Columbus -0,8 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 21 Grd 2024
Columbus -0,8 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 21 Grd 2024

Šaukštelis karamelės – jaukiai dienai ir romantiškam vakarui

2023/12/16


Ar gali kam nors nepatikti karamelė?! Iš jos gaminame saldainius, pagardiname kavą ir ledus, ji puikiai tinka braškei ar banano gabaliukui pamirkyti, blynams sutepti ir keptą obuolį užpilti, skrudintu cukrumi praturtiname alkoholinių gėrimų skonį. Regis, kur dėsi, visur tiks šis tobulas saldumo, sūrumo ir kartumo derinys. O jaukus ir romantiškas gaminamos karamelės aromatas pasklis po visus namus.

Etimilogai šio gaminio pavadinimą kildina iš lotynų kalbos žodžio calamellus arba graikiškojo κάλαμος, reiškiančio cukranendrę. Bet niekas tiksliai nežino, kas sugalvojo saldųjį gardėsį. Žinoma tik tai, kad ne visada karamele gardžiuotasi. Pavyzdžiui, prieš tūkstantmetį arabų tautos, cukrų sumaišiusios su vandeniu, susikristalizavusį skystį naudojo grožio procedūroms.

Atkeliavusi į Europą karamelė tapo vienu pirmųjų cukraus pagrindu pagamintų saldumynų. XIV amžiuje Šiaurės Vakarų Prancūzijos regione Bretanėje, garsėjusioje itin aukštos kokybės pieno produktais, išpopuliarėjo karamelė su sūdytu sviestu (au beurre salé).

Tik XIX amžiaus antroje pusėje virėjai į verdantį cukraus ir vandens mišinį pradėjo dėti pieno ir riebalų, taip sukurdami tirštos konsistencijos gardėsį.

„Geriausi konditeriai dažnai buvo ir puikūs chemikai. Nieko keista, kad ilgainiui karamelės, kaip ir šokolado, receptūra ir gaminimo technologija keitėsi, tobulėjo, o gaminiai tapo vis skanesni, – teigia Deimantė K., ir pati studijuojanti chemiją. – Dabar galime mėgautis ir kieta, ir tiršta karamele, keisdami ingredientus, kurti įvairius atspalvius: nuo gelsvų iki tamsiai rudų.

Jeigu norite jos skoniu praturtinti kavą arba kakavą, užsitepti ant blyno ar paskrudinto batono, pamirkyti braškę, integruoti į keksiukus ir taip toliau, pasigaminkite tirštos karamelės. Užtruksite apie 20 min., bet skonio nepamiršite ilgai, o kartą paragavę, tikrai norėsite pasigaminti dar.“

Karamelė

(Jeigu mėgstate turtingesnį skonį, receptą galite papildyti gvazdikėliais, cinamonu arba anyžiumi, šlakeliu romo arba konjako)

Reikės:

  • 200 g grietinėlės (35 proc.riebumo)
  • 225 g cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  1. Cukrų supilkite į puodelį ir ištirpinkite, nustatę mažesnę liepsną. Nepamirškite nuolat maišyti, kitaip cukrus gali imti svilti ir degti.
  2. Grietinėlę pašildykite 1,5 min., užpilkite ant cukraus ir maišykite, kol pasidarys vientisa masė. Užpylus grietinėlę ant cukraus, ji ims kunkuliuoti, bet nereikėtų išsigąsti, tik pasisaugoti, kad karštų purslų neužtikštų ant rankos. Cukraus ir grietinėlės masė iš pradžių linkusi sluoksniuotis, todėl reikia nuoširdžiai maišyti, galite ją net šiek tiek pakaitinti.
  3. Kai masė taps vientisa, įberkite druskos, vėl gerai išmaišykite ir leiskite atvėsti. Po to supilkite karamelę į patogų užsukamą indelį ir laikykite šaldytuve.

 

Deimantės K. nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis