Moteris pasakoja, kad būti aplinkos dizainere yra smagus hobis ir su profesija ši veikla niekaip nesusijusi. Ji daug skaito apie augalus, kuria projektus sau ir kitiems. Prie miestelio gimnazijos yra įrengusi gėlyną, o šiuo metu kuria gimnazijos vidinio kiemo apželdinimo projektą. Bet šį kartą keletas pagiriamųjų žodžių Lamarko medlievai (Amelanchier lamarckii).
Žavi žiedai, lapai ir vaisiai
S. Vaškevičienės teigimu, Lamarko medlieva yra tikras sodo perlas, grožiu ir elegancija pakeri kiekvieną. Pavasarį jos šakos pasidengia nuostabiais baltų žiedų debesimis, suteikdamos aplinkai lengvumo ir gaivumo pojūtį. Žiedai atrodo lyg subtilios, švelniai medelį puošiančios snaigės.
Vasarą augalas džiugina akį sodria žaluma ir puikiomis uogomis, ne tik patraukliomis išvaizda, bet ir skaniomis bei maistingomis. Rudens metu lapai nusidažo įspūdingomis spalvomis: raudona, oranžine, auksine. Spalvos sproginėja tarsi fejerverkas ir medelis sodui suteikia šventiškumo, šilumos.
Turi ypatingo aromato
Moteris poetiškai apibūdina medlievos vaisius, mažus, bet ypatingus gamtos lobius, apdovanotus saldžiu skoniu ir maistinėmis medžiagomis: „Jie ne tik praturtina mitybą, bet ir sujungia mus su gamtos ciklais, primindami apie harmoningą pasaulio tvarką.“
Šios mažutės, mėlynai juodos uogos yra tarsi gamtos perlai, kuriuos galima panaudoti įvairiausiais būdais. Jos gardžios šviežios, nuskintų tiesiai nuo medžio skonis yra sodriausias ir natūraliausias. Gardinant desertus, kepant pyragus ar verdant uogienes, jos suteikia ne tik saldumo, bet ir ypatingo aromato, sužadinančio pojūčius ir primenančio ryšį su gamta.
Medlievos vaisiai yra ir nuostabus sveikų kokteilių ingredientas, šios uogos praturtina gėrimus vitaminais ir antioksidantais. Jų naudojimas kulinarijoje atskleidžia ne tik gamintojo meistriškumą, bet ir pagarbą gamtos dosnumui. „Renkant medlievos uogas, jaučiame ryšį su žemės gaivumu, o jų naudojimas kasdienybėje primena apie paprastus, bet svarbius gyvenimo džiaugsmus“, – sako S. Vaškevičienė.
Atspari ir lengvai prižiūrima
„Medlievos vaisiai neša savyje gamtos dvasią, jų skonis – tai tiltas tarp mūsų ir gamtos harmonijos, o kiekvienas kąsnis – tarsi maža šventė, atspindinti metų laikų ciklą ir gyvybės tėkmę, – patirtimi ir jausmais dalijasi užventiškė. – Medlievos vaisiai yra tarsi gamtos žinutė, kviečianti mus įvertinti paprastus gyvenimo malonumus ir jausti gilų ryšį su aplinka. Jų naudojimas mūsų virtuvėje ne tik praturtina maistą, bet ir sujungia mus su amžinu gamtos ciklu, kur kiekvienas vaisius yra švelnus priminimas apie žemės dosnumą ir grožį.“
Aplinkos dizainu besidominti Silva iš patirties gali pasakyti, kad medlieva yra labai atspari ir lengvai prižiūrima. Ji puikiai prisitaiko prie skirtingų dirvožemio sąlygų ir klimato, todėl yra puikus pasirinkimas tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems sodininkams.
Lamarko medlieva puošia aplinką ir pritraukia paukščius, kurie mėgsta jos vaisius, todėl sodas tampa gyvas ir pilnas malonių garsų.
Medlievų ir obuolių pyragas
Reikės:
Šis pyragas puikiai tinka tiek desertui, tiek ir prie kavos ar arbatos puodelio. Skanaus!
Silvos VAŠKEVIČIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.