Kaunas +22,9 °C Mažai debesuota
Penktadienis, 6 Bir 2025
Kaunas +22,9 °C Mažai debesuota
Penktadienis, 6 Bir 2025
Virtiniai su trešnėmis.

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025/06/05


Tikra vasara prasideda tiems, kurie jau paskanauja šviežių trešnių. Jų populiarumas Lietuvoje išties įspūdingas, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Nors trešnių sezonas pakankamai trumpas, jo metu lietuviai šių saldžių uogų kasmet spėja nupirkti šimtus tonų.

„Pirmosios trešnės „Iki“ parduotuves pasiekė daugiau nei prieš savaitę. Gausėjant derliui, pirkėjai gali džiaugtis ir mažesnėmis kainomis, tad jų paklausa sparčiai auga. Dabar atsivežėme jų iš Turkijos, kur nors oro sąlygos pavasarį nebuvo idealios, tačiau trešnės jau prisirpo. Vėliau geografija plėsis, tačiau viskas priklausys nuo orų Pietų, Vidurio Europoje, o tuomet ir mūsų regione“, – sako G. Kitovė.

Pasak tinklo atstovės, pavasarinės šalnos, permainingos oro sąlygos sukėlė iššūkių ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių augintojams. Todėl glaudžiai bendradarbiaujama su tiekėjais, kad trešnės lietuvius pasiektų vos prisirpus derliui.

„Trešnių sezonas neilgas – prasidėjęs gegužės pabaigoje, paprastai trunka vos iki rugpjūčio. Nors faktiškai tai kaulavaisis, esame įpratę ją vadinti uoga, ir daugeliui ji mėgstamiausia, tikras vasaros simbolis – todėl jų perkama dažnai ir gausiai. Sezono metu trešnės pagal populiarumą gali lygiuotis su tokiomis vasaros uogomis kaip braškės“, – pastebi „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kaip išlaikyti trešnių šviežumą parsinešus jas iš parduotuvės?

Saldžios, sultingos ir mėsingos trešnės – tiesiog neatsivalgomos. Sunku sustoti paragavus vos keletą, todėl dažnas iškart jų įsigyja didesnį kiekį. Tokiu atveju „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė primena, kaip ilgiau jas išlaikyti šviežias namuose.

„Atsispirti trešnėms sunku, todėl dažniausiai jų namuose nelieka akimirksniu – prieš valgant tik nepamirškite nuplauti. Tačiau jeigu trešnes ketinate valgyti ar iš jų gaminti vėliau, iš maišelio suberkite jas į maisto indelį ir dėkite į šaldytuvą, vaisių ir daržovių stalčių. Jeigu norite, kad trešnės išliktų kuo šviežesnės, nuo jų geriau kotelio nenuskinkite. O plaukite tik prieš valgymą – nes plautos uogos greičiau genda“, – patarimais dalijasi J. Sabaitienė.

Beje, kai ištrauksite trešnes iš šaldytuvo, dar neskubėkite valgyti – leiskite joms kurį laiką pastovėti kambario temperatūroje. Taip jos įgaus geresnį, išraiškingesnį skonį.

Naudingos ir sveikatai, ir kulinariniams eksperimentams

Trešnės yra vertinamos tiek dėl savo skoninių, tiek maistinių savybių. Nepaisant to, kad jų net 80 proc. sudaro vanduo, uogose yra daug vitaminų ir mineralų, kurie teigiamai veikia žmogaus sveikatą. Trešnėse yra daug stiprių antioksidantų, šios uogos yra ir puikus vitaminų C, A, taip pat kalio bei kitų naudingų medžiagų šaltinis. Jose yra net melatonino, kuris padeda užmigti ir gerina miego kokybę.

Visgi daugumai didžiausias trešnių privalumas – natūralus jų saldumas, sako „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška. Trešnės skanios pačios vienos kaip užkandis, tačiau labai gardu jų įdėti ir į košę, natūralų jogurtą, glotnutį ar ledus.

„Trešnes pačias galima panaudoti gaminant sveikus ledus – tiesiog išimkite kauliukus ir sutrinkite elektriniu trintuvu su kitomis uogomis, pavyzdžiui, braškėmis, avietėmis. Išpilstykite į ledų formeles, į kiekvieną jų įdėkite pagaliuką ir palaikykite šaldiklyje bent kelias valandas“, – idėja dalijasi E. Semaška.

Natūraliai saldžios uogos puikiai tinka desertams – pyragams, tortams, keksiukams, brauniams, putėsiams. Labai skanu ir amžina klasika – ruošti jas su želė.

Tačiau kulinarijos šefė pabrėžia, kad trešnės tinka ne tik saldiems patiekalams – jomis lengva paįvairinti kasdienį visos šeimos mitybos racioną. Kai sezonas trumpas, jų norisi nuo ryto iki vakaro – tad iš trešnių paruošite skanių patiekalų tiek pusryčiams, tiek vakarienei.

Pusryčiams – blyneliai su trešnėmis ir varške

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: trešnėms – 500 g trešnių, 1 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio cinamono; tešlai – 4 kiaušinių, 350 ml pieno, 100 g miltų, 1,5 šaukšto cukraus, 0,5 šaukštelio druskos; įdarui – 600 g varškės, 150 g natūralaus jogurto, 4 šaukštų cukraus, 1 vanilės ankšties arba vanilės ekstrakto, pusės apelsino žievelės, razinų.

Gaminame:

  1. Blynų ingredientus sumaišykite, kol masė taps lygi ir putota. Blynus kepkite nedideliame kiekyje sviesto. Sudėkite į lėkštę, nuvalykite popieriniu rankšluosčiu riebalų perteklių.
  2. Paruoškite įdarą: išskobkite vanilės sėklas ir sumaišykite su varške, jogurtu, apelsino žievele ir cukrumi. Razinas užpilkite verdančiu vandeniu, nusausinkite, įmaišykite į varškės mišinį.
  3. Vyšnias sudėkite į puodą, įberkite cukraus ir cinamono. Kelias minutes kaitinkite ant stiprios ugnies, tada kelias minutes – ant silpnos. Jos turėtų išskirti daug sulčių. Atidėkite į šalį.
  4. Ant kiekvieno blyno ištepkite varškės įdarą ir susukite. Apkepkite keptuvėje arba orkaitėje, apliekite paruoštomis trešnėmis ir patiekite.

Pietums – salotos su trešnėmis ir feta

salotos

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 400 g trešnių, 200 g fetos sūrio, 4 saujų mėgstamų salotų, saujos šviežių bazilikų, keleto šviežių mėtų lapelių, 1 cukinijos (nebūtina). Padažui: sulčių, kurios ištekėjo bedarinėjant trešnes, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 skiltelės česnako, baltojo vyno acto, šiek tiek medaus, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

  1. Jei naudojate cukiniją, verta pradėti nuo jos: nuplaukite, supjaustyti griežinėliais, šiek tiek pagardinkite druska ir iškepkite ant grotelių.
  2. Trešnes perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus.
  3. Paruoškite padažą – sumaišykite visus ingredientus.
  4. Į atskiras lėkštes arba vieną didelę priplėšykite salotų. Jei naudojate keptas cukinijas – išdėliokite jas, tuomet ant viršaus išbarstykite mažus fetos gabaliukus ir perpjautas trešnes. Viską užpilkite padažu, pridėkite baziliko ir metų lapelių. Skanaus!

Vakarienei – virtinukai su trešnėmis

Porcijos: 16 virtinukų

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 500 g trešnių, 2 puodelių miltų, 1 kiaušinio, 3/4 puodelio vandens, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukšto cukraus, cinamono pabarstymui.

Gaminame:

  1. Trešnes nuplaukite, išimkite kauliukus ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite šaukštu cukraus.
  2. Į virtuvinio kombaino dubenį sudėkite persijotus miltus, įmuškite kiaušinį, sudėkite sviestą, druską. Naudodami kablį maišykite ir po truputį įpilkite vandens, kad visi ingredientai susijungtų. Galite minkyti ir rankomis. Turite gauti minkštą, lygią tešlą.
  3. Tešlą padalinkite į kelias dalis. Kiekvieną iškočiokite į ploną lakštą ir stikline išpjaukite apskritimus. Į kiekvieną įdėkite po kelias trešnes, sulenkite per pusę ir kruopščiai užspauskite kraštus.
  4. Virkite ant mažos ugnies apie 3 minutes, kol koldūnai išplauks į paviršių. Patiekite pabarstę cinamonu.

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis
Verslas