Išsiaiškinę, kaip buvo vykdomas maitinimas stovykloje, VMVT nedelsiant patikrino stovyklos dalyviams maistą tiekusią MB „Naujoji pasaga”. Patikrinimo metu nustatyta kryžminės taršos rizika, t. y. naudojamas inventorius nepaženklintas pagal naudojimo paskirtį, neatskirtas maisto žaliavų ir perdirbtų maisto produktų laikymas. Neužtikrinamas gamyboje naudojamų maisto produktų atsekamumas, t. y. nėra galimybės atsekti kas yra naudojamų produktų gamintojas, kokie tinkamumo vartoti terminai ir t.t. Nepateiktos receptūros ir technologiniai aprašymai stovyklos vaikams gamintiems patiekalams. Nesudaryti valgiaraščiai ir sutartys su užsakovu dėl paslaugų teikimo. Gaminami patiekalai juos verdant riebaluose, tačiau gamyboje nenaudojami testai laisvųjų riebalų rūgščių koncentracijai nustatyti. Neužtikrinama savikontrolė: nepateikti laboratorinių tyrimų protokolai (geriamojo vandens, nuoplovų, pagamintų patiekalų). Nustatyti darbuotojų ir bendri higienos pažeidimai.
Įmonei uždrausta tiekti į rinką aptiktus maisto produktus be atsekamumo. Patikrinimo metu atrinkti patvirtinamieji įtarimo mikrobiologiniams tyrimams mėginiai: geriamojo vandens, maisto produktų, žaliavų, pagamintų patiekalų, paviršių.
Ūkio subjektas įpareigotas pažeidimus nedelsiant pašalinti. Inspektoriai papildomai vertins šalinamus trūkumus.
Protrūkio priežasties faktą, gavę rezultatus iš VMVT, nustatys NVSC. Tyrimas tęsiamas.
VMVT informacija
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Tauragės departamento specialistai iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gavę patikrinimo rezultatus apie Tauragės r. stovykloje sunegalavusius vaikus, kur dėl įtariamo gastroenterito ir kolito vaikai buvo paguldyti į ligoninę, teikia galimas protrūkio išvadas, dėl ko stovyklautojai galėjo susirgti.
Atlikus ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos protrūkio epidemiologinę diagnostiką, atsižvelgiant į aprašomojo epidemiologinio tyrimo rezultatus, retrospektyviai atliktų vertinimų duomenis bei gautus laboratorinių tyrimų atsakymus ir maisto tvarkymo subjekto MB „Naujoji pasaga“ (adresu Tauragės Dvaro g. 1,Taurų k., Tauragės r. sav.) higieninės būklės įvertinimo rezultatus, daroma prielaida, kad tarpusavyje epidemiologiškai susijusių laiko ir vietos atžvilgiu, 2024 m. rugpjūčio 8 d. ūmia žarnyno užkrečiamąja liga susirgusių aštuonių stovyklos dalyvių, atvejų atsiradimą ir išplitimą galimai galėjo įtakoti maisto tvarkymo subjekte nustatyta kryžminė tarša gaminant patiekalus, netinkamai aprašyta ir neužtikrinta patiekalų gamybos technologija bei nepakankamas darbuotojų asmens higienos įgūdžių reikalavimų užtikrinimas. Taip pat ligos plitimui įtakos galėjo turėti ir vaikų asmens higienos įgūdžių stoka (rankų higiena).
...galėjo įtakoti maisto tvarkymo subjekte nustatyta kryžminė tarša gaminant patiekalus, netinkamai aprašyta ir neužtikrinta patiekalų gamybos technologija bei nepakankamas darbuotojų asmens higienos įgūdžių reikalavimų užtikrinimas.
Protrūkio epidemiologinė diagnostika baigta.
NVSC informacija