Columbus +11,7 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 28 Kov 2025
Columbus +11,7 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 28 Kov 2025
Asociatyvi 123rf nuotr.

Korėjiečiai sukūrė valgomąją plėvelę vaisiams

2024/12/25


Pietų Korėjos mokslininkai sukūrė valgomąją bioplėvelę, kuri gali pailginti vaisių galiojimo laiką, sumažinti maisto atliekas ir pakeisti sintetiką pakuočių gamyboje.

Kaip praneša fruitnet.com, korėjiečiai mokslininkai mano, kad natūrali polisacharidų pagrindu pagaminta valgomoji danga gali veiksmingai pakeisti sintetinę pakuotę.

Pasak Chungnam nacionalinio universiteto komandos, plėvelė, pagaminta iš chitozano (CS) ir galo rūgšties (GA) konjugato, pasižymi išskirtiniu mechaniniu stiprumu ir tirpumu, todėl yra tvarus pakuotės sprendimas, padedantis išlaikyti vaisių šviežumą.

Chitinas, natūralus polimeras, gautas iš vėžiagyvių endoskeleto, yra chemiškai modifikuotas, kad susidarytų chitozanas (CS). CS yra netoksiškas, biologiškai skaidomas ir pasižymi puikiomis plėvelės formavimo savybėmis.

Pašalino trūkumus

Tačiau tam tikri trūkumai, įskaitant pačios medžiagos silpnumą ir menkas antimikrobines savybes, neleidžia tokios plėvelės panaudoti, kaip maisto dengimo medžiagą. Siekdama išspręsti šį trūkumą, mokslininkų komanda, vadovaujama profesoriaus Won Ho Parko, įtraukė polifenolinį junginį, galo rūgštį (GA), kad gautų CS-GA konjugatą. GA gausu augaluose ir ši rūgštis gera žinoma dėl savo puikių antimikrobinių ir antioksidacinių savybių.

Wo Ho Parkas taip pakomentavo šią inovaciją: „Norėjome sukurti CS pagrindu pagamintą bioplėvelę su patobulintomis maisto dangos savybėmis, ir tikėjomės, kad GA įtraukimas gali padėti tai pasiekti“.

Pirmieji bandymai

Tyrime, kuris 2025 m. sausio 15 d. bus paskelbtas „Food Chemistry“, Mokslininkų komanda praneša apie CS-GA konjuguotos plėvelės sintezę ir pateikia šios medžiagos apibūdinimą. Jie palygino ją su CS plėvelėmis, kad įvertintų GA pagerinimo poveikį, ir išbandė jo veiksmingumą su ten laikomais mini bananais ir vyšniniais pomidorais.

Mokslininkai pastebėjo, kad sukurta plėvelė pasižymi didesniu mechaniniu stiprumu, apsaugančiu nuo maisto pažeidimų transportavimo metu ir pagerino antioksidacines savybes, todėl pailgėjo produktų galiojimo laikas. Jie taip pat parodė patobulintą antibakterinį efektą prieš dviejų tipų bakterijas, patvirtindami jo veiksmingumą prieš kelias mikrobų rūšis ir puikias untravioletinių spindulių blokavimo galimybes, kad būtų išvengta nuotraukos spalvos pasikeitimo ir pažeidimo.

Pasiekimai

Aiškindamas bandymo išvadas Wo Ho Parkas pasakė: „Daugelis vartotojų nerimauja dėl likusių dangos likučių ant vaisių. Tačiau šis konjugatas yra plaunamas ir dėl tokių savybių jis yra patrauklus vartotojams. Taip pat pastebėjome, kad dengiant dangą labai sumažėjo saugomų vaisių dehidratacija, spalvos pakitimas ir masės praradimas. Tai prailgina vartojimo ir šviežumo išlaikymo laiką“.

Wo Ho Parkas mano, kad naujoji technologija gali atlikti svarbų vaidmenį, mažinant maisto išmetimą ir taip prisidės prie Jungtinių Tautų tvaraus vystymosi tikslų, nustatytų iki 2030 m. perpus sumažinti maisto švaistymą.

„Anksčiau pagrindinė strategija, sprendžiant su maisto atliekų mažinimu susijusias problemas, buvo maisto likučių surinkimas ir išvežimas. Tačiau mūsų tyrimai rodo, kad didindami maisto konservavimo galimybes, taikydami ekologiškus metodus, galime smarkiai sumažinti maisto švaistymą jo platinimo proceso metu“, – sakė jis.

 

Parengė Ričardas Čekutis

Dalintis