Columbus +10,1 °C Mažai debesuota
Antradienis, 1 Bal 2025
Columbus +10,1 °C Mažai debesuota
Antradienis, 1 Bal 2025

Paprikos: skonių ir spalvų beieškant

2023/03/19


Žinoma pomidorų kolekcininkė iš Prienų rajono agronomė Vilija JUŠKEVIČIENĖ vis sunkiau atsispiria ir paprikų kraitelei: įvairėja ne tik skoniai, bet ir spalvų vaivorykštė, bet pirmenybės niekam neužleidžia saldžiosios paprikos, gardžios ir suaugusiems, ir vaikams. Šviežios, konservuotos ar farširuotos paprikos ir aitriiosios paprikos tikrai praturtins stalą.

Saldžios grožybės

Saldžiosios raudonos paprikos ‘Gyvatėlė’ ir ‘Pitonas’ tokios dekoratyviai raizgytos, kad jas deda net į valgomas puokštes vietoj gėlių. Išvaizda truputį apgaulinga, nes primena aitriuosius pipirus.

‘Tomatenpaprica’ – raudonos ir geltonos, šokoladinės spalvos saldžios paprikos, kurias V. Juškevičienė naudoja farširavimui – tiek su mėsa, tiek su varške ir česnaku, įvairiomis žolelėmis ar sūriu, o dar ir plokščia forma tam tinkama.

‘Lesia’ (raudonos) ir ‘Lesia Orange’ (geltonos) – mėsingos, storasienės ir itin saldžios. „Pamatęs jų įdomią smailianosės širdelės formą, retas paprikų mėgėjas galėtų atsispirti“, – pastebi agronomė.

‘Gipsy Baron’ – saldi, vidutinio ankstyvumo paprika, išskirtina labai neįprasta išvaizda – iš pradžių būna violetinė, o sunokusi – tamsiai vyšninės ar beveik juodos spalvos išorėje, raudona – viduje. Vaisiai vidutinio dydžio (apie 150 g), bet augalas dera labai gausiai, todėl reikia pririšti, kad nenulūžtų šakos.

Aštrumo mėgėjams

‘Jalapeno Numex Lemon Brown’ – saulėtos, ryškiai geltonos spalvos jalapeno paprikos. Aštrūs, su citrusinių vaisių poskoniu. „Tik suvalgiusi visą paprikytę (o aš nemėgstu aštriai), vėliau pajaučiau labai malonų aštrumą“, – dalijasi įspūdžiu apie skonį V. Juškevičienė. Pagal Skovilio skalę ši paprika įvertinta 10 000 SHU. Norint, kad būtų aštriau, galima naudoti su sėklomis.

‘Jalapeno Brown’ – labai derlingi jalapenai. Paprikos gana didelės, tamsiai rudos, aštrios, taipogi  vertinamoss apie 10 000 SHU.

‘Biquinho’ veislės raudonos, geltonos ir baltos čili paprikytės – švelniai aštrios, 2000 pagal Skovilio skalę, su citrusinių vaisių prieskoniu. Geltonos ir raudonos šios veislės paprikos švelnesnio skonio, o baltos – itin aštrios. Beje, ant to paties ‘Biquinho’ veislės augalo gali derėti skirtingo aštrumo vaisiai. Jie labai tinka picoms ir kitiems maisto produktams dekoruoti.

‘Šašlyčiok’ – raudonos aitriosios paprikos, skirtos kepti ant grilio. Augalas apie 20 cm aukščio, itin derlingas, galima auginti konteineriuose. V. Juškevičienės pastebėjimu, paprikytės „nosytė“ (galiukas) švelnesnio skonio, o toliau aitresnė. Maistui naudoti galima ir žalias, dar nesubrendusias, vadinamosios techninės brandos.

Jeigu aitriosios paprikos nudegino rankas, burną ar gomurį, jums padės kefyras.

Konservuoti jalapenai ‘Biquinho’

Šį receptą gal jau esate išbandę, bet jeigu ne – kai tik nuimsite pirmąjį aitriųjų paprikų derlių, būtinai užkonservuokite vieną kitą stiklainiuką!

Į pusę litro 6 proc. stiprumo obuolių acto dedami du kupini šaukštai medaus. Po to tirpalu užpilamos į mažus indelius sudėtos aitriosios paprikos ‘Biquinho’. Nereikia nei vandens, nei kaitinti, tiesiog užsukite dangtelius ir palikite.

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Vilijos Juškevičienės nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis