Anksti pasodinęs, nesigailėsi
„Daržoves auginu mamos tėviškėje, Širvintų rajone, ir kiek pamenu, visada – kopūstus, – pasakoja V. Amulytė. – Kopūstų sriuba yra viena iš mėgstamiausių ir, aišku, kokia žiema be raugintų... Tad šiai daržovei ir dabar lysvėse skiriu ypatingą dėmesį.“
V. Amulytė ankstyvus (vasarinius) ir vėlyvus (žieminius) bei Savojos kopūstus sėja kovo pabaigoje šiltnamyje. Jeigu būna dar šaltoka, minusinė temperatūra, žemę uždengia agroplėvele. Į dirvą juos stengiasi išsodinti gegužės 15 d., kol laikosi vėsesni orai, kai dar nepasirodę kenkėjai, tada greičiau ir prigyja. Laisto kasdien arba kas antrą dieną.
„Kad kopūstai suktų gūžes, svarbiausia juos laistyti, – atkreipia dėmesį augintoja. – Padeda ir arklio mėšlas, kuriuo dirva būna tręšta rudenį. Kopūstams augant jokių trąšų nenaudoju.“
Savojos kopūstus Vilma augina daugiausia balandėliams, nors, žinoma, jie tinka sriuboms ir salotoms.
Brokolius ir žiedinius kopūstus ji irgi sėdavo kovo pabaigoje, bet nuo pat pradžių iki derliaus juos augindavo po agrodanga – apsaugodavo nuo sausros ir kenkėjų, užaugdavo sveiki. Bet, kadangi šeima nebuvo didelė šių rūšių kopūstų mėgėja, daugumą tekdavo išdalyti, o šiemet jų net nesėjo.
Kad nevargintų kenkėjai
kopūstus nuo amarų, širvintiškė naudoja žalią arba paprastą ūkinį muilą, barsto pelenais. Skystas žalias muilas perkamas jau paruoštas naudoti, o ūkinį muilą gerai ištirpina vandenyje ir juo purškia kopūstus (proporcijos – iš akies, tiesiog taip, kad vanduo būtų smarkokai muilinas).
Vikšrus Vilma paprasčiausiai nurenka nuo lapų: tai patikimiausias būdas auginant nedaug kopūstų.
V. Amulytė renkasi kenkėjams atsparesnes veisles. Štai kokias vadina patikimiausiomis: ankstyvi gūžiniai kopūstai – ‘Parel H’, ‘Jetma H’, ‘Kazačok H’, vidutinio vėlyvumo gūžiniai kopūstai ‘Megaton’, vėlyvieji – ‘Counter H’, ‘Jubilee H’, ‘Ramco H’, Savojos kopūstai – ‘Verita H’, ‘Wirosa H’.
„Hirbridines veisles ji renkuosi todėl, kad atsparios ligoms, kopūstai gerai suka galvas, derlius garantuotas“, – pabrėžė pašnekovė.
Nuo mišrainių iki marinatų
Ankstyvus kopūstus šeima naudoja sriuboms, troškiniams, salotoms. Vėlyvieji tinkami balandėliams sukti, raugiami, daroma mišrainė su burokėliais, morkomis ir česnakais, kuri užpilama marinatu ir valgoma po trijų dienų.
Širvintiškė sutiko pasidalyti keliais patiekalų su kopūstais receptais.
Mišrainė su burokėliais
Kopūstus supjaustykite, morkas ir šviežią raudonąjį burokėlį sutarkuokite šiaudeliais, nulupkite kelias česnako skilteles, išvirkite marinatą.
Marinatui reikės:
Marinatą užpilkite ant daržovių, česnako skilteles sudėkite ant viršaus ir laikykite šaltai, o po kelių dienų skanaukite.
Vasariniai marinuoti kopūstai
Kopūstus supjaustykite, įberkite druskos ir rankomis patrinkite, kol atsiras sulčių. Sudėkite šiaudeliais tarkuotas morkas.
Marinatui reikės:
Išvirtą marinatą supilkite ant kopūstų, palaikykite šaltai kelias dienas, o tada gardžiai valgykite.
Vilma AMULYTĖS nuotarukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.