Columbus +10,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 8 Rgs 2024
Columbus +10,1 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 8 Rgs 2024

Įvertino saldiklio aspartamo pavojingumą ir riziką sveikatai

2023/07/24


Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC) ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) bei Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) Jungtinis maisto priedų ekspertų komitetas (JECFA) paskelbė išvadas dėl saldiklio aspartamo poveikio sveikatai. Remdamasi „ribotais įrodymais“ dėl kancerogeniškumo, IARC aspartamą priskyrė prie galimai kancerogeninių žmonėms, o JECFA dar kartą patvirtino leistiną 40 mg/kg kūno masės paros normą.

Aspartamas yra dirbtinis (cheminis) saldiklis, kuris nuo 1980-ųjų plačiai naudojamas gaminant įvairius maisto ir gėrimų produktus, tarp jų dietiniai gėrimai, kramtomoji guma, želė, ledai, pieno produktai (jogurtas), pusryčių dribsniai, dantų pasta. Aspartamu taip pat saldinama mikstūra nuo kosulio, kramtomieji vitaminai.

Vėžys yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių visame pasaulyje. Kiekvienais metais 1 iš 6 žmonių miršta nuo vėžio. Pasak IARC, aspartamo vertinimas parodė, kad nors įprastos vartojimo dozės nekelia didelio susirūpinimo, dėl aprašyto galimo poveikio reikia atlikti daugiau ir išsamesnių tyrimų.

Abi įstaigos atliko nepriklausomą, bet viena kitą papildančią aspartamo poveikio sveikatai peržiūrą. IARC  tokį vertinimą atliko pirmąjį kartą, o JECFA – jau trečiąkart.

IARC aspartamą priskyrė prie galimai kancerogeninių žmonėms, remdamasi ribotais įrodymais apie žmonių vėžį (ypač dėl kepenų ląstelių karcinomos). Taip pat nedaug įrodymų dėl vėžio bandomiesiems gyvūnams ir nedaug įrodymų, susijusių su galimais vėžio sukėlimo mechanizmais.

JECFA padarė išvadą, kad įvertinti duomenys nerodo pakankamos priežasties keisti anksčiau nustatytą leistiną aspartamo paros normą (LPD) – 0–40 mg/kg kūno masės. Todėl komitetas dar kartą patvirtino, kad žmogui saugu vartoti neviršijant šios ribos per dieną. Pavyzdžiui, dietinio gaiviojo gėrimo skardinėje yra 200 mg arba 300 mg aspartamo, taigi 70 kg sveriantis žmogus saugią normą viršytų, jei per dieną išgertų daugiau nei 9–14 skardinių (darant prielaidą, kad aspartamo nesuvartos su jokiais kitais maisto produktais).

IARC ir JECFA poveikio vertinimą atliko remiantis moksliniais duomenimis, surinktais iš įvairių šaltinių, įskaitant recenzuojamus dokumentus, vyriausybių ataskaitas ir reguliavimo tikslais atliktus tyrimus. Tyrimus peržiūrėjo nepriklausomi ekspertai, ir abu komitetai ėmėsi veiksmų, kad užtikrintų savo vertinimų nepriklausomumą ir patikimumą.

IARC ir PSO toliau stebės naujus įrodymus ir skatins nepriklausomas mokslinių tyrimų grupes plėtoti tolesnius galimo ryšio tarp aspartamo poveikio ir poveikio vartotojų sveikatai tyrimus.

 

PSO informacija

123rf nuotr.: cukraus vartojimą rekomenduojama mažinti, tačiau dėl jo pakaitalo aspartamo sveikatai keliamos rizikos ekspertai taip pat vis dar abejoja

Dalintis