Kumpis su apelsinų ir česnakų padažu

INGREDIENTAI:

  • 2–4 kg kiaulienos kumpio
  • 16 gvazdikėlių
  • 2–4 šaukštai garstyčių
  • ¼ stiklinės rudojo cukraus
  • 1,5 stiklinės sauso baltojo vyno
  • Padažui:
  • 1 stiklinė aukščiausios
  • kokybės alyvuogių aliejaus
  • 16 česnakų skiltelių
  • 2 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 1 stiklinė susmulkintų
  • svogūnų
  • 1 šaukštelis kmynų
  • ½ stiklinės žaliųjų
  • citrinų sulčių
  • 2 šaukštai baltojo vyno acto
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų

Pirmiausia pagaminkite garstyčių ir apelsinų padažą. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite susmulkintus česnakus su svogūnais, kmynais, druska, maltais pipirais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje apie 10 min. ant silpnos ugnies. Kai svogūnai suminkštės, supilkite apelsinų ir citrinų sultis, vyno actą ir viską pakaitinkite dar 5 min. Pagardinkite druska, pipirais. Padažą atvėsinkite iki kambario temperatūros.
Dėkite kumpį į karščiui atsparų indą. Aštriu peiliu kumpio viršuje įpjaukite groteles ir susikirtimo taškuose įsmeikite po gvazdikėlį. Iš visų pusių kumpį labai kruopščiai aptepkite garstyčiomis, pabarstykite cukrumi, apliekite stikline padažo ir pašaukite į 180 oC orkaitę maždaug 2 val. Kas 20–30 min.
palaistykite kepamą mėsą susidariusiomis sultimis ir likusiu padažu. Jei kumpio paviršius imtų degti, pridenkite jį folija. Iškepusį kumpį palikite pastovėti 15 min., o paskui pjaustykite gabalėliais ir į stalą patiekite su kepant susidariusiu padažu bei šviežiomis daržovėmis.