Ashburn +19,0 °C Debesuota
Antradienis, 5 Kov 2024
Ashburn +19,0 °C Debesuota
Antradienis, 5 Kov 2024

Visko po truputį – ir skanu, ir taupu

2017/08/17


Įsibėgėja dosnusis metų laikas – sodai ir daržai seiki  kasdien vis gausėjantį derlių. Šviežio, tik ką surinkto, tikrai nesugebėsime suvartoti. Todėl iš rūsio jau atitarška stiklainiai, šeimininkės traukia užrašų knygeles ar draugę ragina išduoti pas ją ragauto patikusio padažo ar pagardo receptą. Pavartykime ir mes daržo ir sodo gėrybių perdirbimo atmintinę. Pomidorų ir moliūgų padažas 600 g pomidorų, 500 g moliūgo, svogūnas, pusė apelsino, 2 skiltelės česnako, ketvirtis stiklinės aliejaus, kelios šakelės čiobrelių, maltų juodųjų pipirų, druskos. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite skiltelėmis. Susmulkinkite svogūną ir česnako skilteles. Nutarkuokite apelsino geltonąjį sluoksnį ir išspauskite sultis. Puode įkaitinkite aliejų, suverskite svogūną ir česnaką. Kai svogūnai suminkštės, į puodą dėkite moliūgo gabalėlius, sumeskite čiobrelių šakeles. Patroškinkite apie 5 min., tada supilkite apelsino sultis, suverskite nutarkuotą žievelę. Vis pamaišydamos uždengtame puode ant mažos ugnies troškinkite apie 10 min., tada suverskite pomidorus, išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite. Kiek pravėsusią masę pertrinkite elektriniu trintuvu, dar kartą pakaitinkite iki virimo ir supilstykite į nedidelius stik­lainiukus. Šis padažas tinka prie makaronų patiekalų. Aštrus pomidorų padažas su mėtomis 400 g pomidorų, svogūnas, 2 skiltelės česnako, ketvirtis šaukštelio aitriosios paprikos, trečdalis stiklinės smulkintų mėtų lapelių, ketvirtadalis stiklinės smulkintų bazilikų lapelių, 3 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai citrinų sulčių, maltų juodųjų pipirų, druskos. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite skiltelėmis. Smulkintą svogūną apie 5 min. pakepinkite aliejuje. Dėkite smulkintą česnaką, aitriąją papriką ir pipirus, apie minutę pakepinkite ir verskite pomidorus. Ant silpnos ugnies kaitinkite apie 20 min., tada sumeskite smulkintus mėtų ir bazilikų lapelius, supilkite citrinų sultis. Dar šiek tiek pakaitinkite ir masę sutrinkite trintuvu. Tinka prie mėsos patiekalų. Pomidorų padažas su pievagrybiais 1 kg pomidorų, 400 g pievagrybių, 200 g svogūnų, raudona paprika, ket­virtis stiklinės aliejaus, skiltelė česnako, šaukštas cukraus, po šaukštelį druskos, smulkintų bazilikų ir raudonėlių lapelių, žiupsnelis maltų juodųjų pipirų. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir susmulkinkite. Smulkintus svogūnus ir česnaką pakepinkite puode su aliejumi, dėkite smulkintus pievagrybius. Kai atsiras grybų sulčių, į puodą verskite pjaustytus pomidorus ir papriką, viską ant silpnos ugnies troškinkite, kol pomidorai suirs. Tada suverskite smulkintas prieskonines žoles, pipirus, pasūdykite, pasaldinkite, dar apie 5 min. pakaitinkite ir išpilstykite į stiklainiukus. Šis padažas tinka prie žuvies ir mėsos patiekalų. Universalus aviečių padažas 1 stiklinė aviečių, pusė stiklinės raudonojo vyno acto, ketvirtadalis stiklinės alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai skysto medaus, maltų juodųjų pipirų, druskos. Nuplautas ir nudžiovintas avietes sutrinkite ir plaktuvu suplakite su kitais produktais. Jei pageidaujate, padažą perkoškite per sietelį, kad neliktų uogų sėklyčių. Aštrus aviečių padažas 0,5 kg aviečių, 2 šaukštai aliejaus, 1 svogūnas, 2 aitriosios paprikos, 2–3 česnako skiltelės, artipilnė stiklinė obuolių acto, 120 g cukraus, pusė šaukštelio druskos. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 5 min. pakepinkite smulkintą svogūną. Sudėkite trintus česnakus ir labai smulkiai supjaustytas aitriąsias paprikas. Keptuvę uždenkite ir troškinkite apie 5 min., tada suberkite avietes ir kaitinkite, kol jos suminkštės. Supilkite obuolių actą, suberkite cukrų, pasūdykite ir viską gerai pakaitinkite. Ant silpnos ugnies virkite apie 10 min., kad nugaruotų dalis skysčio ir padažas sutirštėtų. Daržovių pagardas Po 100 g morkų, svogūnų, salierų šaknų, 50 g pomidorų, 70 g cukinijos, ryšelis petražolių lapelių, skiltelė česnako, 60 g smulkinto parmezano, laurų lapelis, keli bazilikų, rozmarinų, šalavijų lapeliai, šaukštas alyvuogių aliejaus, 30–50 g baltojo sauso vyno, maltų juodųjų pipirų, 200 g druskos. Daržoves ir prieskonines žoleles elektriniu trintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Pagardą sukrėskite į puodą ar keptuvę, supilkite aliejų, vyną, pagardinkite pipirais, druska, įmeskite laurų lapą ir viską patroškinkite apie 20 min. Indą nukelkite nuo ugnies, leiskite kiek pravėsti ir įmaišykite parmezaną. Masę dar kartą permaišykite elektriniu maišytuvu. Pagardą krėskite į sterilius indelius ir laikykite šaldytuve. Tinka sriuboms, padažams ar tiesiog skanauti su skrudinta duona. Saldžiarūgštis padažas 1 kg pomidorų, paprika, 300 g svogūnų, 200 g konservuotų kukurūzų, 700 g ananaso, žiupsnelis aitriosios paprikos, 2 skiltelės česnako, šaukštas garstyčių miltelių, po šaukštelį druskos ir kario, ketvirtis šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 100 g cukraus, ketvirtis stiklinės 9 proc. maistinio acto. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus susmulkinkite ir su pomidorais 10–15 min. patroškinkite. Kubeliais susmulkinkite ananasą ir dėkite į pomidorų ir svogūnų tyrę. Patroškinusios 10 min. į masę sukrėskite susmulkintą papriką. Kiek patroškinkite, į masę sudėkite likusius produktus ir dar apie pusvalandį troškinkite ant silpnos ugnies. Pabaigoje suberkite prieskonius, druską ir cukrų. Gautą masę pilstykite į stiklainius, uždarykite ir pridenkite rankšluosčiu, kad lėtai atvėstų. Šis padažas tinka prie paukštienos patiekalų arba yra puikus pagardas prie skrudintos duonos ar traškučių. Užšaldyti prieskoniai 2 didelės morkos, didelė petražolės šaknis, pusė saliero gumbo, 2 salierų lapkočiai, baltoji poro dalis, pusė pankolio gumbo (nebūtinai), 6 saulėje džiovinti pomidorai, 3 šaukštai kapotų petražolių lapelių, 2 šaukštai smulkintų krapų, druskos (100 g daržovių masės – 25 g druskos). Kruopščiai nuplautas, gerai nudžiovintas daržoves ir prieskonines žoleles per smulkų sietelį sumalkite mėsmale, įmaišykite druską. Šaldytuve galite laikyti savaitę ar dvi. Norėdamos išlaikyti ilgiau, mišinį galite užšaldyti. Kiekvieno ledukams užšaldyti skirto indelio 2/3 įdubimo užpildykite daržovių mase, o likusią dalį užpilkite šaltu virintu vandeniu ir dėkite į šaldiklį. Padažų atmintinė
  • Visus aromatinius prieskonius ir priedus į padažus dėkite likus 10–15 min. iki gaminimo pabaigos. Tačiau yra viena išimtis – maltus raudonuosius ir juoduosius pipirus, laurų lapus į padažą reikėtų įmaišyti jį perkošus. Laurų lapus kiek palaikius reikėtų ištraukti.
  • Vynas labai pagerina padažo skonį. Prisiminkite, kad baltasis vynas tinka šviesiam padažui, o raudonasis – tamsiam.
  • Du rafinuoto cukraus gabalėliai, ištirpdyti nedideliame kiekyje acto, puikiausiai atstos baltąjį vyną.
  • Padažus su vaisiais ar uogomis geriau skaninkite citrinų sultimis, o ne actu.
 
Dalintis
2024/03/04

Kęstutis Girnius. AR LIETUVOS UŽSIENIO POLITIKA – VERTYBINĖ?

Lietuva pabrėžtinai skelbia vykdanti vertybinę politiką, turėdama omenyje Vakarų liberaliosios demokratijos vertybes, teikianti pirmenybę žmogaus laisvei ir teisėms bei teisingumui, rinkos ūkiu pagrįstai demokratinei santvarkai, visų gerovei ir pa...
2024/03/04

Kovas žmonių draugas ar priešas?

Kovo 4 d. minima kaip Kovarnių arba Kovų diena. Tikima, kad būtent šiomis dienomis į Lietuvą iš žiemaviečių sugrįžta kovai, taip primindami apie atėjusį pavasarį. Kovai iš tikrųjų pavasarį parskrenda netgi anksčiau nei pavasar...
2024/03/04

Nauji įtarimai dar keturiems savivaldybių tarybų nariams dėl neteisėtai pasisavintų savivaldybės lėšų

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) toliau atlieka ikiteisminius tyrimus dėl galimo savivaldybių tarybos narių piktnaudžiavimo panaudojant lėšas, skiriamas jų, kaip tarybos narių, veiklos išlaidoms apmokėti.
2024/03/04

Pirmą kartą šiais metais Lietuvoje pigo degalai, o biokuro kaina ir toliau išlieka mažiausia Baltijos šalyse

Per savaitę didmeninė elektros kaina Lietuvoje padidėjo 2 proc., Brent naftos kaina paaugo 0,7 proc., bet biokuras atpigo dar 2,4 proc., o gamtinių dujų kaina nukrito 3,9 procento. Vidutinės degalų kainos Lietuvoje pirmą kartą šiais metais ...
2024/03/04

Vieni protestuoja, kiti – puotauja

Tuo metu, kai viena žemdirbių skėtinė organizacija – Lietuvos žemės ūkio taryba (LŽŪT) – planavo ūkininkų protesto akcijas, kurios dabar vilnija po visą Europą, kita – Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) – ruošėsi dviejų dienų ko...
2024/03/04

VMVT persitvarko: atskirtos paslaugų ir kontrolės funkcijos

Pasibaigė vienas svarbiausių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pokyčių etapų: siekiant efektyvumo ir skaidrumo, buvo pakeista Tarnybos struktūra. Ji įsigaliojo nuo 2024 metų vasario 14 dienos. Šiuo metu toliau vykdomi pert...
2024/03/04

„John Deere“ su trimis visiškai naujais modeliais 9RX traktorius perkelia į naują dimensiją

Šių metų parodoje „Commodity Classic“ Hiustone, Teksaso valstijoje (JAV), kompanija „John Deere“  pristatė galingiausią kada nors sukurtą serijinį traktorių, praplėsdama 9RX asortimentą 9RX 710, 770 ir 830 model...
2024/03/04

Kokios nemokamos pagalbos gali sulaukti klausos sutrikimų turintys pacientai?

Minint Tarptautinę klausos dieną, ligonių kasų specialistai primena, kokios sveikatos priežiūros paslaugos ir medicinos priemonės klausos sutrikimų turintiems žmonėms yra kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.&n...
2024/03/04

Finansavimo sunkumai: skolinimosi apimtys – 2016 metų lygyje

Žemės ūkio sektorių pastaruosius metus skausmingai karpo pajamų ir išlaidų žirklės, atsiradusios 2022 m. dėl karo Ukrainoje ir drastiškai augusių dujų kainų. „Finora Bank“ vyr. analitikas Vaidotas Šumskis atkreipia...