Kaunas +21,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +21,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Sodas pašykštėjo uogų, bet žada riešutų

2017/08/26

Vilmantas Šlekys sako, kad riešutų ir trešnių sodas didelių turtų nekrauna, o darbu aprūpina nuo pavasario lig rudens. Greta Antanavo miestelio (Kazlų Rūdos sav.) esantis riešutų ir trešnių sodas šiais metais nėra itin dosnus. Pavasarinės šalnos pakenkė tiek trešnių, tiek riešutų žiedams, tad trešnių derlius šiemet buvo labai menkas, o riešutų taip pat subręs gerokai mažiau nei pernai. Prasti metai sodams Prieš daugiau kaip 10 metų prie Antanavo pasodintas riešutų ir trešnių sodas, kurio visa teritorija apima apie 30 hektarų, šiuo metu priklauso trims savininkams Arūnui Maksvyčiui, Kęstučiui Dapkevičiui ir Vilmantui Šlekiui. Čia auga apie 1 000 trešnių ir keli tūkstančiai lazdynų, kurių sodinukų sodo įkūrėja parsivežė iš Belgijos. Pasak V. Šlekio, šių lazdynų riešutai daug ką stebina savo dydžiu ir gausa. „Kokia jų veislė, negali pasakyti ir sodą sukūrusi bei vėliau jo globą mums patikėjusi Jūratė. Ji pasakoja, kad lazdynai buvo padauginti iš viename sename Belgijos dvare aptikto riešutų me- džio“, – gražią istoriją priminė vienas iš dabartinių sodo savininkų V. Šlekys. Gražiai puoselėjamas trešnių ir riešutų sodas ne visada būna dosnus. Šiemet reikėjo daug priežiūros, o derlius šeimininkų nepradžiugino. „Prasti šie metai sodams, kadangi kelias dienas trukusios pavasarinės šalnos pažeidė, nušaldė tiek trešnių, tiek riešutų žiedus. O štai pernai trešnių žiedai šalnų išvengė, bet joms vėliau pakenkė lietus. Vis dėlto įsitikinome, kad trešnės – ne mūsų kraštų augalas“, – sakė V. Šlekys. Į trešnes įsisuka paukščiai Sodo šeimininkams šiemet pavyko priskinti vos kelis šimtus kilogramų trešnių, o gerais metais iš hektaro sodo galima gauti iki 15 tonų uogų. Tačiau tai įnoringas augalas ir sunkiai paklūsta lietuviško oro sąlygoms. Bet ne tik orai menkina trešnių derlių, jį gali gerokai pakoreguoti sparnuočiai, kurie mėgsta apsilankyti sode. „Vyksta nuolatinė kova su paukščiais, kurie vos tik trešnėms sunokus pradeda jų masines atakas. Mes atsišaudome garsinėmis patrankomis, baidome juos aitvarais, o ir patys su šeimomis nuo 5 val. ryto iki vėlaus vakaro pasikeisdami vaikome iš sodo sparnuočius. Uogų nebuvo daug, o paukščių – galybė. Keletą metų iš eilės vargome ir su širšėmis, kurios neleido skinti uogų – jų buvo pilni medžiai. Teko griebtis įvairiausių gudrybių, kad širšes nuviliotume nuo saldžiųjų trešnių. Šiais metais širšių nebu- vo daug, bet vargome su paukščiais“, – sodo priežiūros niuansus atskleidė šeimininkas. Nors trešnės jau nuskintos, darbų sode netrūksta. Šiuo metu trešnyne genėjami medeliai, dar reikės sutvarkyti pomedžius, nubalinti medelių kamienus, paruošti augalus žiemai. Skaniausi – dar žali Dideli darbai artėja ir riešutų sode. V. Šlekys tikisi, kad šiųmetis riešutų derlius nenuvils, nors taip pat nebus toks gausus kaip pernai. „Pavasarinės šalnos nušaldė lazdynų žirginius, tad derlius bus mažesnis nei pernai. Vis dėlto ant medelių pūpso nemažai riešutų, kurie netrukus subręs. Rugsėjo pradžioje turėtume imti jų derlių. Mano nuomone, riešutai yra skaniausi, kai dar šiek tiek žali, kai dar nesilupa iš savo žalių marškinėlių. Tuomet jie būna aromatingi, sultingi, traškūs. O kai jau riešutas visai subręsta, jis tampa tiesiog paprastu riešutu“, – skonio ypatumais dalijosi V. Šlekys. Pasak sodo savininko, lazdynai riešutus ima vesti maždaug penktaisiais metais nuo pasodinimo, o medis visiškai subręsta, sustiprėja maždaug septintais–aštuntais metais. Sodas buvo kuriamas ne vienus metus ir dabar kai kuriuos medelius tenka iš naujo atsodinti, nes pasitaiko, kad po žiemos kai kas iššąla ar koks pašalietis riešutmedį išsikasa, stirnos ar kiškiai pagraužia. Tad sode tarp brandžių medžių galima pamatyti ir visai jaunų krūmelių. Sodininkai savam riešutų sodui patys užsiaugina sodinukų. Ketino jų užauginti ir kitiems, bet nepavyko – visi parduoti ruošti sodinukai vieną žiemą ėmė ir iššalo. Anot Vilmanto, nuo brandaus lazdyno jie priskina apie 10 kg riešutų. Tačiau kiekvienais metais būna vis kitaip. Sodo savininkai planuoja, kad lazdynų riešutai turėtų visai subręsti maždaug po trijų savaičių. Tada ir prasidės didysis riešutų skynimas. Milda JONKIENĖ Autorės nuotraukos
Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Rankų darbo „Su meile IKI“ tortus ruošiančioje kepykloje klientai pamatė tai, ko nesitikėjo

Šviežiai kepamas biskvitas, čia pat tepami burnoje tirpstantys kremo sluoksniai, daug meilės, rankų darbo ir net senus įsitikinimus pakeitęs stulbinančiai skanus tortas – tokius įspūdžius išsinešė prekybos tinklo „...
2025/07/19

Auga elektroninių varžytynių ir aukcionų populiarumas

Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale antrąjį šių metų ketvirtį parduota įvairaus kilnojamojo ir nekilnojamojo turto už 28,5 mln. eurų.
2025/07/19

E. Stonkutė. Ar JAV rinka tampa Europos akligatviu?

Jau pusmetį pasaulyje verda prekybos karas, tačiau kol kas Europos Sąjungos (ES) pramonė ir eksportas demonstruoja nemenką atsparumą. Šių metų pradžioje ES apdirbamosios gamybos apimtys ėmė augti – gegužę Vokietijos pramonė pirmą kart...
2025/07/19

Pagerbti 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesoriai

Liepos 16 d., kai minima Agronomų diena, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre surengta 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesorių pagerbimo popietė.
2025/07/19

Žvėrys mieste

Meškos pasilakstymas Vilniaus gatvėse sukėlė nemažą šurmulį ir įplieskė plačias diskusijas visose žiniasklaidos priemonėse. Žinoma, Lietuvai tai buvo neeilinis įvykis, turint galvoje, kad tik pastaraisiais metais gauruotosios vis daž...
2025/07/19

Nuo darbo „Michelin“ restoranuose iki gelbstinčių gyvybes projektų

Darbas geriausiuose, net į „Michelin“ gidą įtrauktuose restoranuose, galimybė prisidėti prie vitaminų, skirtų besivystančioms šalims, formulių tobulinimo, naujų maisto produktų kūrimas – tik keletas tarptautinės produktų r...
2025/07/19

Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina ES daugiamečio biudžeto pasiūlymą

Europos Komisijai trečiadienį pristačius ES daugiamečio biudžeto 2028-2034 m. pasiūlymą, Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina pasiūlymo apimtį, ambicingumą ir finansavimą konkrečioms sritims.