Agrarinio šeimos verslo repeticijos

Už agrarinio šeimos verslo puoselėjimą ir populiarinimą Derliaus šventės organizatoriai pilnais kaimo gėrybių krepšiais apdovanojo Žemės ūkio rūmų direktorių Sigitą Dimaitį ir „Ūkininko patarėjo“ vyriausiąjį redaktorių Vytenį Neverdauską.

– Kiekviena derliaus šventė turi savo spalvą ir skambesį, o pastaroji išsiskyrė verslo ir mokslo, kaimo ir miesto darna, – savaitgalį Kaune vykusiame žemdirbių, kaimo amatininkų ir tautodailininkų renginyje kalbėjo Žemės ūkio rūmų direktorius Sigitas Dimaitis.
Tris dienas Kauno miesto centras gužėjo valgomų gėrybių ir jų ištroškusių pirkėjų gausa. Pasak šventės organizatoriaus, Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininko Vido Juodsnukio, miestiečius pamaitinti, palinksminti ir nustebinti susirinko keli šimtai duonos ir sausainių kepėjų, daržovių ir vaisių augintojų bei perdirbėjų, bitininkų, medžio, tekstilės, keramikos meistrų. Atvyko prekeivių iš Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Indijos.
Žemės ūkio viceministrė Lina Kujalytė smalsavo žinomos ūkininkės Nijolės Šakočienės palapinėje – vaišinosi gilių kava. Daugelio šalies ir tarptautinių žemės ūkio parodų dalyvė ir prizininkė N. Šakočienė pasakojo iš naujo atradusi senolių gėrimą – gilių kavą. Moteris dalijo patarimus jaunoms šeimininkėms: jeigu nori sveikai maitintis, valgyk tai, ką mėgo tavo močiutės, valgyk maistą, prie kurio lietėsi žmogaus rankos. Pasak N. Šakočienės, ąžuolo gilių kava suteikia žmogui naujų gyvybinių jėgų ir stiprybės.
Tikrą maisto akademiją atsivežė Alma ir Vytautas Okockiai iš Girkalnio (Raseinių r.). Keliuose žemės hektaruose jie augina tradicinių ir retų veislių vaisių bei uogų, tačiau iš ūkio parduoda ne žaliavą, bet pagamintą produktą. Pasinaudodami naujausiomis šalies mokslininkų sukurtomis technologijomis, raseiniškiai ūkininkai gamina ir į rinką tiekia įvairių gurmaniškų uogienių, vėju ir šalčiu džiovintų uogų, vaisių, traškučių, saldainių. „Mes įsirengėme technologiją, kuri leidžia konservuojant uogas išlaikyti jų skonio ir kvapo savybes“, – pasakojo V. Okockis. Jo ūkio principas – auginu ir gaminu. „Ir kiekvieną darbą privalu atlikti su meile“, – priduria Alma. Dėl to visi, kartą ragavusieji Okockių ūkio produkcijos, sugrįžta pakartoti. Šaldytus vaisius, uogas, ypatingo skonio aviečių, šilauogių, gervuogių, vyšnių, juodųjų serbentų, braškių uogienes iš namų užsako miestų restoranai, gurmaniškų džemų, želė saldainių rinkinukus kaip suvenyrus lietuviai dovanoja artimiesiems, veža į užsienį.
Žemės ūkio ministerijos padėkos už agrarinio šeimos verslo puoselėjimą buvo įteiktos ne tik V. Okockiui, bet ir bitininkui Zigmui Kušeliauskui, duonos kepėjai Onutei Pavlavičienei.
– Kai prieš du dešimtmečius „Ūkininko patarėjas“ mano kepykloje organizavo duonos gimimo fotosesiją, taip ir neatsitraukiu nuo krosnies, – šmaikštavo O. Pavlavičienė iš Rokų (Kauno r.). Moteris teigė dalyvaujanti visose Žemės ūkio rūmų laikinojoje sostinėje organizuojamose šventėse, mugėse, parodose prie Aleksandro Stulginskio universiteto, o jos per tiek metų iškeptos duonos nė Žydrūnas Savickas nepakeltų.
– Šiandien jau nereikia ūkininkui ieškoti pirkėjo, jis mūsų ieško, – sakė bitininkė, šeimos ūkio savininkė Regina Šerkšnienė. Savo ekspozicijoje ji pristatė kelias dešimtis medaus ir šalčiu džiovintų vaisių bei uogų kompozicijų. Pirkėjai ypač teigiamai vertino produkcijos informatyvumą ir estetiką. Pasak R. Šerkšnienės, jos šeimos verslo sėkmė – ryšys su mokslininkais, naujausių technologijų panaudojimas ir intensyvi rinkodara.
– Kiekvieną šeštadienį prie Kauno pilies rengiame ūkininkų turgelius, o tokios šventės – savotiška verslo akademijos repeticija, – renginiu patenkintas kalbėjo LŠŪS vadovas V. Juodsnukis.

Justinas ADOMAITIS
„ŪP“ korespondentas

Autoriaus nuotraukos

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.