Kaip išsaugoti lapinius kopūstus?

Lapiniai kopūstai jau nebe naujiena. Jais prekiaujama ir prekybos centruose, ir turguose. Visgi vertingiausi – švieži ir pačių užsiauginti. O auginti juos gana paprasta. Svarbu pasirūpinti, kad šių kryžmažiedžių augalų neaptiktų baltukai. Suklaidinti šiuos drugius padeda netoliese pasodinti serenčiai, medetkos, kiti eterinių aliejų turintys augalai.

Jei iki žiemos liko nesuvalgytų kopūstų, galite paeksperimentuoti: vienus palikite darže, kitus persodinkite į šiltnamį. Jei žiema bus be permainų, aplenks dideli šalčiai, tuomet kasdien bus galima kulniuoti į daržą nusiskinti šviežutėlių jų lapų.

Jei gyvenate pamiškėje, teks pasirūpinti apsauga nuo stirnų ir kiškių. Pastebėjau, kad jie jau eina į žvalgybą, aiškinasi, kur bus galima rasti ko nors skanesnio. Apsaugai nuo neprašytų valgytojų puikiai tinka senos dieninės užuolaidos. Jos geriau nei balta daržo danga, po kuria laikosi drėgmė. Tačiau, kad ir ką naudotumėte, augalams nepatinka, jei kas nors liečia jų lapus, kad ir nestipriai, bet spaudžia iš viršaus. Tad idealiausia priemonė gintis nuo neprašytų valgytojų – tvora. Jei teritorija didelė, tektų aptverti visą daržą arba tik lapinius kopūstus.

Pernešti į šiltnamį lapiniai kopūstai bus saugūs nuo miško žvėrių, tačiau juos reiks laistyti, prinešti sniego, nes šaltis išgarina drėgmę.

Lapinis kopūstas yra ypač maistinga ir universali daržovė. Jame gausu vitaminų, mineralų, ląstelienos, antioksidantų ir augalinių junginių. Vos vienoje stiklinėje lapinio kopūsto (67 g) yra rekomenduojama vitaminų A, C ir K paros norma. Taip pat jis gausus B grupės vitaminų, kalcio, vario, mangano ir magnio. Šioje lapinėje daržovėje yra flavonoidinių antioksidantų, pasižyminčių stipriu uždegimą slopinančiu poveikiu. Tyrimai rodo, kad daug flavonoidų turinti mityba gali padėti sumažinti plaučių ir stemplės vėžio riziką.

Agronomė Joana Giedraitytė