Vynuogėse gausu antioksidantų
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vynuogėse gausu vitaminų ir skirtingų antioksidantų. Jų kiekis priklauso nuo vynuogių veislės, uogų saugojimo bei derliaus nuėmimo sąlygų, aplinkos veiksnių.
„Vynuogės įvardijamos kaip eilę žmogaus organizmui reikalingų vitaminų turinčios uogos. Jose gausu B grupės vitaminų, tiamino, riboflavino, vitaminų C ir K, šiek tiek vitamino E. Taip pat vynuogėse randama ir mineralinių medžiagų: vario, kalio bei mangano. Tačiau vienas iš didžiausių vynuogių privalumų – jose esantys antioksidantai. Priklausomai nuo vynuogių rūšies, gali skirtis tam tikrų antioksidantų kiekis. Pavyzdžiui, raudonų vynuogių odelėse yra labai aktyvaus antioksidanto – resveratrolio, kuris pasižymi priešuždegiminėmis ir širdžiai naudingomis savybėmis. Manoma, kad vynuogėse esantys antioksidantai mažina Alzheimerio ligos riziką, pasižymi antivėžinėmis savybėmis“, – vynuogių naudą atskleidžia dr. E. Gavelienė.
Pasak gydytojos dietologės, dėl savo antioksidacinių savybių vynuogės galėtų atsidurti mitybos racione: „Vaikams ir suaugusiems vertėtų paįvairinti kasdien suvalgomų uogų ir vaisių kiekį. Bendra vaisių ir uogų paros norma – 200–300 gramų, o dalis šio kiekio galėtų būti vynuogės.“
Galima valgyti net su kauliukais
Gydytoja dietologė sako, kad vynuogės yra saldesnės uogos, todėl visuomenėje dažnai sklando mitas, kad jos turtingos tik angliavandeniais, kurių geriau atsisakyti.
„Nors vynuogės iš tiesų yra vienos tų uogų, kuriose greitai įsisavinamų angliavandenių yra nemažai, tačiau teikiamos naudos tai pranoksta. Kita vertus, vynuogių natūralus angliavandenis – fruktozė – yra puikus energijos šaltinis. Nepernokusių vynuogių glikeminis indeksas nėra aukštas, todėl kartkartėmis saujele vynuogių gali pasimėgauti net cukriniu diabetu sergantys asmenys. Tiesa, vynuogių sultims ši taisyklė negalioja, nes jų glikeminis indeksas yra aukštas“, – primena dr. E. Gavelienė.
Iš vynuogių kauliukų neretai gaminami įvairūs ekstraktai, naudojami grožio procedūroms, o iš sėklų – spaudžiamas aliejus. Pasak dr. E. Gavelienės, kai kurie gali valgyti ir vynuogių kauliukus: „Nors vynuogių kauliukai priskiriami nevirškinamai uogų daliai, tačiau patekę į žarnyną, jie gali būti naudingi – pagerina žarnyno veiklą, motoriką. Tačiau žmonės, varginami ūmaus pilvo pūtimo, turėtų atsargiau valgyti vynuoges su kauliukais, mat jų atsiradimas žarnyne gali jį tik sustiprinti. Be to, uogos su kauliukais nerekomenduojamos žmonėms, kurie serga žarnyno ligomis, pavyzdžiui, divertikulioze.“
Kokias vynuoges renkasi pirkėjai?
Vynuogių parduotuvių lentynose galime rasti ištisus metus, tačiau pagrindinis jų sezonas yra rugsėjo ir spalio mėnesiais. Būtent tuo metu parduotuvių lentynas pasiekia didelė vynuogių veislių įvairovė. Dažniausiai jos importuojamos iš Italijos, Ispanijos, Graikijos, Moldovos, Makedonijos, Egipto, o žiemos sezono metu atkeliauja net iš Peru. Lietuviai labiausiai mėgsta žaliąsias „Sultana“ rūšies vynuogės, kurios pasižymi saldžiu skoniu ir yra besėklės, pastebi prekybininkai.
„Gausiausią vynuogių įvairovę parduotuvėse galime pamatyti rugsėjo ir spalio mėnesiais. Kaip tik tuo metu mus pasiekia įvairesnės veislių rūšys, pasižyminčios išskirtiniu skoniu ir kvapu. Pavyzdžiui, mano mėgstamiausia veislė – „Cotton Candy“. Tokį pavadinimą jos turi dėl savo skonio, primenančio cukraus vatą. Uogų saldumą lemia ne tik veislė, bet ir augimo aplinka, o trūkstant drėgmės jos gali šiek tiek apkarsti. Vynuogių sezono metu patariu išmėginti kuo daugiau veislių, nes lentynose jos ilgai neužsibūna. Galima su šeima pasidaryti net savotišką skirtingų veislių degustaciją. Tai ne tik smagus, bet ir skanus užsiėmimas. Be to, verta išbandyti ir šaldytų vynuogių, jas tiktai pamėgs vaikai“, – sako prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.
Prekybos tinklo atstovė primena, kad renkantis vynuoges svarbu atkreipti dėmesį į jų išvaizdą: „Vynuogių kekės koteliai turėtų būti kuo žalesni, tai indikuoja vynuogių šviežumą. Uogos žievelė neturėtų būti įtrūkusi ar subliuškusi, o spalva kažkaip pakitusi. Namuose vynuoges patartina laikyti šaldytuve ir plauti tik prieš vartojant. Norėdami išvengti kondensato susidarymo, į pakuotės ar indo dugną įklokite popierinį rankšluosti drėgmei sugerti, taip uogos ilgiau išliks tinkamos vartoti.“
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
300 g besėklių vynuogių;
1 vnt. cikorijos;
75 g špinatų;
150 g daigintų kviečių;
15 g sviesto;
1 v. š. alyvuogių aliejaus;
1 vnt. anties krūtinėlės;
15 g pakepintų lazdynų riešutų.
Padažui reikės:
1 v. š. balzaminio acto;
4 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga:
Skanaus!
Partnerio informacija