Columbus +21,4 °C Debesuota
Antradienis, 1 Spa 2024
Columbus +21,4 °C Debesuota
Antradienis, 1 Spa 2024


Dalia KARPAVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Lietus nesutrukdė išvirti 800 litrų kopūstienės

2023/10/10


Labai lietingą šeštadienį Užventyje (Kelmės r.) surengtas penktasis respublikinis Kopūstienės virimo čempionatas. Į gerai žinomą ir mėgstamą renginį, nepaisant prastų oro sąlygų, susirinko apie 900 žiūrovų. O šviežių ir raugintų kopūstų sriubas atskirose kategorijose šiemet virė net 26 komandos iš įvairiausių Lietuvos vietovių. Privirė beveik 800 litrų kopūstienės, įdėdami bent vieną slaptą ingredientą, kad kuo labiau nustebintų komisiją.

Išmanių virtuvės šefų komandinį darbą vertino gyvosios virtuvės ugnies šefas Povilas Mikalajūnas, medžiotojas, lauko virtuvės šefas Klaudijus Cvikas, maitinimo paslaugų tiekėjas, gurmanas, medžiotojas Gintaras Baškys, „Kelmynės“ restorano direktorė Violeta Gargasienė, „Niderita“ kavinės savininkė Genutė Palubinskienė, Žuvienės virimo čempionato nugalėtoja Danutė Intaitė, Šiaulių dramos teatro aktorė Inga Norkutė, Šiaulių banko direktorė Rima Jankauskienė.

Kopustienes virimas
Kopūstienės virimo čempionatas Užventyje neįsivaizduojamas be pagrindinio renginio rėmėjo, šio krašto daržovių augintojo Algimanto Vaupšo, renginio vedėjų Onos Granickienės ir Odetos Kuličauskienės.

Komisija, išragavusi visas sriubas, raugintų kopūstų sriubos kategorijoje pirmąją vietą skyrė komandai „Ūkio šefai“ (Algimanto Vaupšo ūkis), antrąją – komandai „Gaspadinės išmisla“ iš Telšių rajono Rainių kaimo, trečiąją vietą – „Meto Ildžio“ (Kelmės rajono mero Ildefonso Petkevičiaus) komandai.

Šviežių kopūstų sriubos kategorijoje nugalėjo Šatrijos Raganaitės (Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo skyrius), „Kopūstinukai“ iš Pakražančio tenkinosi antrąja vieta, o „Mokinukės“ iš Kelmės –
trečiąja.

kopustiene
Šviežių kopūstų sriubos kategorijoje pirma vieta atiteko Šatrijos Raganaitėms (Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo skyrius).
kopustienes virimo cempionatas
Žiūrovų simpatijas pelniusiai „Kopūstinukų“ iš Pakražančio komandai Užvenčio seniūnaitis Vitalijus Orlakas atvedė ir padovanojo avį.

Šiemet buvo išrinktas ir gražiausias kiemelis – „Ūkio šefai“. Žiūrovų simpatijos atiteko „Kopūstinukams“, kurie dar buvo apdovanoti ir avimi – gyvą prizą įsteigė ir komandai įteikė Užvenčio seniūnaitis Vitalijus Orlakas.

ukio sefai
Gražiausias kiemelis – „Ūkio šefai“. Ši komanda laimėjo ir raugintų kopūstų sriubos kategorijoje.

Per Kopūstienės virimo čempionatą Užventyje ne tik kopūstai su įvairiausiais pagardais katiluose kunkuliavo – renginio dalyviams buvo pasiūlyta ir kitokių užsiėmimų, rungčių.

Smagiai muzikavo Telšių rajono Nevarėnų kultūros centro kapela „Šmukšt“ ir dainų autorius bei atlikėjas Vytautas Šiškauskas. Komandų virtuvės šefai šoko kopūstienės šokį.

kopustienes cempionatas
Kopūstienės fanai.

Šventės naujokai varžėsi kopūstų tarkavimo varžybose. Nugalėjo kražiškis Rolandas Balsys, per minutę pritarkavęs daugiau kaip 5 kg kopūstų ir už tai apdovanotas statine šių daržovių.

Šventės organizatoriaus – Užvenčio kultūros centro (UKC) – direktorė Odeta Kuličauskienė dėkojo pagrindiniam rėmėjui ir šventės sielai ūkininkui A. Vaupšui, prie šventės prisidėjusiems „Prieskonių krautuvėlei“ ir Dalytei Samuilienei, UAB „Žemaira“, UAB „Lempaka“, MB „Jusaveta“ ir Sauliui Maziliauskui, kazanai.lt, už pagalbą organizaciniuose reikaluose – Dainiui Popovui, techniniam šventės personalui, Užvenčio seniūnijai, komunalinio ūkio specialistei Linai Račkauskaitei, Vaidui Norkui.

UKC direktorė O. Kuličauskienė po renginio džiaugėsi, kad penktą kartą surengtame Kopūstienės virimo čempionate gražiai susipynė ir tradicijos, ir kulinarinis paveldas. „Te kopūstienė būna šventa, taip, kaip ir mūsų Venta“, – linkėjo direktorė.

Pirmasis Kopūstienės virimo čempionatas, vykęs 2018-ųjų lapkričio 17-ąją, buvo išsipildžiusi direktorės ir viso UKC kolektyvo idėja. Tuokart tik Kelmės rajono komandos išvirė 150 litrų kopūstienės. 2019-aisiais prie šeimininkų prisijungė ir kaimynai iš Telšių rajono Upynos seniūnijos. Iš viso jau buvo išvirta 200 litrų gardžios sočios sriubos. Kopūstienės virimo čempionatas buvo surengtas net koronaviruso siautėjimo ir karantino metais, tačiau varžytuvės vyko virtualioje erdvėje.

 

Užvenčio kultūros centro nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis