Ashburn +9,1 °C Migla
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024
Ashburn +9,1 °C Migla
Ketvirtadienis, 28 Kov 2024

Universali parodos tema – postūmis verslui

2015/10/03


„Žiniasklaida – jungiamoji grandis tarp mokslo ir verslo“, – sutaria Aleksandro Stulginskio universiteto rektorius Antanas Maziliauskas ir „Ūkininko patarėjo“ vyriausiasis redaktorius Vytenis Neverdauskas.

Prie Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) tęsiasi aštuntoji miško, medžioklės, aplinkos ir gyvulininkystės technologijų paro­da „Sprendimų ratas 2015“. – Žmogų reikia ugdyti, jaukinti jo požiūrį į gamtą, – atidarymo iškilmėse kalbėjo aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas. ASU rektorius Antanas Maziliauskas, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas, Generalinės miškų urėdijos Miškų atkūrimo ir apsaugos skyriaus vedėjas Darius Stonys ir parodos generalinis rėmėjas UAB „EWA“ vadovas Gediminas Kvietkauskas pastebėjo, jog medžioklės tema – tik priežastis rimtam verslo, mokslo ir edukacijos renginiui, kurio prasmė suvokiama plačiame tarptautiniame kontekste. Aplinkos ministras K. Trečiokas pašmaikštavo, jog parodoje dalyvauja ne tik „tolimojo užsienio“ šalys (Latvija, Lenkija, Estija, Baltarusija), bet ir „artimojo užsienio“ atstovai iš Žemaitijos.

Du nauji paviljonai Organizatorių teigimu, parodoje „Sprendimų ratas 2015“ dalyvauja daugiau nei 100 įmonių, asociacijų, organizacijų, apie 200 ūkininkų, smulkiųjų kaimo verslininkų, amatininkų, augintojų, tautodailininkų. Ekspozicijos įrengtos dviejuose naujuose dengtuose paviljonuose ir kelių hektarų asfaltuotose lauko aikštėse. Pasak ASU Žemės ūkio mokslo ir technologijų parko direktoriaus Virginijaus Venskutonio ir Parodų centro vadovės Birutės Steikūnienės, naujo formato parodai atsirasti prieš beveik devynerius metus padėjo tuomečių šalies vadovų teigiamas požiūris į gamtosaugą ir medžioklę. Iniciatyvą palaikė mokslininkai ir studentai, verslininkai ir mokyklinis jaunimas, talkino agrarinė žiniasklaida. Pasak V. Venskutonio, šiandien panašių parodų organizavimo patirties į ASU atvažiuoja kolegos iš kaimyninių šalių. – Pokyčiai Europos Sąjungos šalių agrariniame sektoriuje skatina žemdirbius diversifikuoti veiklą, ieškoti alternatyvų, – sako Europos Parlamento narys Bronis Ropė. – Lietuva – gilių agrarinių tradicijų kraštas ir šiandien tai yra mūsų privalumas, o ne trūkumas, – tvirtina ASU prorektorius Jonas Čaplikas, – būtent todėl į universitetą atvyksta mokytis tolimų šalių studentai. Parodos dienomis universitete lankėsi Indijos žemės ūkio ministras.

Tarptautinis skambesys Tarptautinis parodos „Sprendimų ratas“ skambesys juntamas jau ne vienus metus. Medžioklės tema – universali. Šalyje yra apie 30 tūkst. medžiotojų. Šis pomėgis vienija miškininkus ir medikus, verslininkus ir mokslininkus, yra net dvasininkijos luomo atstovų. Pasak medžioklės populiarintojo E. Tijušo, gamta neleidžia žmogui susvetimėti, skatina jo bendruomeniškumą, kūrybinę mintį. „Istorija patvirtino, jog medžioklė buvo žmogaus civilizacijos variklis“, – kalbėjo E. Tijušas. Viename naujųjų parodos paviljonų lankytojų laukia septynių miškų urėdijų, medžioklės, ekologinių ūkių ekspozicijos. Biržų miškų urėdija supažindina su medienos ruošos raida, dzūkai iš Druskininkų pristato garsųjį mokymo ir informacijos centrą „Girios aidas“. Šakių miškų urėdijos ekspozicijos tema – miško apsauga ir rekreacija, Švenčionėlių – komercinių medžioklės plotų priežiūra. Tauragės miškų urėdijai teko biokuro ruošos tema. Kaip sakė urėdijos vadovas Robertas Piečia, Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondui Tauragės miškų urėdija pateikė projektą „Biokuro ruošos ir miško kirtimo atliekų modernizavimas, kompensuojant įrangos įsigijimą biokuro gamybai“. Už šią atsinaujinančių energijos išteklių plėtros programą tauragiškiai pelnė parodos „Sprendimų ratas 2015“ medalį.

Europos Parlamento narys Bronis Ropė diskutavo su jaunaisiais miško bičiuliais iš Viešvilės.

Penki parodos medaliai Su miškininkais glaudžiai bendradarbiaujančios UAB „Rovaltra“ vadovas Romualdas Trainaitis, beje, ir pats apdovanotas parodos medaliu, pasakojo apie sektiną šalies miškininkų patirtį saugant gamtą. Kitus tris parodos medalius pelnė UAB „Biržų žemtiekimas“ (už modulinę robotizuotą melžimo sistemą), UAB „EWA“ (už savaeigį teleskopinį krautuvą „Massey Ferguson MF 9305 Xtra“) ir medžiotojas Valdas Danilevičius (už medžioklės fotografijas). Sustabdytas gamtos akimirkas, romantinius kaimo gyvenimo vaizdus parodos „Sprendimų ratas 2015“ paviljonuose pateikė buvęs generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas ir latvis Raivo Freimanis. Aplinkos ministerijos ir Generalinės miškų urėdijos ekspozicijose parodos dienomis vyko susitikimai su šių institucijų specia­listais. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos specialistė Onutė Drobelienė demonstravo, kaip senajame Lietuvos kaime buvo liejamos vaško žvakės. Bičių vaško kvapas pripildė visą paviljono erdvę. Kauno marių regioninio parko vadovė Nijolė Eidukaitienė parodos lankytojus kvietė susipažinti su unikaliais šalies gamtos paminklais. Ne vienus metus „Sprendimų rato“ parodose aktyviai dalyvauja įvairių šalies rajonų Jaunieji miško bičiuliai. Savo bendraamžius jie kviečia į akcijas „Piešiu mišką“ ir „Pažink mišką“. Šiemet parodoje dalyvavo jaunieji miško bičiuliai iš Viešvilės pagrindinės mokyklos (vadovė Vaida Jakaitytė) ir Veliuonos A. ir J. Juškų gimnazijos (vadovė Loreta Pocienė). Moksleivius kuravo Jurbarko miškų urėdija ir ASU Studentų skyriaus vadybininkas Antanas Girčys.

Regionų plėtra Po beveik dešimtmečio pertraukos šiemet parodoje dalyvavo Kauno rajono savivaldybė, kurios Turizmo ir verslo informacijos centras rengė pramogines-pažintines atrakcijas „Pažink kraštą, kuriame gyveni!“. Neveronyse gyvenanti tautodailininkė Rita Kybartienė parodos dalyviams pristatė vytelių pynimo verslą. „Turiu nemažai mokinių, kurie dėl socialinės atskirties sunkiai įsitvirtina darbo rinkoje, tačiau pinti jiems patinka“, – pasakojo R. Kybartienė, dirbanti Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo profesinio rengimo centre mokytoja. Medžioklės trofėjų parodoje savo ekspozicijas įrengė žemaičiai ir svečiai iš Latvijos, Estijos ir Baltarusijos medžiotojų draugijų. – Mes iš jūsų galime tik pasimokyti, – sakė medžiotojai iš Estijos Andres Liliamea ir Peter Hussar. Baltarusijos Gardino ir Ašmenos sričių medžiotojų draugijų nariai Ivan Šepet, Aleksandr Šostak ir Valentin Polenčiuk dalijosi patirtimi apie akcijas prieš šernus. ASU Miškų ir ekologijos fakulteto ekspozicijoje „Pajausk miško galią“ ir Agronomijos fakulteto ekspozicijoje „Klausk agronomo“ vyko specialistų konsultacijos. Parodos rutiną sklaidė šeštus metus veikiantis miškininkų medžioklės ragų ansamblis, vadovaujamas Audriaus Pučinsko. Parodos atidarymo iškilmėse trimitavo svečiai iš Vilniaus medžiotojų draugijos.

Miškininkų ekspozicijoje – nameliai paukščiams ir krėslai gamtos mylėtojams.

Juntami jaunimo žingsniai – Turime ambicijų prie universiteto rengti ne tik medžioklės, žemės ūkio technikos, bet ir gyvulininkystės parodas, – kalbėjo ASU ŽŪMTP direktorius V. Venskutonis. Šiemet viename iš naujųjų paviljonų moderniuose garduose eksponuojami dekoratyviniai paukščiai, alpakos, žirgai ir poniai, triušiais ir avys su panašiomis į triušių ausimis. Universiteto IV rūmų pirmame aukšte veikė Slėnio „Nemunas“ ekspozicija „Nuo amato iki inovatyvaus verslo“. Noreikiškių Ugnės Karvelis gimnazijos moksleiviai pristatė dvišalį (gimnazijos ir universiteto) projektą „Sanus planta“. Kaip sakė moksleivių vadovė mokytoja Irena Gronskienė, projekto tikslas – supažindinti mokinius su augalų auginimo technologijomis, jų maistinėmis, vaistinėmis savybėmis. Pasak mokytojos, gimnazistai ne tik augina įvairias žolines kultūras, bet ir jas perdirba, gamina arbatas. Parodoje „Sprendimų ratas 2015“ daug vietos (apie 5 ha) užėmė žemės ūkio technikos ir technologijų lauko ekspozicija. Lankytojų dėmesį traukė suomiški „Valtra“ traktoriai, UAB „Audrokesta“ pristatomi „Horsch“ žemės dirbimo agregatai, šiltnamiai, vandens valymo įrenginiai. UAB „Biržų žemtiekimas“ demonstravo parodos medaliu apdovanotą melžimo robotą „Mi One“. Kaip sakė bendrovės valdybos pirmininkas Viktoras Rinkevičius, tokio tipo melžimo robotai pastaraisiais metais įrengti Rimos Gustienės (3 vietų), Antano Dambrausko (1 vietos), Ritauto Žukausko (2 vietų) ir Dotnuvos eksperimentiniame (3 vietų) ūkiuose. Kaip ir kasmet, lankytojus masino gausi ir įvairiaspalvė sodinukų, gėlių, vaisių, daržovių mugė.

 Justinas ADOMAITIS „ŪP“ korespondentas

Autoriaus nuotraukos

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...
2024/03/28

Pakeistos susietosios paramos už ūkinius gyvūnus taisyklės

Žemės ūkio ministro įsakymu pakeistos 2023–2027 m. susietosios pajamų paramos už mėsinius galvijus, avis ir ožkas administravimo taisyklės.
2024/03/28

Benzino didmeninės kainos jau didesnės už dyzelino kainas

Praėjusią savaitę vidutinė degalų kaina Lietuvoje pakito skirtingai – benzinas pabrango 1,4 proc., o dyzelinas atpigo 1,1 procento. Skirtumas tarp benzino ir dyzelino vidutinių kainų per savaitę sumažėjo nuo 0,07 Eur/l iki 0,03 Eur/l. Benzin...
2024/03/28

Lenkija ir Ukraina surengė derybas dėl ukrainietiškų produktų importo reguliavimo

Varšuva, kovo 28 d. (AFP-BNS). Lenkijos ministras pirmininkas ketvirtadienį priėmė Ukrainos premjerą ilgai lauktose derybose, kuriomis siekiama sumažinti trintį dėl Ukrainos importuojamų žemės ūkio produktų ir lenkų ūkininkų vykdomų pasieni...
2024/03/28

Kaip sekasi įgyvendinti ilgalaikę ES kaimo vietovių viziją

Europos Komisija paskelbė ataskaitą, kurioje apžvelgiama iki šiol padaryta pažanga įgyvendinant ES ilgalaikę kaimo viziją, akcentuojami nuo 2021 m. pasiekti teigiami rezultatai ir pristatomos būsimo darbo idėjos.
2024/03/28

Panaikinta Majestic Financial UAB licencija

Lietuvos bankas nustatė, kad Majestic Financial UAB šiurkščiai ir sistemingai pažeidinėjo Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo reikalavimus. Taip pat nustatyta pažeidimų bei veiklos trūkumų ir kitose įstaigos ...
2024/03/28

Lucasas: Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur.
2024/03/28

Teismas: „Arvi fertis“ bankrotas – tyčinis, T. Dudėnas trejus metus negalės vadovauti

Verslininko Vidmanto Kučinsko valdytos trąšų bendrovės „Arvi fertis“ bankrotas pripažintas tyčiniu, o buvęs jos vadovas Tomas Dudėnas trejus metus negalės eiti jokių vadovaujančių pareigų, nutarė Apeliacinis teismas.
2024/03/28

Rankdarbiai ir margučių marginimas – spalvų terapija

Radviliškyje gyvena ir kuria žinoma tautodailininkė Edita Prikockienė. Ji beveik du dešimtmečius įvairiais raštais margina margučius, juos dažo keliomis spalvomis, kitus skutinėja peiliuku. E. Prikockienė yra Lietuvos tautodai...