Buvusioje fermoje plaukioja afrikiniai šamai

Į Šiaulių rajono Dirvonėnų gyvenvietę daug kas atvažiuoja nusipirkti šviežios žuvies. Rekonstruotoje buvusioje karvių fermoje, moderniai įrengtose patalpose UAB „Mano šamas“ augina afrikinius šamus. Bendrovės direktorius Edgaras Šimkus patenkintas sėkminga pradžia: turi 18 talpyklų šamams auginti, pernai pagamino 40 t prekinės produkcijos.

Sugrįžo į Lietuvą 

E. Šimkus su dukryte Urte rodo rūkytą šamą.

Bendrovės direktorius E. Šimkus  pasakojo, kad daug metų dirbo užsienyje: septynerius metus – Anglijoje, paskui dar šešerius metus  Norvegijoje. Galiausiai sparnus nuleido gimtajame krašte, mat aplankė meilė, su Toma sukūrė šeimą, augina dvi dukrytes – Urtę ir Gustę.

Šimkų šeima verslą plėtoti nusprendė Dirvonėnuose. Čia – Tomos gimtinė, o Edgaras kilęs ir Kuršėnų. Jaunoji ūkininkė Toma deklaruoja 30 ha dirbamos žemės, savo valdas įregistravo 2019 m. liepą. Jos tėvai – Rima ir Petras Brikai, yra vieni pažangiausių Šiaulių rajono ūkininkų, plėtoja mišrios gamybos ūkį, vadovauja žemės ūkio kooperatyvui „Paežerių pienas“, yra dideli Dirvonėnų patriotai – Petras daugelį metų renkamas bendruomenės pirmininku. 

Nėrė į naują verslą

Prieš trejus metus E. Šimkus nusprendė auginti afrikinius šamus. Jis pradėjo domėtis akvakultūra, rinko informaciją, skaitė įvairią literatūrą, kartu su žmona analizavo rinką ir jos ypatumus.

Pagrindiniai patarėjai ir pagalbininkai – žmonos tėvai. 2018 m. rugsėjo mėn. Edgaras įregistravo UAB „Mano šamas“. Uošvių dovanotoje karvių fermoje pirmiausia ėmėsi remonto darbų, paskui įsigijo įrangą šamams auginti. Pradedančiajam verslininkui didelė paspirtis buvo iš Europos žuvininkystės fondo gauta finansinė parama. 

Įrangą įsigijo gavęs paramą

Alksnio dūmais rūkomi šamai.

Rodydamas erdvias šamų auginimo patalpas, E. Šimkus džiaugėsi, kad gautoji parama buvo skirta įrangai įsigyti: nusipirko talpyklas šamams auginti, siurblius, biologinius filtrus, UV lempas, dalį lėšų panaudojo gamybos cechui įrengti – įsigijo specialius metalinius stalus, šaldytuvus, pastatė rūkyklą.

Kol kas šamus jis rūko lauke, tačiau patalpose jau baigia įrengti šalto ir karšto rūkymo rūkyklą, bus ir atskira patalpa šamams vytinti. Jaunasis verslininkas dalyvavo Lietuvos žuvininkystės sektoriaus programose ir sėkmingai įgyvendino du verslo projektus: „Produktyvios investicijos į akvakultūrą“ ir  „Žvejybos ir akvakultūros produktų perdirbimas“. Edgaras pirmąjį mailių į 18 talpyklų suleido 2020 metų pabaigoje. Po pusmečio šamai užaugo iki 1,5–2 kg. Gamybos ceche užvirė darbas: pradėjo gaminti penkių rūšių konservus ir rūkyti šamus. 

Žemės ūkio ministerijos Žuvininkystės skyriaus patarėjas Tomas Keršys sakė, kad   Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondas (EJRŽF) paramą skiria pagal šešis prioritetus. Antrasis – akvakultūros plėtrai: naujoms įmonėms steigti, jau veikiančioms įmonėms atnaujinti ir modernizuoti, įrangai įsigyti, saulės elektrinės sistemoms įrengti. Juo ir pasinaudojo E. Šimkus.

Vanduo kruopščiai išvalomas

Talpykloje knibžda daugybė šamų.

Direktorius aprodė šamų auginimo ir perdirbimo erdves, pirmiausia pakvietė į vandens filtravimo patalpas ir paaiškino, kad vanduo įrenginiuose sukasi ratu. Iš 130 m gylio gręžinio vamzdžiais atbėgęs jis  yra pašildomas iki 26 °C ir patenka į šamų auginimo talpyklas. Paskui panaudotas vanduo yra išvalomas mechaniniu filtru, nešvarumai ir išmatos patenka į valymo įrenginius, o išvalytas vanduo – į biologinio valymo įrenginius. Edgaras parodė mažus filtriukus, į kuriuos pripilama gerųjų bakterijų. Blogąsias bakterijas sunaikina UV lempos. Išvalytas vanduo vėl sugrįžta į talpyklas, papildomai įpilama naujo vandens. Vienoje talpyk­loje auga 1 tūkst.–1 tūkst. 200 šamų. Per pusmetį ilgaūsiai užauga 1,5–2 kg. Šamai šeriami Olandijoje pagamintais kokybiškais pašarais du kartus per dieną – ryte ir vakare.

Pirkėjų niekada netrūksta

UAB „Mano šamas“ erdviose žuvų perdirbimo patalpose gamina kokybišką ir sveiką produkciją – penkių rūšių konservus: šamai pomidorų padaže, aliejuje, rūkyti šamai, su daržovėmis ir su svogūnais. Lauko rūkykloje alksnio dūmais išrūko šamus bei jų filė, prekybai paruošia ir šaldytos filė. Konservų dėžutė (240 g svorio) kainuoja 4 Eur, kilogramas žuvies filė – 12 Eur.  Bendrovės direktorius neslėpė: gamybos sąnaudos dabar yra didelės, pabrango pašarai, elektros energija, dujos, tad ir produkcija brangesnė. Edgaro manymu, už sveiką ir kokybišką produkciją verta ir brangiau mokėti, todėl pirkėjų netrūksta.  

Patys ir gamina,  ir parduoda 

Gamina penkių rūšių konservus.

Pagamintą produkciją bendrovė stengiasi realizuoti pati. Sveikos ir kokybiškos produkcijos galima nusipirkti visoje Lietuvoje rengiamose mugėse, dalį konservų pristato į parduotuves, gyvos jų žuvies galima nusipirkti auginimo patalpose. Ateityje UAB „Mano šamas“ planuoja plėsti gamybą. Edgaras kuria tolesnės veiklos modelius, rinkos paieškomis domisi jo žmona Toma. Tikėtina, kad Dirvonėnuose po kelerių metų veiks didelis šamų auginimo ir perdirbimo fabrikas, kuriame bus sukurta daug darbo vietų.

 

 

Autorės nuotraukos

2022.03.28

ŪP korespondentė – Aldona SIREIKIENĖ

Susijusios temos – skaitykite: žuvis; parama;