Kaip dažnai reikėtų mėgautis žuvimi? Specialistai rekomenduoja savo meniu žuvies patiekalais praturtinti bent 2-3 kartus per savaitę. Priežastis paprasta – siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, tačiau ir kokybiškų baltymų.
„Tendencijos akivaizdžios – gyventojai vis daugiau dėmesio skiria pilnavertei mitybai. Tą rodo ir pardavimų statistika, mat žuvis, jūros gėrybės vis dažniau atsiduria pirkinių krepšeliuose. Norime padėti formuoti sveikus mitybos įpročius, todėl siekiame, kad šviežia žuvis būtų prieinama pirkėjams. Rūpinamės tiek kokybiška įvairove, tiek patraukliomis kainomis – kasdien užtikrinant šviežumą, ledo vitrinas net keliskart per savaitę pildome žuvimi, plačiausias asortimentas atkeliauja trečiadieniais, o kas savaitę skelbiame ir vis naujas akcijas. Norime, kad kiekvienam būtų lengva atrasti mėgstamą žuvį – juk jų rūšių pasirinkimas ypač platus“, – sako G. Kitovė.
Tinklo atstovė atskleidžia, kad šviežios žuvies skyriuje karalienės karūna jau kurį laiką priklauso lašišai. Labai populiarūs ir karpiai, upėtakiai, šamai. Bet kaip ir visuose skyriuose, taip ir žuvies, pirkėjai dairosi įvairovės – lietuviai mielai gamina su plekšnėmis, krevetėmis, lydekomis ir kt.Vasarą labai paklausios ir rūkytos žuvys, kurios iškart siejasi su nerūpestingu vakaru su draugais ir skaniais užkandžiais.
Daugelio mėgstamus žuvies patiekalus ne visada pavyksta paruošti iš karto, vos įsigijus ingredientus. Todėl verta prisiminti, kaip tinkamai laikyti žuvį namuose ir kaip ją kuo ilgiau išlaikyti šviežią. Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Jolitos Tamoševičienės, bendros taisyklės galioja visais metų laikais, tačiau ypač aktualu vasarą – kai dėl aukštesnės temperatūros reikia skirti daugiau dėmesio maisto saugai.
„Kad žuvis būtų šviežia, iškart po įsigijimo ją reikia laikyti tinkamoje, 0-4 laipsnių temperatūroje, todėl nelaikykite žuvies ilgai šiltame automobilyje. Jeigu iš parduotuvės nevažiuosite tiesiai namo, galite pasiimti šaltkrepšį ar specialiai šaldytiems produktams skirtą maišelį“, – pataria J. Tamoševičienė.
Šaldytuve laikoma žuvis išlieka šviežia tik vieną-dvi dienas, tačiau svarbu ir paisyti ant etiketės nurodytos galiojimo datos, atkreipti dėmesį į pakavimo datą, pabrėžia „Iki“ kulinarijos šefė. Geriausia žuvį padėti ten, kur temperatūra žemiausia – paprastai ant apatinės šaldytuvo lentynos. Ją reikėtų laikyti sandarioje pakuotėje, kad jos kvapai nepersiduotų kitiems maisto produktams, ir pati žuvis nesugertų šaldytuvo kvapų. Galima naudoti maistinę plėvelę, vakuuminius maišelius arba sandarius indus.
„Norėdami prailginti žuvies šviežumą, šaldytuve galite ją padėti ant ledo sluoksnio. Ledą reikėtų reguliariai papildyti, kad būtų palaikoma žema temperatūra“, – akcentuoja J. Tamoševičienė.
Termiškai apdorotą žuvį šaldytuve galima laikyti iki 3-4 dienų, karštai rūkytą – iki savaitės, šaltai – iki dviejų. Tačiau visais atvejais galioja tas pats – nevalgykite, jeigu pasikeitė žuvies kvapas, spalva.
„Laikui bėgant gan sparčiai prastėja žuvies skonis, tekstūra, todėl kuo suvalgysite greičiau – tuo bus geriau. Geriau visad gaminti tiek, kiek reikia tam kartui – taip apsisaugosite nuo maisto ir pinigų švaistymo“, – pataria J. Tamoševičienė.
O geriausia – iškart paruošti skanių, visai šeimai patiksiančių ir greitai pagaminamų patiekalų. Pasinaudodami akcijomis sutaupysite pinigų, o su paprastais receptais – ir laiko. „Iki“ kulinarijos šefė dalijasi 3 skaniais receptais:
Porcijos: 4-6
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 700 g ryklinio šamo filė, 16 mažų tortilijų, aliejaus kepimui, 1,5 puodelio gazuoto mineralinio vandens, 1 puodelio miltų, 1 šaukšto krakmolo, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio granuliuoto česnako, pipirų pagal skonį, 1 puodelio džiūvėsėlių, mėgstamų takų priedų, pavyzdžiui: pjaustyto šviežio kopūsto, kubeliais pjaustytų pomidorų, ridikėlių, avokadų, mangų, šviežių salotų.
Gaminame:
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 2 vidutinio dydžio karštai rūkytų skumbrių, 2 nedidelių svogūnų, saujelės svogūnų laiškų, 2 didesnių marinuotų agurkų arba kelių mažesnių, 4 šaukštų majonezo, ryšulėlio šviežių ridikėlių, 1 šaukšto garstyčių, saujelės krapų.
Gaminame:
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 450 g virtų baltakojų blyškiųjų krevečių, 1 didelio raudonojo svogūno, 2 šviežių morkų, 1 saliero stiebų, 1 saldžiosios paprikos, ryšulėlio šviežių petražolių, 1 česnako skiltelės, 1 citrinos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų pagal skonį. Galite naudoti ir kitas daržoves – tai puikus receptas sunaudoti namuose turimas šviežoias gėrybes.
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija