Uršulės atlaidai ir didžiausias jomarkas apskrityje

Prieš Pirmąjį pasaulinį karą mieste buvo įsikūrusios stambiausios apskrities įmonės. Prašmatniose kareivinėse stovėjo caro kariuomenės pulkai. Buvo milžiniškas kalėjimas, kuriame 1905 m. kalėjo sukilėliai. Tarpukaryje į didžia...
2023/10/01

Ištikus insultui tėra vienintelė auksinė valanda

„Paskaičiuota, kad per kiekvieną uždelstą minutę iki krešulio pašalinimo ar ištirpdymo žūsta 2 mln. neuronų. Tad svarbi kiekviena minutė. Mūsų Insulto gydymo centre atliekami insulto simuliacijos mokymai padeda tobulėti ...
2023/10/01

D. Tuskas: antivyriausybiniame mitinge Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių

Varšuva, spalio 1 d. (AFP-BNS). Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas, sekmadienį kreipdamasis į minią sostinės centre, sakė, kad į antivyriausybinį mitingą Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių.