Kaunas +19,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +19,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Graikiškas kiaulienos troškinys su pomidorais.

Mentei paruošti nebūtinai reikia kelių valandų – 3 greitos, skanios ir nebrangios idėjos šokiadieniams

2024/12/11


Kiauliena – pagrindas patiems įvairiausiems nebrangiems patiekalams, kurie iškart suteikia komforto ir sotumo. Mentė, pasak Gintarės Kitovės, „Iki“ komunikacijos vadovės, yra vienas populiariausių pasirinkimų tiek dėl kainos, tiek dėl universalumo. Nemažai patiekalų iš jos, tokie kaip plėšyta kiauliena ar guliašas, yra gana imlūs laikui. Tačiau mentė puikiai tiks ir skubantiems, kurie nori sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko. 

Populiariausia mėsa – vis populiaresnė

Besikeičiančios mitybos tendencijos pastaraisiais metais įneša daug naujų vėjų į pirkėjų apsipirkimo įpročius, visgi kiauliena išlieka mėsa, kurią lietuviai renkasi dažniausiai, sako G. Kitovė.

„Kiauliena yra daugelio mėgstamų patiekalų pagrindas, lengvai paruošiama ir pasižymi itin patraukli kaina – panašu, kad dėl šių priežasčių jos populiarumas dar ilgai neblės. Tą rodo ir statistika – šiemet pirkėjai jos perka maždaug ketvirtadaliu daugiau nei pernai. Nors šviežia kiauliena perkama ištisus metus, sezoniškumas šviežios mėsos skyriuje taip pat šiek tiek jaučiasi – pavyzdžiui, žiemą nuperkama daugiau maltos mėsos, faršo. Visgi, tokios dalys kaip nugarinė, šoninė, nugarinė ar mentė yra paklausios nepriklausomai nuo to, kokie orai už lango“, – sako G. Kitovė.

Kadangi šviežia mėsa – daugeliui kasdienis produktas, pirkėjai jai kelia aukštus reikalavimus, pastebi tinklo atstovė.

„Iš Lietuvos augintojų atkeliavusi kiauliena yra užsitarnavusi komplimentus dėl kokybės, maksimalaus šviežumo – pirkėjai jai teikia prioritetą, todėl tinkle ji sudaro absoliučią daugumą visos siūlomos kiaulienos. Ne mažiau pirkėjams svarbu ir kaina, todėl kiekvieną savaitę pirkėjai gali rasti įvairių nuolaidų ir specialių pasiūlymų šviežios mėsos skyriuje“, – akcentuoja G. Kitovė.

Ar kiaulieną galima užšaldyti?

Pasak „Iki“ mėsos technologo Gintaro Bačkovo, ne be reikalo mentė yra viena mėgstamiausių kiaulienos dalių. Ji patraukli savo kaina, o panaudojimas kulinarijoje – labai įvairus. 

„Mentė turi ir šiek tiek riebalo, todėl ją dažnai lengviau paruošti net ir neįgudusiam mėsos gamintojui nei, pavyzdžiui, liesesnę nugarinę. Nereikia jaudintis, kad kiaulieną perkepsite, net ir ilgiau kepama ji iškart netaps guminė“, – sako G. Bačkovas.

Mėsos žinovas pastebi, kad žmonės dažnai mėgsta įsigyti didesnių mėsos gabalų, ypač per akcijas. Mentė gali virsti įvairiais sočiais patiekalais, todėl iš jos per kelias dienas galima pagaminti ir kelias vakarienes. Tačiau patogu ir tai, kad pigiau įsigytą šviežią mentę galima ir užšaldyti – kitąkart sumanius ruošti iš kiaulienos, pakaks tik ją ištraukti iš šaldiklio.

„Žinomą, kiaulienos mentę geriausia ruošti vos nusipirktą, kaip ir kitą šviežią mėsą. Vis dėlto, jeigu iš karto to padaryti nepavyksta, patogu ją įsidėti ir į šaldytuvą. Rekomenduojama mėsą šaldyti išėmus iš originalios pakuotės ir įdėjus į specialiai šaldymui skirtą maišelį. Šaldiklyje kiaulienos mentė gali būti apie šešis mėnesius – dėdami į šaldiklį nepamirškite pažymėti tos dienos datos. O kaip atitirpinti? Geriausias variantas – šaldytuve, nes kambario temperatūra gali neigiamai paveikti produkto šviežumą“, – esminėmis taisyklėmis dalijasi G. Bačkovas. 

Neturite laiko troškinti ilgai? Gaminkite greičiau

Mentė tiesiog byra paliesta šakute, kai yra iš lėto troškinama žemoje temperatūroje. Tokiu būdu paruošta ji dažnai naudojama amerikietiškuose mėsainiuose ar sumuštiniuose, meksikietiškuose takuose ir burituose, ji naudojama čili sriuboms virtuvėje: lėtai ištroškinta mėsa dedama į takus arba buritus, iš jos gaminamos čili sriubos. Tačiau net ir neturit daug laiko ar noro vakarienei skirti daug laiko, mentė ateis į pagalbą. Mėsos ekspertas siūlo kelis patiekalus su kiaulienos mente, kuriuos paruošite greitai, nebrangiai ir išties skaniai. 

Sičuano kiauliena

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 0,5 kg šviežios kiaulienos mentės, 1 raudonosios paprikos, 1 žaliosios paprikos, 2 morkų, gabalėlio šviežio imbiero, 2 skiltelių česnako, 1 cukinijos, 1 svogūno, 4 šaukštų sezamo aliejaus, 2 šaukštų krakmolo, 5 šaukštų sojų padažo, 1 šaukšto ryžių acto, 50 g bambuko ūglių, 1 čili paprikos.

Gaminame:

  1. Kiaulienos mentę nuplaukite ir supjaustykite siauromis vidutinio ilgio juostelėmis. Sudėkite mėsą į dubenį ir užpilkite tris šaukštus sojų padažo. Čili pipirą supjaustykite mažais gabalėliais ir sudėkite į mėsą su sojų padažu. Sumaišykite ir palikite bent pusvalandžiui.
  2. Nulupkite ir supjaustykite morkas šiaudeliais, smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną ir paprikas, cukiniją – vidutinio storio pusžiedžiais. Nulupkite šviežią imbierą ir jį bei bambuko ūglius supjaustykite plonomis juostelėmis.
  3. Į gilią keptuvę 2 šaukštus aliejaus. Kai jis įkais, įmeskite marinuotą mėsą ir kepkite apie tris minutes. Išimkite mėsą iš keptuvės ir perkelkite į dubenį.
  4. Į keptuvę įpilkite dar 2 šaukštus aliejaus ir pakepinkite išspaustą česnaką bei šviežią imbierą. Tada sudėkite svogūną ir papriką. Apkepkite juos ir sudėkite likusias daržoves. Apkepkite.
  5. Paruoškite padažą: dubenyje sumaišykite sojų padažą, ryžių actą, krakmolą ir 200 ml vandens.  Sudėkite mėsą ir padažą į keptuvėje esančias daržoves. Apkepkite visus ingredientus kartu, palaukdami, kol padažas redukuosis, t. y. išgaruos ir sutirštės. Jei patiekalas nepakankamai pagardintas, galime į jį įberti druskos arba pipirų.
  6. Kiauliena bus skani patiekiama su ryžiais, kiniškais makaronais arba sojų makaronais.

Kiaulienos sriuba su perlinėmis kruopomis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: iki 60 min.

Reikės: 400 g šviežios kiaulienos mentės, 2 lauro lapų, 1 l daržovių sultinio, 5 grūdelių kvapiųjų pipirų, 2 morkų, saujelės džiovintų grybų, 100 g perlinių kruopų, 4 bulvių, 1 šaukštelis „ghi“ sviesto, 1 svogūno, šviežių petražolių, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Grybus užpilkite verdančiu vandeniu ir pamerkite.
  2. Mėsą nuplaukite ir užpilkite 1 l sultinio, sudėkite nuluptas morkas, įdėkite lauro lapų, kvapiųjų pipirų ir virkite pusvalandį. Tuo metu nulupkite ir supjaustykite kubeliais bulves, nusausinkite grybus ir supjaustykite juos juostelėmis. Išimkite mėsą ir morkas iš puodo ir palikite atvėsti.
  3. Mėsos sultinį perkoškite per marlę. Sudėkite kubeliais supjaustytą mėsą, griežinėliais supjaustytas morkas, bulves, grybus ir nuplautas kruopas. Virkite, kol bulvės suminkštės. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Supjaustykite svogūną, pakepinkite svieste ir įmaišykite į sriubą. Patiekite su smulkintomis petražolėmis.

Graikiškas kiaulienos troškinys su pomidorais 

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 600 g šviežios kiaulienos mentės, mėsos prieskonių, 200 g cukinijos, 200 g paprikos, 20 ml aliejaus, 1 nedidelio svogūno, 2 skiltelių česnako, 30 ml pomidorų pastos, 200 g konservuotų pjaustytų pomidorų, 700 ml sultinio, 2 žiupsnelių cinamono, 100 g orzo makaronų.

Gaminame:

  1. Supjaustykite mėsą 1,5 cm dydžio kubeliais ir sumaišykite su mėsos prieskoniais. Svogūną, cukiniją ir papriką supjaustykite 1,5 dydžio kubeliais, česnaką susmulkinkite.
  2. Puode įkaitinkite aliejų, apkepkite svogūną, papriką ir cukiniją, daržoves atidėkite į šalį. Tame pačiame puode apkepkite mėsą, kol paruduos. Sudėkite česnaką, pomidorų tyrę, konservuotus pomidorus ir viską užvirinkite.
  3. Supilkite sultinį, įberkite cinamono ir viską troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 minučių, tada sudėkite keptas daržoves ir virkite dar 5 minutes.
  4. Sudėkite orzo makaronus ir virkite, kol makaronai suminkštės, retkarčiais pamaišydami.

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Nuo darbo „Michelin“ restoranuose iki gelbstinčių gyvybes projektų

Darbas geriausiuose, net į „Michelin“ gidą įtrauktuose restoranuose, galimybė prisidėti prie vitaminų, skirtų besivystančioms šalims, formulių tobulinimo, naujų maisto produktų kūrimas – tik keletas tarptautinės produktų r...
2025/07/19

Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina ES daugiamečio biudžeto pasiūlymą

Europos Komisijai trečiadienį pristačius ES daugiamečio biudžeto 2028-2034 m. pasiūlymą, Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina pasiūlymo apimtį, ambicingumą ir finansavimą konkrečioms sritims.
2025/07/19

Garbanoti persikų lapai signalizuoja pavojingą ligą

Pavasarį sprogstant persikų lapams galima pastebėti, kad jauni lapeliai garbanojasi, keičia spalvą, sustorėja, formuojasi pūslės. Tai – tafrinozė. Ši liga gali pažeisti ir besiformuojančius vaisius, o pats kaulavaisis kitais metais ne...
2025/07/19

NMA: svarbu nuo plėšrūnų siekiantiems apsisaugoti ūkininkams

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informuoja paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Apsaugos priemonės nuo didžiųjų plėšrūnų daromos žalos“ pla...
2025/07/19

„S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 92-osios metinės: lenkų pagarba mūsų herojams – lyg saviems didvyriams“

Lietuvai minint Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą sukaktį, ypatingą pagarbą šiam istoriniam įvykiui kasmet atiduoda ir Lenkijos visuomenė. Lakūnų žūties vietoje Pščelniko miške surengtas tradicija tapęs atm...
2025/07/18

Nei bėgti, nei rėkti. Daržovių auginimo lietuviški ypatumai

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas, pasidžiaugęs, kad viskas, ko reikia mūsų organizmui, užauga Lietuvoje, teigė: „Visos ligos – nuo nervų, nuraminti juos gali padėti tik daržovės.&ldq...
2025/07/18

Patvirtintas 18-as ES sankcijų paketas, nutaikytas į Rusijos karo mašiną – energetikos ir finansų sektorius

Šiandien, liepos 18 d., Europos Sąjungos (ES) Taryba priėmė 18-ą ekonominių ir individualių sankcijų paketą, skirtą riboti kritiškai svarbių Rusijos naftos ir finansų sektorių veiklą ir toliau visapusiškai varžyti režimo galim...