Svogūnų ir alyvuogių pyragas

Tešlai:

  • 200 g miltų
  • 100 g varškės
  • 1 kiaušinis
  • 3 šaukštai aliejaus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių

Įdarui:

  • 3–4 svogūnai
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 šaukštai balzaminio acto
  • 1–2 šaukštai sviesto
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1–2 čiobrelių šakelės
  • 1 rozmarinų šakelė
  • aliejaus pašlakstyti
  • 150 g konservuotų alyvuogių be kauliukų

Tešlai miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Varškę ištrinkite su kiaušiniu, supilkite aliejų. Berkite miltų mišinį ir užminkykite tešlą. Iš jos iškočiokite, lakštą, įtieskite jį į riebalais pateptą ir miltais pabarstytą kepimo indą. Dėkite jį į šaldytuvą, kol pagaminsite įdarą. Svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais. Įkaitinkite puodą ar keptuvę, suberkite cukrų ir maišydami kaitinkite apie minutę, kol cukrus ims tirpti. Sudėkite sviestą, supilkite actą ir pakaitinkite apie 2 min. Sudėkite svogūnus ir maišydami troškinkite ant silpnos ugnies apie 5 min. Įberkite smulkintų čiobrelių ir rozmarinų. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Į indą su išklota tešla suverskite svogūnų įdarą, išdėliokite alyvuoges, pašlakstykite aliejumi ir 20–30 min. kepkite 200 ºC orkaitėje. Vis pažiūrėkite, kad nepradėtų degti svogūnai. Jei reikia, pridenkite pyragą folija. Pyragas bus dar pikantiškesnio skonio, jei paskaninsite feta – išdėliokite jos gabalėlius ant viršaus šalia alyvuogių.