Sulčių spaudimo darbymetis neprilygsta praėjusiam sezonui

Sulčių spaudykloms šiemet darbo mažiau nei praėjusiais metais. Dėl pavasario šalnų ir vasaros sausros obuolių derlius prastas, bet geriau užderėjo šilauogės, kitos uogos. Visgi didelio žmonių antplūdžio, kaip būdavo geresniais metais, sulčių spaudėjai nesitiki.

Klientų perpus mažiau  

Sulčių spaudimo kainos išliko panašios kaip ir pernai. Šiuo metu už 5 litrų sulčių pakuotę gali tekti sumokėti nuo 2,3 iki 2,8 euro.

Pasvalio rajone Pumpėnuose įsikūrusi Pumpėnų sulčių spaudykla veikia antrus metus. Šį rudenį spaudyklos savininkas Remigijus Braška sulaukia per pusę mažiau klientų nei pernai.

„Prasti metai sodininkams, prasti ir sulčių spaudėjams. Nušalo sodai, žmonės neturi iš ko sulčių spausti“, – apgailestavo R. Braška.

Žmonės į Pumpėnų sulčių spaudyklą atvažiuoja iš Pasvalio, Panevėžio, Pakruojo rajonų daugiausiai su obuolių, kriaušių, morkų, burokėlių maišais. Žmonės tradiciškai dažniausiai nori išspausti vienos rūšies sulčių – obuolių, tačiau populiarėja ir sulčių kokteilių deriniai: obuoliai maišyti su kitais vaisiais, uogomis ar net daržovėmis. Dažniausi deriniai Pumpėnų sulčių spaudykloje – obuolių ir burokėlių sultys, obuolių ir morkų.

Kainos Pumpėnų sulčių spaudykloje išliko tokios pačios kaip ir pernai: 5 l pastatomas maišelis – 2,8 euro, 3 l pastatomas maišelis – 2,2 euro. Jei klientai atsiveža savo tarą, išspausti 1 litrą sulčių kainuos 30 centų.

Populiarėja sulčių kokteiliai  

Ūkininkai Mantas ir Justas Petraičiai turi tris sulčių spaudyklas – Anykščiuose, Kupiškyje ir Molėtuose. Pastaroji pradėjo veikti šiemet.

„Klientų sulaukiame mažiau nei praėjusiais metais, tačiau tai dar priklauso ir nuo regiono – obuolių, kitų vaisių, uogų derlius geresnis buvo aplink Panevėžį, tai ir spaudykloje Kupiškyje sulaukiame nemažai klientų, norinčių išsispausti sulčių. Tačiau Molėtuose, Anykščiuose – ne pyragai. Ten sodai daugiau nušalo“,  – pasakojo Mantas Petraitis.

Kai obuolių derlius prastas, žmonės atveža spausti sultis iš kitų vaisių, uogų, daržovių.

„Dabar žmonės veža spausti sultis iš vynuogių, moliūgų. Keli klientai atvežė išspausti svarainių. Nusipirkome presą ir pradėjome spausti pomidorų sultis“, – sakė M. Petraitis

Populiariausi sulčių deriniai – obuolių su moliūgais, morkomis, avietėmis. Naujų technologijų brolių Petraičių sulčių spaudyklose klientai gali pasirinkti, į kokios talpos pakuotes sultys bus supilstytos. Populiariausia – 5 litrų skaidri pakuotė. Sulčių spaudimo kainos išliko tokios pačios kaip ir pernai: 3 litrai kainuoja 1,8 euro, 5 litrai – 2,3 euro.

Turi nuolatinių klientų

Į Varėnos rajone, Matuizų seniūnijoje veikiančią Voriškių sulčių spaudyklą obuolius bei kitas sodo ir daržo gėrybes veža ne tik vietiniai žmonės, norintys išsispausti, pasterizuoti sultis, bet ir aplinkinių rajonų gyventojai.

Voriškių sulčių spaudykla – tai Audronės ir Rolando Stramkauskų šeimos verslas. Sulčių spaudimo sezoną jie paprastai pradeda rugpjūčio mėnesį, kad galėtų išspausti sulčių iš ankstyvųjų obuolių, o kartais ir dar anksčiau – jei gerai uždera juodieji ir raudonieji serbentai ir yra norinčių šių uogų sulčių.

Voriškių spaudykla spaudžia sultis iš obuolių, kriaušių, svarainių, morkų, moliūgų, vynuogių, kitų vaisių ir daržovių.

„Obuolių šį sezoną palyginti su praėjusiais metais atveža perpus mažiau, tačiau šiemet gerai užderėjo svarainių, moliūgų, kitų sodo ir daržo gėrybių, todėl dirbame kasdien beveik visu pajėgumu. Turime nuolatinių klientų, kuriems spaudžiame sultis kasmet, bet sulaukiame nemažai ir naujų, norinčių, kad mes išspaustume jiems obuolių, svarainių, moliūgų, kriaušių ar kitų sulčių. Klientai pageidauja ir sulčių kokteilių – populiarios obuolių ir moliūgų, obuolių ir kriaušių sultys. Spaudžiame ir šilauogių sultis – jas pas mus veža spausti šias uogas auginantys ūkininkai“, – pasakojo Audronė Stramkauskienė.

Sulčių spaudimo kainų Stramkauskai nekėlė – jos išliko tokios pačios, kaip ir pernai. 5 litrai sulčių maišelyje su išpylimo čiaupu kainuoja 2,4 euro. Spaudykla savo klientams sultis išpilstyti siūlo į įvairią tarą – butelius, stiklainius, maišelius su išpylimo čiaupais. Gali sultis supilstyti ir į atsivežtą kliento tarą. Populiariausi – maišeliai su išpylimo čiaupais.

Skanu ir sveika, tačiau būtinas saikas  

Visi žinome, jog gerti natūralias sultis skanu ir sveika. Jose gausu vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų. Populiariausiose obuolių sultyse yra kalio, magnio, mangano, fosforo, geležies, kalcio.

Natūralios, šviežiai spaustos vaisių, uogų, daržovių sultys itin naudingos organizmui: jose esančios medžiagos stiprina širdį ir kraujagysles, mažina cholesterolio kiekį. Visgi net ir natūralių, iš savo sodo gėrybių išspaustų sulčių, medikai nepataria gerti daug.

„Išspaudus obuolių ar kitų vaisių, daržovių sultis, išspaudose lieka labai daug naudingų medžiagų – ir antioksidantų, ir maistinių skaidulų, tačiau prarandama ir dalis vitaminų. Todėl vertingiau yra valgyti pačius vaisius ar daržoves, o ne gerti jų sultis. Juo labiau kad išspaustos sultys yra labiau koncentruotas kalorijų šaltinis. Iš vienos stiklinės sulčių gauname daugiau energijos, daugiau natūraliai jose esančio vaisių cukraus, negu kad gautume iš pačių obuolių ar vaisių, kuriuos valgytume“,  – teigė gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

Gydytoja pataria natūralių sulčių gerti ne daugiau kaip vieną stiklinę per dieną, o gal net ir ne kasdien.

„Žmogus turi gauti skysčių, kurie neturi kalorijų, (geriausia – vandens), o sultys, kadangi jose yra kalorijų, vaisių cukraus, – nėra geras skysčių šaltinis“, – tvirtino D. Pipiraitė.

Šviežiai spaustos, grynos 100 proc. sultys – ne gėrimas, o skystas maistas – desertas, jas gerdami troškulio nenumalšinsime.

Kartais žmonės mano, kad išgėrę daug sulčių organizmą ilgam aprūpins naudingomis medžiagomis, tačiau organizmas įsisavina jam reikalingą vitaminų kiekį, o visa kita –  pasišalina kartu su šlapimu.

Pažeidimų nustatoma retai  

Sulčių spaudyklų darbymečio metu jų veiklą reguliariai tikrina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Lietuvoje užregistruotos ir veikia 93 sulčių spaudyklos, tačiau pasitaiko ir nelegaliai tokia veikla užsiimančių įmonių. Akivaizdu, kad greičiausiai viename didesniame mieste veikia mažiausiai 100 spaudyklų, tačiau oficialūs duomenys teigia ką kita.

„Kiekvienais metais VMVT gauna pranešimų ar patikrinimų metu nustato asmenų, kurie imasi teikti sulčių spaudimo paslaugas neturėdami šiai veiklai reikalingų leidimų. Šiemet kol kas nustatytas vienas toks atvejis“, – „Ūkininko patarėjui“ teigė  VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Karolina Vitytė.

Pasak VMVT atstovės, sulčių spaudyklos pagal vykdomos veiklos pobūdį yra priskirtos labai mažos rizikos įmonių grupei ir priklausomai nuo veiklos apimčių ir intensyvumo gali būti tikrinamos kas kelerius metus.

„Pažeidimų šiose įmonėse nustatoma retai, o dažniausiai pasitaikantys – tai patalpų ir įrengimų higienos užtikrinimo neatitikimai“, – tvirtino K. Vitytė.

Kartais žmonės suabejoja, ar teisingai elgiasi sulčių spaudėjai, kai išspaudžia sultis, pakaitina ir supilsto jas į plastikinius maišelius dar karštas, neatvėsintas. Ar taip nepažeidžiami maisto saugos reikalavimai, ar karštų sulčių ir plastikinio maišelio sąveika neturės įtakos sulčių kokybei ir nekenks sveikatai?

„Visos pakavimo medžiagos, naudojamos sultims išpilstyti turi būti tinkamos sąlyčiui su maistu (t.y. gamintojo sertifikatuose turi būti nurodyta, kad pakavimo medžiaga yra atspari temperatūrai ir rūgštinei terpei). Pastebėtina, kad atsiranda vis daugiau ir įvairesnių įrengimų sultims spausti, tad teikti išvadas apie konkrečią situaciją galima būtų tik įvertinus konkretų technologinį procesą ir jame naudojamas pakuotes“, – teigė VMVT vyriausioji specialistė K. Vitytė.