Bulvių salotos su vyno užpilu
Reikės:
• 600–700 g šviežių nedidelių bulvyčių
• 1/4 stiklinės grūdėtų garstyčių
• 1/4 stiklinės baltojo sauso vermuto
• 1/4 stiklinės baltojo vyno acto
• 2 šaukštų pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
• svogūno
• 2 saliero lapkočių
• 2 šaukštų konservuotų kaparėlių
• 100–200 g šparaginių pupelių (galima pakeisti konservuotomis)
• druskos
• maltų juodųjų pipirų
• kelių svogūnų laiškų papuošti
1. Bulves labai gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu ir išvirkite su luobele silpnai pasūdytame vandenyje. Nepervirkite. Nusunkite, atvėsinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
2. Šparagines pupeles nuplaukite ir išvirkite garuose. Atvėsinkite. Susmulkinkite nedideliais gabalėliais.
3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais, saliero lapkočius – griežinėliais. Taip pat į salotas, jei turite, galite įpjaustyti paprikos, ridikėlių.
4. Atskirame inde sumaišykite užpilą. Aliejų suplakite su garstyčiomis, vermutu ir vyno actu. Užpilą pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais.
5. Bulves sumaišykite su smulkintais svogūnais, saliero lapkočiais, konservuotais kaparėliais, šparaginėmis pupelėmis. Pašlakstykite pagamintu užpilu, indą uždenkite ir gerai pakratykite, kad visos daržovės juo pasidengtų.
6. Salotas pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir patiekite į stalą.
Ispaniškas omletas su bulvėmis
Reikės:
• 8–10 vidutinio dydžio bulvių
• 2 svogūnų
• 1–2 česnako skiltelių
• 6 kiaušinių
• 50 g smulkiai tarkuoto kietojo fermentinio sūrio
• 50 g smulkiai tarkuoto fetos sūrio
• 200 ml pieno
• druskos
• maltų juodųjų pipirų
• alyvuogių aliejaus
1. Bulves nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Įkaitintame aliejuje pakepinkite susmulkintus svogūnus, sudėkite bulves, pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais ir viską kartu pakepinkite. Bulvės turi būti minkštos, bet neištižusios.
2. Kiaušinius išplakite su pienu bei tarkuotais sūriais. Plakinį pasūdykite (tik saikingai, nes sūriai sūroki), pagardinkite pipirais, sudėkite smulkiai sutarkuotą česnaką.
3. Gautą masę supilkite į keptuvę su bulvėmis, kad viską tolygiai apsemtų. Kepkite ant silpnos ugnies, kol kiaušinių masė sutvirtės.
4. Iškepusį ir gražiai apskrudusį omletą supjaustykite ir patiekite į stalą. Jei pageidaujate, paviršių dar galite pabarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu bei smulkintomis šviežiomis petražolėmis.
Bulvių koše įdaryti pomidorai
Reikės:
• 6–8 didesnių pomidorų
• 5–6 vidutinio dydžio bulvių
• didelio svogūno
• 200 g rikotos sūrio
• 2–3 šaukštų tarkuoto mocarelos sūrio
• druskos
• maltų pipirų
• aliejaus
1. Nuplautus pomidorus nusausinkite ir nupjaukite viršutinę jų dalį – dangtelius. Išimkite minkštimą, kad pomidorai liktų tuščiaviduriai.
2. Bulves nulupkite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nusunkite, ir kol šiltos, sugrūskite į košę. Svogūną susmulkinkite, pakepinkite įkaitintame aliejuje arba svieste ir kartu su rikotos sūriu įmaišykite į bulvių košę. Nepamirškite pasūdyti, pagardinti maltais pipirais.
3. Gauto įdaro prikimškite tuščiavidurius pomidorus. Uždenkite nupjautais dangteliais ir 40 min. pašaukite į 190 °C karščio orkaitę. Likus keletui minučių iki kepimo pabaigos, pomidorus pabarstykite tarkuotu mocarelos sūriu ir grąžinkite atgal į orkaitę, kad sūris išsilydytų.
Bulvių sriuba
Reikės:
• 700 g smulkių bulvių
• svogūno
• skiltelės česnako
• šaukšto sviesto
• lauro lapelio
• 750 ml daržovių sultinio
• 100–250 g šviežių ar konservuotų pupelių
• 80 g šaltai rūkyto kumpio
• šaukšto smulkintų krapų
• druskos
• maltų juodųjų pipirų
• žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto
1. Bulves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
2. Svogūną ir česnaką nuvalykite, susmulkinkite ir 3 min. pakepinkite įkaitintame svieste. Taip pat kartu pakepinkite ir bulves, įmeskite lauro lapelį, jei pupelės šviežios, suberkite ir jas.
3. Supilkite sultinį, puodą uždenkite ir virkite sriubą apie pusvalandį. Jei pupelės konservuotos, nusunkite jas, sukrėskite į sriubą, užvirinkite ir dar šiek tiek pavirkite.
4. Kumpį supjaustykite nedideliais gabalėliais ir suberkite į sriubą. Paskaninkite prieskoniais, smulkintais krapais ir supilstykite į lėkštes.
Bulvių kišenės
Reikės:
• 12 didelių bulvių
• 50 g sviesto
• 100 g plonai pjaustytų fermentinio sūrio griežinėlių
• 100 g nedideliais gabaliukais supjaustyto rūkyto kumpio
• druskos
• maltų juodųjų pipirų
1. Neskustas bulves nuplaukite, nusausinkite ir aštriu peiliu padarykite daug įpjovų, kad bulvė būtų supjaustyta į daug plonų griežinėlių.
2. Didesniame inde išlydykite sviestą, sudėkite bulves, išmaišykite, kad gerai pasidengtų sviestu.
3. Sudėkite į kepimo skardą. Į įpjovas prikaišiokite sūrio griežinėlių, kumpio gabalėlių.
4. Bulves pabarstykite druska, maltais pipirais ir pašaukite į vidutinio karštumo orkaitę. Kepkite apie valandą. Patiekite su salotomis arba kaip priedą prie mėsos patiekalų.
Bulvių ir kaliaropių apkepas
Reikės:
• 2 kaliaropių
• 750 g bulvių
• 200 g virto kumpio
• 200 ml grietinėlės
• 150 g fermentinio sūrio
• ½–1 šaukštelio Provanso žolelių mišinio
• žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto
• druskos
• maltų pipirų
1. Bulves ir kaliaropes nulupkite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite maždaug 3–5 mm storio griežinėliais.
2. Kumpį taip pat supjaustykite plonais griežinėliais.
3. Sūrį sutarkuokite smulkia trintuve.
4. Grietinėlę pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais, prieskoninių žolelių mišiniu ir tarkuotu muskatu.
5. Karščiui atsparų indą patepkite riebalais ir ant dugno išdėkite kaliaropės griežinėlių sluoksnį. Ant viršaus dėkite bulvių ir kumpio sluoksnius bei viską pabarstykite tarkuotu sūriu. Daržovių sluoksnius šiek tiek pasūdykite, pabarstykite maltais pipirais. Ant viršaus apkepo dėkite bulvių arba kaliaropių sluoksnį.
6. Apkepo paviršių tolygiai apipilkite grietinėle su prieskoniais, pabarstykite tarkuotu sūriu, indą uždenkite ir maždaug valandai pašaukite į 180 °C karščio orkaitę. Likus 15 min. iki kepimo pabaigos, indą nudenkite ir leiskite sūriui gražiai apskrusti.
Raminta LISAUSKIENĖ
123rf nuotr.
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.