AB Kaišiadorių paukštynas sertifikuota pagal naujausią visuotinio maisto saugos standarto BRC versiją

Kaišiadorys, 2016-03-14.  Kaišiadoryse įsikūrusi paukščių auginimo ir vištienos perdirbimo įmonė AB Kaišiadorių paukštynas dar labiau sustiprino šviežios mėsos gamybos procesų kokybę. Praėjusių metų pabaigoje įmonė sertifikuota pagal visuotinio maisto saugos standarto „BRC Global Standard for Food Safety“ naujausią 7-ą versiją ir gavo aukštą – A lygio įvertinimą. Įmonę sertifikavo tarptautinė sertifikavimo kompanija UAB „Bureau Veritas Lit“.
44-erius metus gyvuojanti AB „Kaišiadorių paukštynas“ nuolatos tobulina gamybos, maisto saugos ir kokybės vadybos procesus. Kaip pasakoja įmonės generalinis direktorius Gytis Kauzonas, kasmet įmonę įvertina išorės auditoriai, o įmonės gaminami produktai, skirti tiek Lietuvos, tiek užsienio rinkoms, atitinka pačius griežčiausius kokybės reikalavimus.
„Kaišiadorių paukštynas pagal BRC standartą sertifikuojamas jau nuo 2005 m., o praėjusių metų pabaigoje įmonė gavo aukštą A lygio įvertinimą pagal šiuo metu galiojančią 7-ąją šio standarto versiją. Visame pasaulyje galiojantis sertifikatas rodo, kad įmonė yra patikimas gamintojas ir gali tiekti savo gaminamą produkciją ne tik į Europos, bet ir į kitų žemynų šalis. Sertifikatas įmonei išduotas šių metų pradžioje,“ – pasakoja Gytis Kauzonas.
„BRC Global for Food Safety“ standartas yra vertinamas visoje Europoje, taip pat Afrikoje, Azijoje, Australijoje bei  Amerikoje ir yra pripažįstamas kaip įvairių įmonių (prekybininkų ar perdirbėjų) sistema, padedanti gaminti saugius maisto produktus ir pasirinkti patikimus tiekėjus. Šio standarto reikalavimus maisto gamintojams nustatė Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos tinklų konsorciumas („British Retail Consortium“). Pagal šį standartą sertifikuojami tie gamintojai, kurie gamina, sandėliuoja ir tiekia paruoštus produktus mažmeniniams prekybos tinklams bei žaliavas kitiems gamintojams.
Pasakodamas apie naujausią šio standarto 7-ąją versiją, įmonės vadovas pabrėžia, kad BRC standarto reikalavimai kasmet griežtėja, o gamintojai, siekdami išlaikyti aukštą kokybės ir maisto saugos užtikrinimo lygį, turi įdėti nemažai pastangų.
„Naujausioje BRC standarto versijoje dar labiau sugriežtinti reikalavimai produktų gamintojams, taip pat – žaliavų tiekėjams, tai reiškia, kad gamintojas privalo pirkti žaliavas (prieskonius, kitus ingredientus) bei pakavimo medžiagas savo produktams tik iš sertifikuotų tiekėjų arba patys juos audituoti pagal tam tikrus reikalavimus,“ – pasakoja įmonės vadovas.
Pagal naujausią BRC versiją sugriežtinti reikalavimai ir žaliavos kilmei, produktų ženklinimui. Tuo siekiama užkirsti kelią žaliavų ir produktų falsifikavimui, tiksliai informuoti vartotoją apie jo pasirinktus produktus.
Jei Lietuvos gamintojas yra sertifikuotas pagal tarptautinį BRC standartą, tai tik dar kartą įrodo apie jo patikimumą ir aukštą gaminamų produktų kokybę.
„Gavę aukščiausią BRC įvertinimą galime drąsiai teigti, kad atitinkame pačius aukščiausius kokybės bei maisto saugos reikalavimus – tai yra dokumentuotas įrodymas, kuris svarbus eksportuojant produktus į užsienį. Šiuo metu eksportas sudaro apie pusę paukštyno gaminamos produkcijos – t.y. apie 1000 – 1200 tonų per mėnesį,“ – teigia G.Kauzonas.
Auditas pagal BRC 7 versiją parodė, kad nereikšmingų dalykų įmonės veikloje nėra – auditas apima gamybinės bazės būklės vertinimą, visus procesus, naudojamą įrangą, personalo kvalifikaciją, pirminių žaliavų kokybę ir patikimumą, sanitarinius higieninius kriterijus, vadybos sistemą, procesų valdymo lygį, kokybės ir maisto saugos savikontrolę, mokslinių–techninių pasiekimų bei inovacijų taikymą procesuose. Sertifikuojant įmonę vertinama ir tai, kaip greit pavyktų surasti klaidos šaltinį nutikus problemai ir kaip efektyviai ji būtų taisoma.
Į užsienį eksportuojami šie Kaišiadorių paukštyne gaminami produktai: šviežia atvėsinta bei užšaldyta vištiena, vištienos kepsneliai, rūkyti gaminiai bei vyniotiniai. Sertifikuota yra visa Kaišiadorių paukštynas valdoma maisto grandinė: paukščių auginimo padaliniai nuo 2009 metų sertifikuojami pagal maisto saugos standartą ISO 22000, šviežios mėsos gamyba – pagal BRC standartą, vištienos kepsnelių gamyba – pagal FSSC 22000 sertifikavimo schemą, kuri yra viena iš Pasaulinės Maisto Saugos iniciatyvos (GFSI) pripažįstamą maisto saugos ir kokybės vadybos standartų. Taip Kaišiadorių paukštynas įrodo, jog įmonės valdybos sistema atitinka vartotojų reikalavimus maisto saugai visoje grandinėje, apimančioje tiesiogiai ir netiesiogiai su galutiniu produktu susijusius procesus.

 Daugiau informacijos:

Laima Staknytė-Patinskienė

Vyr. ryšių su visuomene specialistė

„KG Group“ Paukštininkystės verslas

Mob. +370 64 273 262

El. paštas: l.patinskiene@kggroup.eu,www.kggroup.eu