Vietoj gimtadienio torto

Daugelio tautų pagrindinis maisto produktas yra ryžiai. Apie šiuos kone seniausius grūdinius augalus kinai sako: „Valgis be ryžių – kaip puiki mergina be vienos akies.“ Rugsėjo 20-ąją visas pasaulis mini Tarptautinę ryžių dieną. Na, jei švęsti, tai švęsti!  O vaišės – būtinai iš ryžių.

INGREDIENTAI

  • 1 stiklinė ryžių
  • 1–2 svogūnai
  • 1 cukinija
  • 3 kiaušiniai
  • 200 g kietojo fermentinio sūrio
  • druskos
  • krapų ir bazilikų
  • maltų juodųjų pipirų
  • aliejaus arba sviesto kepimo indui patepti

Ryžius nuplaukite ir biriai išvirkite sūdytame vandenyje. Atvėsinkite. Svogūnus susmulkinkite ir uždengę porą minučių patroškinkite, bet nekepinkite. Indą nukelkite nuo ugnies, palikite atvėsti. Cukinijos minkštimą sutarkuokite stambia trintuve, lengvai nusunkite ir sumaišykite su smulkiai tarkuotu sūriu (porą saujų palikite), svogūnais ir ryžiais. Kiaušinius lengvai išplakite, supilkite į cukinijų ir ryžių masę. Pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais, smulkintais krapais ir bazilikais. Karščiui atsparų indą banguotais kraštais kulinariniu šepetėliu ištepkite riebalais, dugną pabarstykite sūriu. Sukrėskite masę, paviršių išlyginkite ir pabarstykite likusiu sūriu. Kepkite 35–40 min. 180 ºC orkaitėje. Iškeptą skanėstą dar kurį laiką palaikykite kepimo inde, tada išimkite. Apkepą supjaustykite gabalėliais ir patiekite į stalą. Skanu valgyti ir atvėsusį su įvairiais padažais.