Nuo seno populiarūs briaunotieji pomidorai, kurių neįprastos formos ir įvairovė patraukia dažno augintojo dėmesį. Raudonų, geltonų, oranžinių vaisių grožį paryškina šioms veislėms būdingos briaunelės. Kasmet savo kolekciją atnaujinanti pomidorų augintoja iš Joniškio Andželika Budginienė šiemet sulaukė gražaus ir gardaus briaunotųjų pomidorų derliaus.
Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ
„Kuo labiau briaunotas vaisius, tuo įspūdingiau atrodo, – pastebi A. Budginienė. – Kiekviena veislė savaip įdomi: vieni pomidorai būna sultingi, pilnaviduriai, naudojami salotoms, sumuštiniams arba konservuojami, kiti – sausesni, tuščiaviduriai, tinkami šaldyti, džiovinti, įdaryti. Gražiausiai atrodo supjaustyti riekelėmis: perpjautas pomidoras primena gėlės žiedą, tad puikiai tinka patiekalams puošti.“
Kas gi lemia šių pomidorų briaunų gausumą? Briaunotumas yra veislės savybė. Auginant skirtingomis sąlygomis, tos pačios veislės vaisiai gali būti, tarkim, arba labai briaunoti, arba su visai neišraiškingomis „garbanomis“. Manoma, kad viena iš sąlygų, nulemiančių pomidorų briaunotumą, – temperatūros svyravimai formuojantis vaisiams.
Šio sezono Andželikos atradimas – ypač dekoratyvūs ir dideli ‘Tlacolula Pink’ bei ‘American Ribbed Black’ veislių pomidorai, nustebinę išraiškingu skoniu, sultingumu, plona odele. Šių derlingų pomidorų kekės iki pat vėlyvo rudens puošė Budginų šeimos šiltnamį.
Briaunotuosius pomidorus Andželika augina įprastai, kaip ir visus didelius pomidorus. Papildomos priežiūros jie nereikalauja. Kitą sezoną šiuos „garbanius“ ji bandys įkurdinti lauke.
‘Gift To My Wife’.Andželikos Budginienės nuotraukos
2020-12-11