Kaunas +19,0 °C Nedidelis lietus
Pirmadienis, 23 Bir 2025
Kaunas +19,0 °C Nedidelis lietus
Pirmadienis, 23 Bir 2025

NVSC: kaip išvengti žarnyno užkrečiamųjų ligų vasarą?

2025/06/23


Vasarą susidaro palankios sąlygos bakterijoms, esančioms maiste, sparčiai daugintis, todėl padaugėja per maistą plintančių ligų atvejų bei protrūkių. Viena iš tokių ligų yra kampilobakteriozė, o pastaraisiais metais vis dažniau registruojama ir salmoneliozė, kurių protrūkiai registruojami šeimose, vaikų ugdymo, viešojo maitinimo įstaigose. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena apie rankų higienos ir tinkamo maisto tvarkymo svarbą.

Pastaraisiais metais Lietuvoje salmoneliozės atvejų daugėja: 2024 m. buvo užregistruota 418 salmoneliozės atvejų, 2023 m. – 346, 2022 m. – 240. Pernai buvo užregistruota 20 išplitusių protrūkių – penkis iš jų sukėlė salmonelės, tris – rotavirusai, dvylikoje protrūkių sukėlėjai nebuvo nustatyti. Salmoneliozės protrūkiai buvo užregistruoti vaikų lopšeliuose-darželiuose, mokykloje, viešojo maitinimo įstaigoje, prekybos įmonėje.

Svarbiausia – kruopšti rankų higiena

Ant neplautų rankų gali būti įvairių užkrečiamųjų ligų sukėlėjų (bakterijų, virusių, kirmėlių kiaušinėlių). Jei šie mikroorganizmai patenka į žmogaus organizmą – kyla rizika susirgti. Nors terminis apdorojimas (virimas, kepimas) sunaikina mikroorganizmus žaliuose produktuose, jie gali likti ant rankų ir maisto ruošimo vietoje net ir po gaminimo. Nesilaikant higienos, galima užteršti jau paruoštus patiekalus.

 „Prieš ruošiant ar valgant maistą būtina nusiplauti rankas. Tai svarbu padaryti ir po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais, taip pat po kontakto su gyvūnais, pasinaudojus tualetu ar pasikalbėjus telefonu. Gamtoje, kai nėra galimybės nusiplauti rankų tekančiu vandeniu su muilu, naudokite dezinfekavimo priemones arba drėgnas servetėles“, – pataria NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.

Rekomendacijos, kaip išvengti per maistą plintančių ligų rizikos  

Iškylaujantiems gamtoje patariamavengtigreitai gendančių maisto produktų: pieno, mėsos, žuvies, kulinarijos gaminių, daržovių mišrainių su majonezu, tortų. Būtina kruopščiai nuplauti vaisius ir daržoves. Negalima plauti vaisių, daržovių, uogų atviruose vandens telkiniuose, juos gamtoje galite plauti atsivežtu fasuotu geriamuoju vandeniu. Nenaudokite pakartotinai vienkartinio naudojimo plastikinių maišelių maistui laikyti. Labai svarbu maistui vartoti tik labai gerai išvirtus ar iškeptus mėsos, ypatingai vištienos produktus. Nepatariama valgyti kepsnių, iš kurių bėga rausvas skystis. Taip pat svarbu vengti kryžminio maisto užteršimo, t. y., maistą gaminti ir laikyti reikia taip, kad mikroorganizmai, esantys žaliuose produktuose, nepatektų į jau paruoštą maistą, kuris bus vartojamas termiškai neapdorojus. Būtina užtikrinti, kad būtų naudojamišvarūs indai ir įrankiai. Neturint galimybės juos išplauti, naudoti vienkartinius.

Maistą gaminantiems specialistams –atsakingai vertinti galimo užteršimo riziką maiste. Gaminimo metu užtikrinti, kad ruošiant patiekalus būtų pasiekta technologiškai reikalinga temperatūra gaminio viduje. Labai svarbu paruoštus vartojimui produktus laikyti tinkamai, užtikrinant jiems reikalingą laikymo temperatūrą.   

Visais atvejais ruošiant ir tiekiant maistą rankos turi būti švarios. Ypatingai svarbu gaminant išvengti kryžminio maisto užteršimo maisto tvarkymo vietoje:

  • tomis pačiomis svarstyklėmis nesverti žaliavų ir pagamintų patiekalų;
  • kruopščiai plauti maisto tvarkymo inventorių ir indus;
  • atskirti žalio gyvūninio maisto gamybos inventorių nuo kito virtuvės inventoriaus;
  • valyti aplinkos paviršius.

Ugdymo įstaigų darbuotojams patariama stebėti kolektyvą lankančių vaikų savijautą, užtikrinti, kad priimami į darželį vaikai neturėtų užkrečiamųjų ligų ar kitų ūmių sveikatos sutrikimų požymių (karščiavimo, dusulio, skausmo, viduriavimo, vėmimo, bėrimo ir kt.). Tėvams patariama į ugdymo įstaigą po ligos vaikus išleisti tik gydytojui leidus. 

„Labai svarbu, kad nei namuose, nei maitinimo ar ugdymo įstaigose žarnyno sutrikimų turintis asmuo negamintų maisto kitiems. Pajutus pirmuosius ūmios žarnyno infekcijos simptomus – būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – akcentuoja NVSC atstovė.

 

NVSC informacija

Dalintis