Ypatingos priežiūros reikalaujantys didžiagalviai drambliniai česnakai augintojų vargą atperka savito ir švelnaus skonio derliumi. Savo patirtimi ir eksperimentų rezultatais dalijasi Irma ir Marius Karosai iš Kauno rajono Vilkijos seniūnijos. Šiame ūkyje įnoringos daržovės auginamos jau dešimtmetį.
Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ
Kas sieja dramblinius česnakus su porais? Kaip šios daržovės atkeliavo į jūsų ūkį?
Dramblinis česnakas (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) – Lietuvoje dar mažai žinomas, bet jau sutinkamas sodo ir daržo kampeliuose. Atsiradęs dar visai neseniai, todėl lietuviško pavadinimo neturi, vartojamas anglų kalbos vertinys (elephant garlic). Mokslininkų vadinamas gausiažiedžiu poru, mat jo skonis gana švelnus.
Juos auginti pradėjau 2009 m. Pirmieji drambliniai česnakai atkeliavo iš Kanados, kitų 2017 m. pabandymui vyras parvežė iš Anglijos. Pradėjus vos nuo kelių skiltelių ir palaipsniui išsiplėtojus dabar česnakus auginame abu.
Pripratinti šiuos česnakus prie lietuviško oro ir sunkesnės, linkusios užmirkti žemės sekėsi gana neblogai. Aišku, labai drėgnais metais nuostolių pasitaikė. Teko prarasti ir apie pusę pasodinto derliaus. Tais metais prigėrė ir paprasti žieminiai česnakai.
Visą straipsnį skaitykite žurnale nr. 14