Visko po truputį – ir skanu, ir taupu

Įsibėgėja dosnusis metų laikas – sodai ir daržai seiki  kasdien vis gausėjantį derlių. Šviežio, tik ką surinkto, tikrai nesugebėsime suvartoti. Todėl iš rūsio jau atitarška stiklainiai, šeimininkės traukia užrašų knygeles ar draugę ragina išduoti pas ją ragauto patikusio padažo ar pagardo receptą. Pavartykime ir mes daržo ir sodo gėrybių perdirbimo atmintinę.

Pomidorų ir moliūgų padažas

600 g pomidorų, 500 g moliūgo, svogūnas, pusė apelsino, 2 skiltelės česnako, ketvirtis stiklinės aliejaus, kelios šakelės čiobrelių, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite skiltelėmis. Susmulkinkite svogūną ir česnako skilteles. Nutarkuokite apelsino geltonąjį sluoksnį ir išspauskite sultis. Puode įkaitinkite aliejų, suverskite svogūną ir česnaką. Kai svogūnai suminkštės, į puodą dėkite moliūgo gabalėlius, sumeskite čiobrelių šakeles.

Patroškinkite apie 5 min., tada supilkite apelsino sultis, suverskite nutarkuotą žievelę. Vis pamaišydamos uždengtame puode ant mažos ugnies troškinkite apie 10 min., tada suverskite pomidorus, išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite. Kiek pravėsusią masę pertrinkite elektriniu trintuvu, dar kartą pakaitinkite iki virimo ir supilstykite į nedidelius stik­lainiukus.

Šis padažas tinka prie makaronų patiekalų.

Aštrus pomidorų padažas su mėtomis

400 g pomidorų, svogūnas, 2 skiltelės česnako, ketvirtis šaukštelio aitriosios paprikos, trečdalis stiklinės smulkintų mėtų lapelių, ketvirtadalis stiklinės smulkintų bazilikų lapelių, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai citrinų sulčių, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite skiltelėmis. Smulkintą svogūną apie 5 min. pakepinkite aliejuje. Dėkite smulkintą česnaką, aitriąją papriką ir pipirus, apie minutę pakepinkite ir verskite pomidorus. Ant silpnos ugnies kaitinkite apie 20 min., tada sumeskite smulkintus mėtų ir bazilikų lapelius, supilkite citrinų sultis. Dar šiek tiek pakaitinkite ir masę sutrinkite trintuvu.

Tinka prie mėsos patiekalų.

Pomidorų padažas su pievagrybiais

1 kg pomidorų, 400 g pievagrybių, 200 g svogūnų, raudona paprika, ket­virtis stiklinės aliejaus, skiltelė česnako, šaukštas cukraus, po šaukštelį druskos, smulkintų bazilikų ir raudonėlių lapelių, žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.

Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir susmulkinkite. Smulkintus svogūnus ir česnaką pakepinkite puode su aliejumi, dėkite smulkintus pievagrybius. Kai atsiras grybų sulčių, į puodą verskite pjaustytus pomidorus ir papriką, viską ant silpnos ugnies troškinkite, kol pomidorai suirs. Tada suverskite smulkintas prieskonines žoles, pipirus, pasūdykite, pasaldinkite, dar apie 5 min. pakaitinkite ir išpilstykite į stiklainiukus.

Šis padažas tinka prie žuvies ir mėsos patiekalų.

Universalus aviečių padažas

1 stiklinė aviečių, pusė stiklinės raudonojo vyno acto, ketvirtadalis stiklinės alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai skysto medaus, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Nuplautas ir nudžiovintas avietes sutrinkite ir plaktuvu suplakite su kitais produktais. Jei pageidaujate, padažą perkoškite per sietelį, kad neliktų uogų sėklyčių.

Aštrus aviečių padažas

0,5 kg aviečių, 2 šaukštai aliejaus, 1 svogūnas, 2 aitriosios paprikos, 2–3 česnako skiltelės, artipilnė stiklinė obuolių acto, 120 g cukraus, pusė šaukštelio druskos.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 5 min. pakepinkite smulkintą svogūną. Sudėkite trintus česnakus ir labai smulkiai supjaustytas aitriąsias paprikas. Keptuvę uždenkite ir troškinkite apie 5 min., tada suberkite avietes ir kaitinkite, kol jos suminkštės. Supilkite obuolių actą, suberkite cukrų, pasūdykite ir viską gerai pakaitinkite. Ant silpnos ugnies virkite apie 10 min., kad nugaruotų dalis skysčio ir padažas sutirštėtų.

Daržovių pagardas

Po 100 g morkų, svogūnų, salierų šaknų, 50 g pomidorų, 70 g cukinijos, ryšelis petražolių lapelių, skiltelė česnako, 60 g smulkinto parmezano, laurų lapelis, keli bazilikų, rozmarinų, šalavijų lapeliai, šaukštas alyvuogių aliejaus, 30–50 g baltojo sauso vyno, maltų juodųjų pipirų, 200 g druskos.

Daržoves ir prieskonines žoleles elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Pagardą sukrėskite į puodą ar keptuvę, supilkite aliejų, vyną, pagardinkite pipirais, druska, įmeskite laurų lapą ir viską patroškinkite apie 20 min. Indą nukelkite nuo ugnies, leiskite kiek pravėsti ir įmaišykite parmezaną. Masę dar kartą permaišykite elektriniu maišytuvu. Pagardą krėskite į sterilius indelius ir laikykite šaldytuve.

Tinka sriuboms, padažams ar tiesiog skanauti su skrudinta duona.

Saldžiarūgštis padažas

1 kg pomidorų, paprika, 300 g svogūnų, 200 g konservuotų kukurūzų, 700 g ananaso, žiupsnelis aitriosios paprikos, 2 skiltelės česnako, šaukštas garstyčių miltelių, po šaukštelį druskos ir kario, ketvirtis šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 100 g cukraus, ketvirtis stiklinės 9 proc. maistinio acto.

Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus susmulkinkite ir su pomidorais 10–15 min. patroškinkite. Kubeliais susmulkinkite ananasą ir dėkite į pomidorų ir svogūnų tyrę. Patroškinusios 10 min. į masę sukrėskite susmulkintą papriką. Kiek patroškinkite, į masę sudėkite likusius produktus ir dar apie pusvalandį troškinkite ant silpnos ugnies. Pabaigoje suberkite prieskonius, druską ir cukrų. Gautą masę pilstykite į stiklainius, uždarykite ir pridenkite rankšluosčiu, kad lėtai atvėstų.

Šis padažas tinka prie paukštienos patiekalų arba yra puikus pagardas prie skrudintos duonos ar traškučių.

Užšaldyti prieskoniai

2 didelės morkos, didelė petražolės šaknis, pusė saliero gumbo, 2 salierų lapkočiai, baltoji poro dalis, pusė pankolio gumbo (nebūtinai), 6 saulėje džiovinti pomidorai, 3 šaukštai kapotų petražolių lapelių, 2 šaukštai smulkintų krapų, druskos (100 g daržovių masės – 25 g druskos).

Kruopščiai nuplautas, gerai nudžiovintas daržoves ir prieskonines žoleles per smulkų sietelį sumalkite mėsmale, įmaišykite druską. Šaldytuve galite laikyti savaitę ar dvi. Norėdamos išlaikyti ilgiau, mišinį galite užšaldyti. Kiekvieno ledukams užšaldyti skirto indelio 2/3 įdubimo užpildykite daržovių mase, o likusią dalį užpilkite šaltu virintu vandeniu ir dėkite į šaldiklį.

Padažų atmintinė

  • Visus aromatinius prieskonius ir priedus į padažus dėkite likus 10–15 min. iki gaminimo pabaigos. Tačiau yra viena išimtis – maltus raudonuosius ir juoduosius pipirus, laurų lapus į padažą reikėtų įmaišyti jį perkošus. Laurų lapus kiek palaikius reikėtų ištraukti.
  • Vynas labai pagerina padažo skonį. Prisiminkite, kad baltasis vynas tinka šviesiam padažui, o raudonasis – tamsiam.
  • Du rafinuoto cukraus gabalėliai, ištirpdyti nedideliame kiekyje acto, puikiausiai atstos baltąjį vyną.
  • Padažus su vaisiais ar uogomis geriau skaninkite citrinų sultimis, o ne actu.