Kitokios braškės

Be įprastų braškių veislių dabar galima rasti ir įdomesnių variantų. Jau yra išvesta veislių ir baltomis, ir tamsiai raudonomis (beveik juodomis) uogomis. Pasitaiko ir tokių braškių, kurios išvis yra fantazijos kūrinys, melagingais pažadais ploninantis kišenes.

Baltos ir ananasų kvapo
Viena iš ryškiausių baltų braškių atstovių – tai iš Čilės kilusios laukinės braškių rūšies Fragaria chiloensis veislės.
Kyla klausimas, kodėl jos vis dėlto yra baltos? Braškėms raudoną spalvą suteikia pigmentas. Jo intensyvumas priklauso nuo antocianinų sudėties ir jų kiekio uogose. Baltose braškių uogose jo nėra arba yra visiškai mažai, todėl uogos būna baltos.
Baltauogės braškės savo išvaizda, skoniu, aromatu ir konsistencija artimos įprastoms braškių veislėms. Pavyzdžiui, veislės ‘Albicarpa’, ‘Cream’, ‘Pineapple Crush’, ‘White Delight’, ‘White Giant’, ‘White Solemacher’, ‘White Soul’.
Nors jos mažiau derlingos nei įprastos dabartinės desertinės raudonų braškių veislės, tačiau tai tikra egzotika mėgėjams eksperimentuoti. Šios braškės išsiskiria neįprasta balta uogų spalva, atrodo patraukliai vienos arba puikiai kontrastuoja pintinėlėje su raudonomis braškėmis. Jos skanios šviežios, taip pat galima šaldyti ar konservuoti.
Beje, yra braškių ir baltomis uogomis, kvepiančių ananasais. Užsienio augintojai dažnai sako, kad tai braškių ir ananaso hibridas, tačiau iš tiesų tai ne hibridas, o baltauogių braškių atmaina, turinti išskirtinį, ananasus primenantį kvapą. Šios braškės kilusios iš Pietų Amerikos, iš kur buvo atvežtos į Prancūziją, o iš čia paplito į kitas šalis.
Baltauoges braškes auginti ir prižiūrėti galima kaip įprastas, tačiau jos mažiau atsparios žiemos šalčiams, todėl mūsų sąlygomis geriau auginti šiltnamiuose.

Ananaso skonio baltauogės braškės

Tamsesnės – sveikesnės?
Yra sukurta ir braškių veislių su tamsiai raudonomis, vos ne juodomis uogomis. Pasak selekcininko dr. Courtney Weberio, Kornelio universiteto sodininkystės specialistai išvedė naują braškių veislę, pavadintą ‘Purple Wonder’, kurios uogos itin tamsiai raudonos.
Jos yra vertingos, su didesniu antocianinų kiekiu nei įprastinės braškių veislės, todėl turi tokią išskirtinę tamsiai vyšninę spalvą. Pradėjusios nokti uogos būna kremiškai baltos, vėliau nusidažo intensyvia, tamsiai raudona spalva. Tai išskirtinė jų savybė tarp įprastų raudonuogių braškių. Uogos saldžios, aromatingos.
Šios veislės braškės neleidžia ūsų, todėl dauginamos sėklomis. Dėl to labai tinka auginti vazonuose. Augalai atsparūs ligoms ir kenkėjams, taip pat šalčiams.
Tikimasi jų auginimą išplėsti daugumoje vidutinio klimato Jungtinių Amerikos Valstijų.

‘Purple Wonder’ veislės uogos – tamsiai raudonos, įprastų braškių – raudonos

Braškės-vaiduokliai internete
Interneto platybėse galima rasti nuotraukų su braškėmis, kurios yra žydros, pilkos, visiškai juodos ar kitos neįprastos spalvos. Pradėjus gilintis ir ieškoti daugiau informacijos šis darbas darosi panašus į vaiduoklių medžioklę – pasakojimų daug, bet niekas iš tikro nėra matęs tokių keistuolių užaugintų. Daugelis šių braškių – fikcija.
Populiariose interneto parduotuvėse kaip eBay ir Amazon, galima rasti ir įsigyti įvairiaspalvių braškių sėklų. Aptinkame ir lietuvišką interneto parduotuvę, kur parduodamos juodų braškių sėklos. Pakuotė įkainota 2,49 Eur. Prekės aprašyme nurodoma, kad tai nėra genetiškai modifikuotas produktas. Bandėme susisiekti su interneto parduotuvės darbuotojais dėl papildomos informacijos apie juodas braškes. Telefonu atsiliepusi moteris tikino, kad jai teko matyti ir ragauti šių braškių: jas prakandus, vidus buvo pilkos spalvos. Prašėme atsiųsti nuotraukų, tačiau jų neturėjo.
Teiraujamės LSDI profesoriaus Vidmanto Stanio, ar teko girdėti apie neįprastų spalvų braškes. Profesorius atsakė, jog nėra girdėjęs apie mėlynas ar juodas braškes, jam yra žinoma labai tamsiai raudonos spalvos, beveik juodos, sena rusiška braškių veislė ‘Rubin’.
Rytis Rugienius teigia, kad mėlyna nėra natūrali braškių spalva. Braškės būna nuo šviesiai raudonos, beveik baltos, iki tamsiai raudonos spalvos – tamsiauogės, tačiau ne mėlynos ir ne purpurinės.
Vienas užsienio internautas samprotauja, kad mėlynas braškės galima sukurti pasitelkus genų inžineriją ir netgi pasakoja, kaip tai galima padaryti sujungus jų genus su žuvies Liopsetta glacialis, galinčios augti atšiauriomis klimato sąlygomis. Tačiau nereikia pulti priimti už gryną pinigą nepatikrintų interneto šaltinių, kuriuose tiesos ne daugiau kaip burtų knygose.
Tiesa ta, kad juodos, mėlynos, žalios (kai sunoksta), ryškiai rožinės, purpurinės (violetinės), vaivorykštės spalvų, arba net gigantiško dydžio (kaip moliūgas) braškės neegzistuoja ir tokių sėklų pardavėjai tiesiog nori pasipelnyti iš patiklių pirkėjų.

Už konsultaciją dėkojame Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto vyresniajam mokslo darbuotojui, braškių selekcininkui dr. Ryčiui Rugieniui

Rūta Antanaitienė, Gintarė Gumbrevičienė