Columbus +12,3 °C Debesuota
Penktadienis, 18 Bal 2025
Columbus +12,3 °C Debesuota
Penktadienis, 18 Bal 2025

Raugintų kopūstų kvapas įkvėpė genealią idėją perdirbti maisto atliekas

2024/01/19


Olandų universiteto studentai juokauja, kad raugintų kopūstų kvapas padėjo sukurti veiksmingą būdą atliekas perdirbti į organizmui reikalingus baltymus. Ši Wageningeno universiteto studentų komandos idėja pelnė geriausio verslo plano prizą už finansiškai perspektyvų produktą iš atliekų.

Nuo 2022 m. pabaigos daugiau nei 190 studentų iš 72 universitetų 33 šalyse dalyvavo tarptautiniame studentų iššūkyje „Rethink Waste“. Studentai ieškojo geriausio verslo plano ar prototipo, kaip atliekas paversti naudingu produktu.

Prizą laimėjusi Olandų universiteto studentų komanda „Afterlife“ sugalvojo, kaip iš maisto atliekų pagaminti aukštos kokybės baltymų miltelius. Jų idėja pagrįsta fermentacija: grybas žemės ūkio ir maisto pramonės atliekas paverčia baltymais, kurie yra turtinga žaliava maisto produktams. Pavyzdžiui, bulvių žievelėse ir burokėlių minkštime yra daug celiuliozės, krakmolo ir cukrų. Grybai lengvai auga ant šių pluoštinių atliekų. Studentai įsitikinę, kad tai geras būdas atliekas, kurios tapo didele socialine problema, paversti žmonių maisto šaltiniu.

Vien Olandijoje cukraus pramonė kasmet palieka milijoną tonų cukrinių runkelių minkštimo. Nedidelė jo dalis dedama į pašarus gyvuliams, o didžioji dalis perdirbama į biodujas. „Tai yra žemos klasės produktai, palyginti su tuo, ką norime mes pagaminti“, – tvirtino vienas iš komandos narių, Tvaraus verslo ir inovacijų magistrantūros studentas Timas Bongersas.

Iš fermentacijos būdu perdirbtų atliekų gaunami baltymai, kurių maistinė vertė tokia pati kaip ir mėsos bei pieno produktų, o štai sojos augaliniai baltymai, pasak idėjos kūrėjų, yra šiek tiek prastesnės kokybės. Taigi pasiūlytasis atliekų perdirbimo būdas ir verslo planas gali kokybiškai praturtinti veganų maisto racioną. Namuose į baltymų kokteilį tereikėtų įdėti šaukštą baltymų miltelių, o maisto pramonė galėtų jų įmaišyti į mėsos pakaitalus.

Keturi iš laimėjusios komandos narių dabar kuria įmonę, siekdami įgyvendinti savo koncepciją. „Rauginimas yra puikus būdas atliekas paversti žmonių maistu. Fermentacija yra magija, o mikroorganizmai yra magai“, – tvirtina idėjos autoriai.

 

ŪP portalo informacija

Wageningeno universiteto nuotr. – Konkursą laimėjusi Olandų universiteto studentų komanda „Afterlife“.

Dalintis