Kaunas +19,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +19,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Velykiniai kiaušiniai.

Žalios spalvos kiaušiniai – tikra sensacija: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė

2025/04/18


Artėjant margučių šventei, lietuviai įninka į vieną smagiausių metų užsiėmimų – kiaušinių dažymą. Gyventojų apklausa rodo, kad net du trečdaliai šioms Velykoms ketina pasitelkti natūralius, gamtos dovanotus dažus, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Tam pirkėjai jau dešimtimis perka sniego baltumo, kokybiškus kiaušinius už gerą kainą. Daugelis moka naudoti svogūnų lukštus, burokėlius, tačiau ne visi žino, kad iš kasdienių, nebrangių ingredientų galima išgauti ir netikėtai ryškią žalią spalvą.

Du iš trijų margučius dažys natūraliais dažais

Prieš Velykas atlikta pirkėjų apklausa patvirtino – marginant kiaušinius, gyventojams išmonės netrūksta, sako G. Kitovė. Apklausa rodo, kad apie 12 proc. margučius dažo komerciniais dažais, dar apie dešimtadalis gražina lipdukais ir dekoracijomis. Kiti vardijo naudojantys ir dekoravimą servetėlėmis, anglies pieštukus, pasteles, nagų laką, net šilko atraižas ir siūlus.

„Visgi, šiandienos tendencija yra akivaizdi – net 65 proc. žmonių dažniausiai Velykų margučių dažymui naudoja natūralius dažus. Tą matome ir parduotuvėse, nes pirkėjai į krepšelius krauna burokėlius, pirkdami svogūnus įsideda dar papildomą saują jų lukštų. Daugelis išbando net ne vieną variantą, nes kokybiški, baltos spalvos kiaušiniai prieinami už gerą kainą. Naudodamiesi geru pasiūlymu, gyventojai išbando įvairias technikas. Iš močiučių paveldėtas natūralaus dažymo tradicijas papildo nauji madų vėjai – ryškią geltoną spalvą suteikianti ciberžolė jau išgyvena susidomėjimo piką, žmonės perka ir dangaus mėlynumu kiaušinius nudažančius raudonuosius kopūstus“, – kalba G. Kitovė.

Kai aplink viskas pradeda žydėti ir skleistis, natūraliai dažyti margučiai tarsi atspindi pavasario dvasią. Natūralų margučių dažymą žmonės vertina ir dėl to, kad tokiam grožiui sukurti nereikia jokių cheminių priedų ar brangių produktų, pasakoja tinklo atstovė. Užtenka vos kelių paprastų virtuvės ingredientų, ir šventinis stalas spindės pavasariška gaiva.

Žaliai spalvai – ingredientai, kuriuos ir taip daugelis naudoja

„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pastebi, kad ne vienas, kuris jau yra sukęs natūralaus kiaušinių dažymo keliu, yra išbandęs išgauti ir žalią spalvą. Dažniausiai tam naudojami špinatai, šviežios petražolės, tačiau spalva pavyksta veikiau pastelinė nei sodri.

„Žalia spalva nudažyti kiaušinius yra sunkiau nei geltona ar mėlyna. Tačiau tereikia prisiminti pirmąsias dailės pamokas ir spalvų maišymą – iš geltonos ir mėlynos juk galima gauti žalią. Todėl kiaušinius visų pirma nudažykite ryškia geltona palikę juos ciberžolės tirpale, tuomet tuos pačius margučius sudėkite į raudonojo kopūsto nuovirą. Kuo abiejuose skysčiuose kiaušinius laikysite ilgiau, tuo ryškesnė spalva pavyks. Neskubėkite ir kiaušinių valyti po išėmimo – leiskite jiems natūraliai nudžiūti ir sugerti spalvas“, – pataria E. Semaška.

Šis metodas patiks ir norintiems sutaupyti. Pavyzdžiui, tuzinui kiaušinių nudažyti užteks pusės galvos raudonojo kopūsto ir kelių šaukštų tarkuotos ciberžolės šaknies ar jos miltelių.

Jeigu norite, galite sukurti ir spalvų kontrastą. Kulinarijos šefė pasakoja, kad tokius atveju prieš nardinant geltonus margučius į raudonojo kopūsto nuovirą, reikia juos tampriai apvynioti gumele arba siūlais. Tose vietose, kur kopūsto dažai nepasieks lukšto, kiaušinis liks geltonas.

Spalvų paletė iš gamtos ir jūsų virtuvės

Jei norite praplėsti savo velykinių kiaušinių gamą, E. Semaška primena natūralių dažų receptus, kurie padės sukurti tikrą spalvų simfoniją. Šiuos produktus sumaišykite su vandeniu, įpilkite šiek tiek acto, įberkite druskos ir palikite šaldytuve kuo ilgiau.

„Visoms spalvoms išgauti galioja tos pačios taisyklės. Kuo mažiau vandens pilsite ir kuo daugiau naudosite dažančių produktų, tuo spalva bus intensyvesnė. Taip pat – ilgesnis mirkymas suteiks sodresnę spalvą, todėl palikite skystyje kiaušinius bent porai valandų, o geriausia – pernakt šaldytuve“, – pataria „Iki“ kulinarijos šefė.

  • Rožinė/raudona: burokėliai arba spanguolių sultys suteiks įvairaus intensyvumo raudonų atspalvių.
  • Geltona: ciberžolė – neginčijama ryškiai geltonos spalvos karalienė. Galite naudoti arba sutarkuota šaknį, arba prieskoninius miltelius.
  • Rusva/Ruda: kavos tirščiai arba stipri arbata suteiks elegantiškus žemės spalvos atspalvius.
  • Dangaus mėlynumo: raudonasis kopūstas, sutarkuotas ir pavirtas apie pusvalandį, stebuklingai virsta mėlynu dažu.
  • Violetinė: juodųjų serbentų sultys arba raudonasis vynas sukurs paslaptingą violetinę spalvą. Jeigu naudosite saldų vyną, kiaušiniai ir užburiančiai blizgės nuo cukraus.
  • Žalia: kaip jau minėta, raudonojo kopūsto ir ciberžolės derinys sukuria nuostabią žalią. Švelnesnei galite išbandyti špinatus, žaliąją arbatą ir šviežias petražoles.
  • Sidabrinė: tokį atspalvį pasieksite panaudoję šaldytas mėlynes ir vandenį.

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Nuo darbo „Michelin“ restoranuose iki gelbstinčių gyvybes projektų

Darbas geriausiuose, net į „Michelin“ gidą įtrauktuose restoranuose, galimybė prisidėti prie vitaminų, skirtų besivystančioms šalims, formulių tobulinimo, naujų maisto produktų kūrimas – tik keletas tarptautinės produktų r...
2025/07/19

Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina ES daugiamečio biudžeto pasiūlymą

Europos Komisijai trečiadienį pristačius ES daugiamečio biudžeto 2028-2034 m. pasiūlymą, Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina pasiūlymo apimtį, ambicingumą ir finansavimą konkrečioms sritims.
2025/07/19

Garbanoti persikų lapai signalizuoja pavojingą ligą

Pavasarį sprogstant persikų lapams galima pastebėti, kad jauni lapeliai garbanojasi, keičia spalvą, sustorėja, formuojasi pūslės. Tai – tafrinozė. Ši liga gali pažeisti ir besiformuojančius vaisius, o pats kaulavaisis kitais metais ne...
2025/07/19

NMA: svarbu nuo plėšrūnų siekiantiems apsisaugoti ūkininkams

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informuoja paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Apsaugos priemonės nuo didžiųjų plėšrūnų daromos žalos“ pla...
2025/07/19

„S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 92-osios metinės: lenkų pagarba mūsų herojams – lyg saviems didvyriams“

Lietuvai minint Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą sukaktį, ypatingą pagarbą šiam istoriniam įvykiui kasmet atiduoda ir Lenkijos visuomenė. Lakūnų žūties vietoje Pščelniko miške surengtas tradicija tapęs atm...
2025/07/18

Nei bėgti, nei rėkti. Daržovių auginimo lietuviški ypatumai

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas, pasidžiaugęs, kad viskas, ko reikia mūsų organizmui, užauga Lietuvoje, teigė: „Visos ligos – nuo nervų, nuraminti juos gali padėti tik daržovės.&ldq...
2025/07/18

Patvirtintas 18-as ES sankcijų paketas, nutaikytas į Rusijos karo mašiną – energetikos ir finansų sektorius

Šiandien, liepos 18 d., Europos Sąjungos (ES) Taryba priėmė 18-ą ekonominių ir individualių sankcijų paketą, skirtą riboti kritiškai svarbių Rusijos naftos ir finansų sektorių veiklą ir toliau visapusiškai varžyti režimo galim...