Ieškokite nutirpus sniegui
Spaudoje galima rasti, kad meškos, lokiai labai mėgsta meškinius česnakus. Prabudę po ilgo žiemos miego pirmiausia ieško šių skanėstų jėgoms atgauti, organizmui nuo susikaupusių toksinų išvalyti. Dėl to augalas ir vadinamas meškiniu česnaku. Lietuviški sinonimai: žalčio česnakas, platenis.
Tai česnakų giminaitis, iki 20 kartų vertingesnis už valgomąjį česnaką. Vizualiai jo lapija panaši į pakalnučių ir nors augalų žiedai balti, jų forma skiriasi.
Meškinis česnakas (Allium ursinum L.) – česnakų (Allium J.) genties, amarilinių (Amaryllidaceae J. St. Hil.) šeimos daugiametis žolinis augalas. Gali užaugti iki 25 cm natūraliose augimo vietose ir 35–40 cm augdami daržo lysvėje. Stiebai statūs, su trimis briaunomis, nors pasitaiko ir apvalių. Lapai pamatiniai, plokšti, pailgai lancetiški, iki 15 cm ilgio ir 4–5 cm pločio. Žiedai formuojasi stiebo viršūnėse, žvaigždiškos formos, balti, kvapnūs, su koteliais. Augalas pradeda žydėti jau gegužę. Sėklos beveik apvalios, bręsta tribriaunėse dėžutėse.
Reti ir saugomi
Natūralioje gamtoje meškiniai česnakai savaime auga lapuočių miškuose, ūksmingose vietose. Lietuvoje retas ir saugomas augalas. Nuo 1962 m. įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą, todėl augančius natūraliose augimo vietose rinkti draudžiama. Pastaruoju metu jų plotams plėstis labai kenkia plynieji miškų kirtimai, nes dažniausiai po tokių kirtimų sodinami spygliuočiai – ten, kur auga spygliuočiai, meškiniai česnakai išnyksta.
Vakarų Europoje meškinis česnakas vertinamas ir naudojamas. Šis miško augalas noriai auginamas ir privačiuose soduose, sodybose.
Pavėsio mėgėjai
Sudarius palankias sąlygas, meškinius česnakus saugiai galima auginti ir savo sodyboje. Augalai mėgsta derlingus, drėgnus dirvožemius ir nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotas vietas. Tai pavėsingų vietų augalas. Nemėgsta rūgštaus ir užmirkstančio dirvožemio.
Meškiniai česnakai dauginasi sėklomis ir svogūnėliais. Natūraliose augavietėse greitai plinta ir sudaro tankius augalų plotus, daugindamiesi vegetatyviškai – svogūnėliais.
Į lysvę svogūnėliai sodinami vasaros pradžioje, kai baigiasi augalo vegetacija, t. y. augalo antžeminė dalis visiškai nunyksta (nudžiūsta), o dirvoje likę svogūnėliai jau būna sukaupę pakankamą kiekį maisto medžiagų kitam sezonui. Rekomenduojama lysvėje sodinti 20–30 cm atstumais, nes augdamas formuoja kerą. Meškiniai česnakai vešės geriau, jei svogūnėlius sodinsite apsiniaukusią dieną.
Dauginant sėklomis, būtina jas stratifikuoti, nes sėklos labai sunkiai dygsta, o dažniausia nesudygsta visai. Norint paskatinti geriau dygti, jas reikia tiesiog pašaldyti: sėklos sumaišomos su drėgnu smėliu ir laikomos žemoje +1–2 °C temperatūroje. Taip paruoštas reikia laikyti vidutiniškai tris mėnesius, maždaug kas tris savaites patikrinti, ar neišsausėjęs smėlis, ir jei reikia – sudrėkinti. Namų sąlygomis tam geriausiai tinka šaldytuvas.
Galima sėti tiesiai į lysvę iš rudens į 2–3 cm gylio griovelius ir plonu sluoksniu pamulčiuoti, pavyzdžiui, durpėmis. Pavasarį jos sudygs.
Vertingiausi lapai – iki žydėjimo
Gydymo tikslams ir maistui paskaninti naudojami augalo lapai, žiedai, pumpurai, svogūnėliai. Visose augalo dalyse yra vitamino C, eterinio aliejaus, cukraus, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų ir kt.
Vertingiausi augalo lapai – iki žydėjimo pradžios. Valgomi jauni su visais lapkočiais, kuriuose daug askorbo rūgšties, mikroelementų: vario, geležies, seleno, mangano, cinko, jodo. Meškiniuose česnakuose gausu ir vitaminų PP, A ir B, kurie organizme normalizuoja medžiagų apykaita, gražina odą.
Visos augalo dalys pasižymi antibakterinėmis ir antigrybinėmis savybėmis, nes augalas kaupia junginius su siera. Iš vieno hektaro bitės prirenka iki 100 kg vertingo medaus.
Galima teigti, kad darže auginami meškiniai česnakai yra daug vešlesni negu augantys miške tiek lapų skaičiumi, tiek dydžiu, tiek antžeminės augalo dalies kero aukščiu ir kero skersmeniu. Taip pat niekas nebaus juos kasant.
Ir užtepėlėms, ir karštiems patiekalams
Meškiniai česnakai populiarūs vokiečių virtuvėje, kur juos dažnai naudoja vietoje bazilikų. Kaukaziečiai lapų deda ruošdami karštus patiekalus, o jų jaunus svogūnėlius valgo su duona ir druska. Jaunais lapeliais gardinamos daržovių salotos, padažai, sriubos.
Su meškiniais česnakais galima paruošti įvairių sumuštinių užtepėlių. Jie dera su žuvimi, kiaušiniais, varške. Lapus galima užsiraugti, užšaldyti, sūdyti, konservuoti jų sultis su medumi, ruošti trauktinę, kurią naudosite kaip vaistą.
Lapai (laiškai) skanūs ir džiovinti, tačiau ne tokie aromatingi ir mažiau vertingi, nes džiovinant netenkama dalies naudingų medžiagų. Augalo žiedynų skonis ir aromatas stipresnis nei lapų. Jais galima gardinti ar puošti salotas, mėsos patiekalus. Patiekalams paskaninti naudojami ir jų svogūnėliai.
Meškinių česnakų sūdymas
Prisiskinkite lapų su lapkočiais, nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite. Sudėkite lapus į stiklainius, sluoksniuojant su krapų žaluma, krienų pasmulkintomis šaknimis, kvapniaisiais pipirais, keliais laurų lapeliais. Užpilkite druskos tirpalu (1 l vandens dėkite 50 g druskos) ir paspauskite, uždėdami medinę lentelę ir svorį. Po kelių dienų pasirodys putos. Jas nugriebkite, o medinę lentelę ir svorį nuplaukite druskos tirpalu. Palikite lapus rūgti apie 12 dienų. Pakui į stiklainį dar įpilkite druskos tirpalo ir uždarykite dangteliu. Laikykite vėsioje patalpoje. Sūdyti labai tiks moliniai indai.
Nuo infekcijų, parazitų ir toksinų
Meškinių česnakų gydomosios savybės pripažįstamos ir vertinamos visame pasaulyje. Liaudies medicinos žinovai sako, kad jie gydo beveik visas ligas. Senovės romėnai juos vadino Herba salutais ir vertino kaip kraują valyti padedantį, širdies darbą gerinantį stebuklingą augalą.
Senovės egiptiečiai naudojo juos skrandžio sulčių aktyvumui skatinti, infekcinėms žarnyno ligoms gydyti, žarnyno parazitams valyti. Sibire jie vadinami čeremša, nes žmonės plačiai juos naudoja jėgoms atkurti po sunkių darbų.
Meškiniai česnakai padeda skydliaukės sutrikimams gydyti, malšina kosulį, gerina atmintį ir miego kokybę, virškinimą, apetitą, padeda reumatinėms ligoms ir žaizdoms gyti, mažina karštį.
Prieš naudojant meškinius česnakus gydymo tikslams, rekomenduojama pasitarti su gydytoju ar vaistininku.
LAMMC SDI mokslo darbuotoja Nijolė MAROČKIENĖ
Nijolės Maročkienės nuotraukos
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.