Kaunas +17,9 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 26 Lie 2025
Kaunas +17,9 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 26 Lie 2025

Raugintų kopūstų kvapas įkvėpė genealią idėją perdirbti maisto atliekas

2024/01/19


Olandų universiteto studentai juokauja, kad raugintų kopūstų kvapas padėjo sukurti veiksmingą būdą atliekas perdirbti į organizmui reikalingus baltymus. Ši Wageningeno universiteto studentų komandos idėja pelnė geriausio verslo plano prizą už finansiškai perspektyvų produktą iš atliekų.

Nuo 2022 m. pabaigos daugiau nei 190 studentų iš 72 universitetų 33 šalyse dalyvavo tarptautiniame studentų iššūkyje „Rethink Waste“. Studentai ieškojo geriausio verslo plano ar prototipo, kaip atliekas paversti naudingu produktu.

Prizą laimėjusi Olandų universiteto studentų komanda „Afterlife“ sugalvojo, kaip iš maisto atliekų pagaminti aukštos kokybės baltymų miltelius. Jų idėja pagrįsta fermentacija: grybas žemės ūkio ir maisto pramonės atliekas paverčia baltymais, kurie yra turtinga žaliava maisto produktams. Pavyzdžiui, bulvių žievelėse ir burokėlių minkštime yra daug celiuliozės, krakmolo ir cukrų. Grybai lengvai auga ant šių pluoštinių atliekų. Studentai įsitikinę, kad tai geras būdas atliekas, kurios tapo didele socialine problema, paversti žmonių maisto šaltiniu.

Vien Olandijoje cukraus pramonė kasmet palieka milijoną tonų cukrinių runkelių minkštimo. Nedidelė jo dalis dedama į pašarus gyvuliams, o didžioji dalis perdirbama į biodujas. „Tai yra žemos klasės produktai, palyginti su tuo, ką norime mes pagaminti“, – tvirtino vienas iš komandos narių, Tvaraus verslo ir inovacijų magistrantūros studentas Timas Bongersas.

Iš fermentacijos būdu perdirbtų atliekų gaunami baltymai, kurių maistinė vertė tokia pati kaip ir mėsos bei pieno produktų, o štai sojos augaliniai baltymai, pasak idėjos kūrėjų, yra šiek tiek prastesnės kokybės. Taigi pasiūlytasis atliekų perdirbimo būdas ir verslo planas gali kokybiškai praturtinti veganų maisto racioną. Namuose į baltymų kokteilį tereikėtų įdėti šaukštą baltymų miltelių, o maisto pramonė galėtų jų įmaišyti į mėsos pakaitalus.

Keturi iš laimėjusios komandos narių dabar kuria įmonę, siekdami įgyvendinti savo koncepciją. „Rauginimas yra puikus būdas atliekas paversti žmonių maistu. Fermentacija yra magija, o mikroorganizmai yra magai“, – tvirtina idėjos autoriai.

 

ŪP portalo informacija

Wageningeno universiteto nuotr. – Konkursą laimėjusi Olandų universiteto studentų komanda „Afterlife“.

Dalintis
2025/07/25

Miežiai – tik dėl sėjomainos?

Pirmasis grūdinių kultūrų derliaus dorojimo etapas – žieminių miežių pjūtis. Vieni šalies ūkininkai jau baigė doroti šiųmetį jų derlių, kiti dar tik pradeda. „Ūkininko patarėjas“ pasidomėjo miežių auginimo perspekty...
2025/07/25

Atostogų mados tarpukariu: nuo Aukštosios Panemunės iki Alpių

Tarpukariu, kai Kaunas tapo laikinąja sostine, miestiečių gyvenimas ėmė pulsuoti nauju ritmu – kūrėsi ne tik valstybės įstaigos, bet ir laisvalaikio kultūra. Atostogos buvo ir poilsio metas, ir proga atskleisti kūrybiškumą, parodyti m...
2025/07/25

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

Pandemija ir karas Ukrainoje aiškiai parodė, kokios pažeidžiamos gali būti pasaulinės maisto tiekimo grandinės ir kaip svarbu turėti stiprią vietinę gamybą. Siekdama užtikrinti kuo didesnį savarankiškumą ir gebėjimą apsirūpinti maist...
2025/07/25

Pirmasis šiais metais AKM atvejis kiaulių ūkyje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT)  šiandien, liepos 25 d., patvirtino pirmąjį šiais metais afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejį Lietuvoje – liga nustatyta smulkiame kiaulių ūkyje Kelmės rajone, kuriame buvo laiko...
2025/07/25

Su namine duona – šaknų link

Įsibėgėjusią vasarą ir rugiapjūtės pradžią Panevėžio rajone spalvingai paryškino tradicinė naminės duonos kepėjų šventė „Visur duona su pluta“. Didžiulė, bet jauki, pagerbianti senuosius papročius ir dovanojanti staigmenų...
2025/07/25

Bitininkams šis sezonas – ypatingas, bet medaus brangimas – neišvengiamas

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Šiųmetis sezonas Lietuvos bitininkams išskirtinis – neįprastos gamtinės sąlygos ūkininkams sukėlė iššūkių. Kėdainių krašto bitininkų asociacijos pirmininkas R...
2025/07/25

Elektros gamyba augo 50 proc., beveik trys ketvirtadaliai pagamintos energijos – iš atsinaujinančių išteklių

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ skelbia 2025 metų balandžio–birželio mėnesių elektros sistemos rodiklius. Antrąjį šių metų ketvirtį elektros energijos Lietuvoje pagaminta 50 proc. daugiau, nei tuo ...
2025/07/25

Vibriozės bakterijos: vasaros mėnesiais jų galima aptikti Baltijos regione

Vasarą pakilus jūros paviršiaus temperatūrai, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ELPKC) atkreipia dėmesį į sezoninę riziką, kurią kelia Vibrio bakterijos. Šios bakterijos natūraliai gyvena pakrantės sūrokame van...