Columbus +3,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +3,6 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Medlieva – juodasis sodo perlas

2024/07/07


Kelmės rajone, Užventyje gyvenanti Silva Vaškevičienė savo sodybą vadina „Mažmožių sodu“. Pasirinko tokį pavadinimą todėl, kad želdynai kuriami po truputėlį, neskubant ir įgyvendinant kilusias idėjas. Nors jau augina dvi Lamarko medlievas, ketindama pratęsti sodo projektą, planuoja įsigyti dar kelias.

Moteris pasakoja, kad būti aplinkos dizainere yra smagus hobis ir su profesija ši veikla niekaip nesusijusi. Ji daug skaito apie augalus, kuria projektus sau ir kitiems. Prie miestelio gimnazijos yra įrengusi gėlyną, o šiuo metu kuria gimnazijos vidinio kiemo apželdinimo projektą. Bet šį kartą keletas pagiriamųjų žodžių Lamarko medlievai (Amelanchier lamarckii).

Silva Vaškevičienė

Žavi žiedai, lapai ir vaisiai

S. Vaškevičienės teigimu, Lamarko medlieva yra tikras sodo perlas, grožiu ir elegancija pakeri kiekvieną. Pavasarį jos šakos pasidengia nuostabiais baltų žiedų debesimis, suteikdamos aplinkai lengvumo ir gaivumo pojūtį. Žiedai atrodo lyg subtilios, švelniai medelį puošiančios snaigės.

Vasarą augalas džiugina akį sodria žaluma ir puikiomis uogomis, ne tik patraukliomis išvaizda, bet ir skaniomis bei maistingomis. Rudens metu lapai nusidažo įspūdingomis spalvomis: raudona, oranžine, auksine. Spalvos sproginėja tarsi fejerverkas ir medelis sodui suteikia šventiškumo, šilumos.

Turi ypatingo aromato

Moteris poetiškai apibūdina medlievos vaisius, mažus, bet ypatingus gamtos lobius, apdovanotus saldžiu skoniu ir maistinėmis medžiagomis: „Jie ne tik praturtina mitybą, bet ir sujungia mus su gamtos ciklais, primindami apie harmoningą pasaulio tvarką.“

Šios mažutės, mėlynai juodos uogos yra tarsi gamtos perlai, kuriuos galima panaudoti įvairiausiais būdais. Jos gardžios šviežios, nuskintų tiesiai nuo medžio skonis yra sodriausias ir natūraliausias. Gardinant desertus, kepant pyragus ar verdant uogienes, jos suteikia ne tik saldumo, bet ir ypatingo aromato, sužadinančio pojūčius ir primenančio ryšį su gamta.

medlieva
Medlievos grožis apskritus metus.

Medlievos vaisiai yra ir nuostabus sveikų kokteilių ingredientas, šios uogos praturtina gėrimus vitaminais ir antioksidantais. Jų naudojimas kulinarijoje atskleidžia ne tik gamintojo meistriškumą, bet ir pagarbą gamtos dosnumui. „Renkant medlievos uogas, jaučiame ryšį su žemės gaivumu, o jų naudojimas kasdienybėje primena apie paprastus, bet svarbius gyvenimo džiaugsmus“, – sako S. Vaškevičienė.

Atspari ir lengvai prižiūrima

„Medlievos vaisiai neša savyje gamtos dvasią, jų skonis – tai tiltas tarp mūsų ir gamtos harmonijos, o kiekvienas kąsnis – tarsi maža šventė, atspindinti metų laikų ciklą ir gyvybės tėkmę, – patirtimi ir jausmais dalijasi užventiškė. – Medlievos vaisiai yra tarsi gamtos žinutė, kviečianti mus įvertinti paprastus gyvenimo malonumus ir jausti gilų ryšį su aplinka. Jų naudojimas mūsų virtuvėje ne tik praturtina maistą, bet ir sujungia mus su amžinu gamtos ciklu, kur kiekvienas vaisius yra švelnus priminimas apie žemės dosnumą ir grožį.“

Aplinkos dizainu besidominti Silva iš patirties gali pasakyti, kad medlieva yra labai atspari ir lengvai prižiūrima. Ji puikiai prisitaiko prie skirtingų dirvožemio sąlygų ir klimato, todėl yra puikus pasirinkimas tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems sodininkams.

Lamarko medlieva puošia aplinką ir pritraukia paukščius, kurie mėgsta jos vaisius, todėl sodas tampa gyvas ir pilnas malonių garsų.

 

Medlievų ir obuolių pyragas

medlievų pyragas

Reikės:

  • 2 puodelių šviežių medlievų
  • 2 didelių obuolių
  • puodelio cukraus
  • pusės puodelio sviesto (minkšto)
  • 2 kiaušinių
  • šaukštelio vanilės ekstrakto
  • puodelio pieno
  • 2 puodelių miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • pusės šaukštelio druskos
  • šaukštelio cinamono
  • pusės šaukštelio malto imbiero
  • cukraus pudros papuošti
  1. Dideliame dubenyje sviestą ir cukrų išsukite iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius ir kaskart gerai išmaišykite. Įpilkite vanilės ekstrakto.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną ir maltą imbierą.
  3. Palaipsniui į sviesto ir cukraus masę berkite miltų mišinį, pakaitomis įpildami pieno, kol viskas gerai susimaišys.
  4. Į tešlą švelniai įmaišykite medlievas ir nuluptus, gabalėliais supjaustytus obuolius. Visą masę supilkite į sviestu pateptą kepimo formą.
  5. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 min., arba kol pyragas taps auksinės spalvos. Ar pyragas iškepė, galite patikrinti dantų krapštuku, įkišę jį į pyrago vidurį: jeigu sausas, pyragą galite išminti.
  6. Prieš pjaustant, leiskite pyragui atvėsti. Patiekdami pabarstykite cukraus pudra.

Šis pyragas puikiai tinka tiek desertui, tiek ir prie kavos ar arbatos puodelio. Skanaus!

 

Silvos VAŠKEVIČIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas