„Pirmosios trešnės „Iki“ parduotuves pasiekė daugiau nei prieš savaitę. Gausėjant derliui, pirkėjai gali džiaugtis ir mažesnėmis kainomis, tad jų paklausa sparčiai auga. Dabar atsivežėme jų iš Turkijos, kur nors oro sąlygos pavasarį nebuvo idealios, tačiau trešnės jau prisirpo. Vėliau geografija plėsis, tačiau viskas priklausys nuo orų Pietų, Vidurio Europoje, o tuomet ir mūsų regione“, – sako G. Kitovė.
Pasak tinklo atstovės, pavasarinės šalnos, permainingos oro sąlygos sukėlė iššūkių ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių augintojams. Todėl glaudžiai bendradarbiaujama su tiekėjais, kad trešnės lietuvius pasiektų vos prisirpus derliui.
„Trešnių sezonas neilgas – prasidėjęs gegužės pabaigoje, paprastai trunka vos iki rugpjūčio. Nors faktiškai tai kaulavaisis, esame įpratę ją vadinti uoga, ir daugeliui ji mėgstamiausia, tikras vasaros simbolis – todėl jų perkama dažnai ir gausiai. Sezono metu trešnės pagal populiarumą gali lygiuotis su tokiomis vasaros uogomis kaip braškės“, – pastebi „Iki“ komunikacijos vadovė.
Saldžios, sultingos ir mėsingos trešnės – tiesiog neatsivalgomos. Sunku sustoti paragavus vos keletą, todėl dažnas iškart jų įsigyja didesnį kiekį. Tokiu atveju „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė primena, kaip ilgiau jas išlaikyti šviežias namuose.
„Atsispirti trešnėms sunku, todėl dažniausiai jų namuose nelieka akimirksniu – prieš valgant tik nepamirškite nuplauti. Tačiau jeigu trešnes ketinate valgyti ar iš jų gaminti vėliau, iš maišelio suberkite jas į maisto indelį ir dėkite į šaldytuvą, vaisių ir daržovių stalčių. Jeigu norite, kad trešnės išliktų kuo šviežesnės, nuo jų geriau kotelio nenuskinkite. O plaukite tik prieš valgymą – nes plautos uogos greičiau genda“, – patarimais dalijasi J. Sabaitienė.
Beje, kai ištrauksite trešnes iš šaldytuvo, dar neskubėkite valgyti – leiskite joms kurį laiką pastovėti kambario temperatūroje. Taip jos įgaus geresnį, išraiškingesnį skonį.
Trešnės yra vertinamos tiek dėl savo skoninių, tiek maistinių savybių. Nepaisant to, kad jų net 80 proc. sudaro vanduo, uogose yra daug vitaminų ir mineralų, kurie teigiamai veikia žmogaus sveikatą. Trešnėse yra daug stiprių antioksidantų, šios uogos yra ir puikus vitaminų C, A, taip pat kalio bei kitų naudingų medžiagų šaltinis. Jose yra net melatonino, kuris padeda užmigti ir gerina miego kokybę.
Visgi daugumai didžiausias trešnių privalumas – natūralus jų saldumas, sako „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška. Trešnės skanios pačios vienos kaip užkandis, tačiau labai gardu jų įdėti ir į košę, natūralų jogurtą, glotnutį ar ledus.
„Trešnes pačias galima panaudoti gaminant sveikus ledus – tiesiog išimkite kauliukus ir sutrinkite elektriniu trintuvu su kitomis uogomis, pavyzdžiui, braškėmis, avietėmis. Išpilstykite į ledų formeles, į kiekvieną jų įdėkite pagaliuką ir palaikykite šaldiklyje bent kelias valandas“, – idėja dalijasi E. Semaška.
Natūraliai saldžios uogos puikiai tinka desertams – pyragams, tortams, keksiukams, brauniams, putėsiams. Labai skanu ir amžina klasika – ruošti jas su želė.
Tačiau kulinarijos šefė pabrėžia, kad trešnės tinka ne tik saldiems patiekalams – jomis lengva paįvairinti kasdienį visos šeimos mitybos racioną. Kai sezonas trumpas, jų norisi nuo ryto iki vakaro – tad iš trešnių paruošite skanių patiekalų tiek pusryčiams, tiek vakarienei.
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: trešnėms – 500 g trešnių, 1 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio cinamono; tešlai – 4 kiaušinių, 350 ml pieno, 100 g miltų, 1,5 šaukšto cukraus, 0,5 šaukštelio druskos; įdarui – 600 g varškės, 150 g natūralaus jogurto, 4 šaukštų cukraus, 1 vanilės ankšties arba vanilės ekstrakto, pusės apelsino žievelės, razinų.
Gaminame:
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 400 g trešnių, 200 g fetos sūrio, 4 saujų mėgstamų salotų, saujos šviežių bazilikų, keleto šviežių mėtų lapelių, 1 cukinijos (nebūtina). Padažui: sulčių, kurios ištekėjo bedarinėjant trešnes, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 skiltelės česnako, baltojo vyno acto, šiek tiek medaus, druskos, šviežiai maltų pipirų.
Gaminame:
Porcijos: 16 virtinukų
Gaminimo laikas: 45 min.
Reikės: 500 g trešnių, 2 puodelių miltų, 1 kiaušinio, 3/4 puodelio vandens, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukšto cukraus, cinamono pabarstymui.
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija