Originalūs receptai – Žagarės pieninės vadovės išmonė

AUKSINIS. „Žagarės“ sūris parodoje „AgroBalt 2016“ pelnė aukso medalį. Pieninės vadovė Rasa Anilionienė sako, kad šis garbingas apdovanojimas – viso kolektyvo nuopelnas, vienų metų darbo įvertinimas.

Skaistgiryje įsikūrusios Žagarės pieninės vadovė Rasa Anilionienė neslepia pasididžiavimo kolektyvu: vos prieš metus pradėjusi veikti įmonė jau turi savo ir firminį, ir „auksinį“ sūrį. R. Anilionienė ne tik vadovauja pieninei, kuria naujų produktų receptus – laiminga trijų vaikų mama džiaugiasi šeimos darna ir gyvenimu jaukiuose namuose.

Daugiavaikė mama
Rasa Anilionienė su šeimyna įsikūrė netoli Joniškio esančioje Bariūnų gyvenvietėje. Jų nuosavame name daug erdvės ir tylos. Rasa išdidžiai prisistato esanti daugiavaikė mama: sūnus Dovydas jau studentas, būsimasis vadybininkas, dvynės Karolina ir Kotryna mokosi gimnazijoje.
Anilionių namuose retai kvepia pyragais ar mėsos patiekalais – Rasa namiškius dažniau palepina įvairiomis firminėmis salotomis. „Tai lengvas, greitai paruošiamas, sotus ir skanus maistas, – sako šeimininkė. – Pagaminti gardžias salotas ilgai netrunka, be to, ir šeimyna jas mieliau renkasi nei riebų kepsnį.“
Maisto technologiją ir vadybą baigusi R. Anilionienė žino, kad sveika valgyti visa, kas yra žalios spalvos. Ji juokiasi: suplėšai saują salotų, įpjaustai šviežių daržovių, kartais vaisių, įdedi gabalėlį lašišos ar tuno, įpili šlakelį citrinų sulčių, suberi gerą saują alyvuogių – tikras skanumėlis. Variacijos su salotomis – toks džiazas dažnai skamba Rasos jaukioje virtuvėje.
Na, o laisvalaikis? Smalsu sužinoti, kokie pieninės vadovės pomėgiai. „Visais metų laikais su vyru Vaidotu einame pasivaikščioti į netoli esantį mišką – šeimynai patinka būti gamtoje, ten praleidžiame nemažai laiko. O ir to laisvalaikio nedaug, svertų gal tik kelias uncijas“, – juokiasi R. Anilionienė.
Pradėjus vadovauti naujai pieninei, įvairiausių reikalų ypač daug. Pirmenybę Rasa teikia darbui ir šeimai, o didžioji jos laisvalaikio vertybė – knygos. Jei tik turi laisvą minutę, stveria knygą ir leidžiasi į literatūros pasaulį.
Kartą ar du per metus Anilioniai išsiruošia į kultūrines keliones: kartu su vaikais išlekia į Vilnių ar Kauną pasižiūrėti koncertų.

Didžiulė patirtis
Kaip ir daugeliui moterų, R. Anilionienei tenka būti ir rūpestinga mama, mylima žmona, ir namų sergėtoja, aplinkos tvarkytoja.
O kur dar atsakingos pareigos – pieninės vadovė, organizatorė ir receptų kūrėja. „Žinau skubančių dienų vertę. Labai branginu šalia esančius žmones“, – atvirauja visur spėjanti moteris.
Pieno pramonėje Rasa Anilionienė sukasi jau 24 metus, yra sukaupusi daug žinių ir patirties. Viena iš jos veiklos sričių – gardžių ir sveikų produktų receptų kūrimas. Pirkėjai netrukus galės paragauti jos sukurto jogurto. Nors apie kitus naujus gaminius patyrusi specialistė kalba nenoriai, tikėtina, kad bus ir pieno desertų, o gal net ledų.
Žagarės pieninės vadovė džiaugiasi, kad pavyko suburti darbštų ir draugišką kolektyvą. Jame darbuojasi žmonės iš aplinkinių kaimų – už sukurtas darbo vietas jie dėkingi pieninės įkūrėjui Viliui Kaikariui. R. Anilionienė neslepia pasididžiavimo žmonėmis, su kuriais dirba. Tuo įsitikinau pakviesta pasižiūrėti, kaip gaminami pieno produktai.

Į kelionę. Gardus kefyras netrukus iškeliaus pas pirkėjus.

Skonis, sukurtas gamtos
Pirmiausia Žagarės pieninėje patraukiame į sūriais kvepiantį cechą. Penkios moterys į sūrmaišius pila paruoštą varškės masę. Jokių kalbų, tik apsikeičiame šypsenomis. „Be darbščių moterų rankų šilumos sūriai nebūtų tokie gardūs“, – šypsosi R. Anilionienė. Tuoj bus pagamintas nuo seno ant lietuvių stalo itin vertinamas varškės sūris su kmynais. Pieninėje nėra medinių spaustų – sūrius spaudžia modernus presas. Prie jo darbuojasi operatorius Rolandas Pocevičius: dešimt minučių, ir trikampio formos sūriai jau paruošti tolesnei kelionei pas pirkėjus. Užsukame ir į rauginimo, fasavimo cechus, žvilgtelime į gatavos produkcijos sandėlį – visur šiuolaikiški įrenginiai, švaru, jauku.
Pieninės kolektyvas ypač didžiuojasi „auksiniu“ vadinamu firminiu ,,Žagarės“ sūriu: parodoje ,,AgroBalt 2016“ jis apdovanotas aukso medaliu. Tokį įvertinimą ekspertai šiam saldaus pieno varškės sūriui suteikė už jo gryną skonį ir kvapą, šis produktas neturi šalutinio prieskonio.
Pasak Rasos Anilionienės, Žagarės pieninė gamina dvylikos pavadinimų produktus: penkių rūšių sūrius, o saldaus pieno baltą ,,Žagarės“ sūrį dar ir kepa įtrintą džiovintais pomidorais, aitriąja paprika, krapais. Pirkėjams taip pat siūloma dviejų rūšių varškės, grietinėlės, grietinės, kefyro, rūgpienio, pieno.
Žagarės pieninės leitmotyvas patriotiškas: skonis, sukurtas gamtos, mat produkcija gaminama iš kokybiško žaliavinio pieno. Neseniai Skaistgirio žemės ūkio bendrovės pastatyta šiuolaikiška, kruopščiai prižiūrima karvių ferma – vos už pusės kilometro.

Aldona Sireikienė

Aldonos Sireikienės nuotraukos

seimininkePeržiūrėti visą numerį galite ČIA.