Slyvų padažas

  • 3 nedideli svogūnai
  • 500 g slyvų
  • 1 šaukštelis juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelis kalendrų grūdelių
  • nedidelė cinamono lazdelė
  • keli gvazdikėliai
  • 1/2 šaukštelio nemaltų kvapiųjų pipirų
  • 2 česnako skiltelės
  • 100 ml klevų (tinka ir įprastas cukraus) sirupo
  • 100 ml raudonojo vyno acto
  • 1 laurų lapelis
  • rozmarinų šakelė
  • 1–2 šaukštai tarkuotų krienų
  • keli šaukštai aliejaus
  • druskos

Puode įkaitintame aliejuje pakepinkite stambiai supjaustytus svogūnus ir česnako skilteles. Kai svogūnai suminkštės, sudėkite biriuosius prieskonius ir cinamono lazdelę. Viską trumpai pakepinkite, kad aliejus ir svogūnai prisigertų prieskonių aromato. Tada sudėkite slyvas be kauliukų, užpilkite sirupu, įmeskite laurų lapelį, rozmarinų šakelę, puodą uždenkite ir vis pamaišydami virkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Išgriebkite prieskonius, masę atvėsinkite, supilkite į elektrinį trintuvą, sudėkite krienus, supilkite vyno actą, įberkite žiupsnelį druskos ir viską sutrinkite iki norimos konsistencijos. Pagardą supilstykite į sterilius butelius ar stiklainius, sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve ar kitoje vėsioje vietoje. Pagardu galima paskaninti įvairius patiekalus, jis ypač tinka prie mėsiškų valgių, taip pat galima užsitepti ant duonos.