Kaunas +17,9 °C Debesuota
Trečiadienis, 20 Rgp 2025
Kaunas +17,9 °C Debesuota
Trečiadienis, 20 Rgp 2025

Varžtas sausainiuose padėjo aptikti itin aplaidžiai dirbusią konditerijos įmonę

2024/09/20


Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Kauno apygardos priežiūros skyrius gavęs vartotojo pranešimą apie sausainiuose rastą varžtą, rugsėjo viduryje atliko patikrinimą Garliavos įmonėje IĮ „Ancė“. Patikrinimo metu nustatyta, jog konditerijos produktų gamybai naudota prastos būklės įranga, be to, užfiksuoti šiurkštūs higienos bei atsekamumo pažeidimai. Dėl to šios įmonės veiklą nuspręsta laikinai stabdyti. 

Tikrinant sausainių gamybos patalpą, pastebėta daug įvairiose vietose susikaupusių nešvarumų. Po stalais bei patalpose buvo pilna voratinklių, virš kepimo krosnies, ant lubų bei sienų buvo įsisenėjusių riebalų ir kito purvo, nešvarios ir ventiliacijos sistemos gaubtas bei konstrukcijos. Maisto gamybai naudojama įranga, inventorius, su maistu besiliečiantys paviršiai prastos būklės, netvarkingi. Be daugybės kitų higienos pažeidimų įmonėje nebuvo užtikrinamas produkcijos atsekamumas. 

Pasak Danguolės Grigalevičienės, VMVT Kauno apygardos priežiūros skyriaus patarėjos, maisto verslas  pirmiausia atsakingas, kad į rinką patektų tik saugus ir kokybiškas, teisės aktų reikalavimus atitinkantis maistas, o VMVT, atlikdama valstybinę maisto kontrolę, tikrina, kaip šių reikalavimų yra laikomasi. Tačiau šios konditerijos įmonės atstovai aplaidžiai tvarkėsi ir su veiklai būtinais dokumentais: tikrinimo metu nepateikė geros higienos praktikos taisyklių leidinio, būtino savikontrolės sistemai. Tai vienas esminių dokumentų, kuriuos privalo turėti maisto produktų gamintojai. Nuolat peržiūrima ir atnaujinama savikontrolės sistema svarbi ir tam, kad visi darbuotojai, kurie ruošia, tvarko ar tiekia maistą vartotojams, tiksliai žinotų, kaip ir kokių maisto saugos reikalavimų būtina laikytis. 

„Šios įmonės darbuotojai nepaisė net elementariausių higienos normų. Tešlos maišyklės, šaldymo įrenginiai, plastikinės dėžės, naudojamos gamybinio inventoriaus džiovinimui, akivaizdžiai buvo nešvarūs. Iškepti sausainiai atvėsinami prie nešvarių ventiliacijos įrengimų, pasidengusių dulkių ir miltų sluoksniu. Šiukščius higienos pažeidimus fiksavome kone kiekviename gamybos proceso etape. Taip pat pasigedome ir sausainių receptūrų, technologijos aprašymo.  O vertinus pažeidimų visumą inspektoriams teko tokią veiklą nedelsiant sustabdyti, apsaugant vartotojus“, – komentavo VMVT atstovė.

Garliavos įmonėje IĮ „Ancė“ užfiksuoti vaizdai.

VMVT taip pat priėmė sprendimą drausti tiekti rinkai nesaugiais pripažintus Vytauto Didžiojo sausainius (skarelės su  braškių įdaru).  Įmonė įpareigota susigrąžinti nesaugų produktą  iš rinkos ir vartotojų, o šie  raginami grąžinti į pardavimo vietas sausainius „Vytauto Didžiojo sausainiai“ skarelės su braškių įdaru, jeigu buvo tokių įsigiję.    

Garliavos įmonėje IĮ „Ancė“ užfiksuoti vaizdai.

VMVT fotoinformacija

Dalintis
2025/08/20

Specializuota gyvulininkystės paroda... be galvijų?!

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Verslo ir socialinės partnerystės centras vėl pakvietė visus, besidominčius šiuolaikinės gyvulininkystės pažanga, arba dalyvauti, arba tik atvykti pasižvalgyti specializuotoje pa...
2025/08/20

„Valstiečių“ lyderis: iš socialdemokratų negirdėjau, kad jie koalicijoje nepageidautų LLRA-KŠS

Į derybas dėl koalicijos atvykęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Aurelijus Veryga sako, kad iš valdančiąją daugumą formuojančių socialdemokratų nėra girdėjęs, jog šie nepageidautų daugumoje matyti Lenkų rin...
2025/08/20

Darbo inspekcija: fiksuojamas bendras nelegalaus darbo mažėjimas

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) skelbia – 2025 m. pirmasis pusmetis rodo aiškią pažangą mažinant nelegalų darbą statybų sektoriuje. Per šešis šių metų mėnesius tikrinimų, kurių metu vertintas skaidriai dirb...
2025/08/20

Prasideda bulviakasio dienos – ką svarbu žinoti?

Prasideda bulviakasio sezonas. „Bulvės kasamos tik visiškai subrendusios, kai bulvienojai pageltę ir gumbai lengvai atsiskiria nuo šakninių ūglių. Tad bulviakasį reikėtų baigti iki spalio 10 dienos“, – primena Lietu...
2025/08/20

V. Janulevičius. Kodėl Lietuvai reikia nutraukti „sandėlio logiką“ ir taikyti „1–1–1“ taisyklę“

Prieš kelerius metus Europa gyveno iliuzijomis, kad saugumo klausimus už mus išspręs kiti. Šiandien tokia iliuzija, nors joje ir yra dalis teisybės, gali smarkiai suklaidinti. Migracijos krizė, dronų išpuoliai, hibridin...
2025/08/20

Marijampolės savivaldybėje atidaryta moderni aikštelė visų tipų transportui

„Via Lietuva“ praneša, kad valstybinės reikšmės magistralinio kelio A5 Kaunas–Marijampolė–Suvalkai 64-ajame kilometre, Marijampolės savivaldybėje, įrengta pirmoji Lietuvoje sertifikuota poilsio ir automobilių ...
2025/08/20

Pirmenybę visuomet teikė pieno ūkiui

Darius Ričkus, su žmona Edita gyvenantis Kelmės r. Kalniškiuose ir ūkininkaujantis Pelenių k., visuomet pirmenybę teikė pieno ūkiui. Šiuo metu melžiamų karvių bandą sudaro 130 karvių, kurias atnaujintose fermose melžia ir šeri...
2025/08/20

Šauliai kyla į dangų: Lietuvoje formuoja batalionų dydžio bepiločių orlaivių vienetus

Lietuvos šaulių sąjungos įdirbis bepiločių orlaivių srityje tampa pagrindu kelti kartelę dar aukščiau: Vilniuje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa. Tokie padaliniai jau veikia Kaune ir Klaipėdoje, o iki kitų metų ...