Kaunas +19,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +19,0 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Triškonių kaime sklinda šokolado kvapas

2021/02/16


Pakruojo rajono Triškonių kaime trys jauni žmonės – Karolina Sipavičiūtė, broliai Ernestas ir Šarūnas Leimontai – neseniai pradėjo gaminti aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produktus. Pateikę paraišką Užimtumo tarnybai, įrangai įsigyti, jie sulaukė savarankiško užimtumo programos paramos, o patalpas suremontavo savo lėšomis.

Rankų darbo gaminiai

„Mes gaminame aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produktus“, – sako „Komplimentų“ įkūrėjai Šarūnas Leimontas (kairėje), Karolina Sipavičiūtė ir Ernestas Leimontas.

Atokiame Triškonių kaime pasklido šokolado kvapas. Trys veržlūs žmonės – Š. Leimontas, gyvenimo partneriai K. Sipavičiūtė ir E. Leimontas – neseniai įkūrė šokolado gamybos cechą „Komplimentai“ ir sėkmingai pradėjo savo veiklą. Karolinai priklausančio gyvenamojo namo pirmame aukšte įrengė gamybai skirtas patalpas, į kurias yra atskiras įėjimas. Jie remontą atliko savo lėšomis, įsigijo žaliavų, pakuočių, sėkmingai pradėjo veikti internetinė parduotuvė, reklamai sukūrė prekės ženklą, kurį jau žino ne tik Pakruojo krašte. Užimtumo tarnyba savarankiškam verslui pradėti skyrė lėšų įrangai įsigyti. Už gautus pinigus trijulė nusipirko šokolado grūdinimo mašiną, šaldytuvą, plieninių stalų, kriauklių.

Komunikabilus, energingas ir sėkmingo verslo plėtros modelius kuriantis Šarūnas pasakojo, kad jų naujojo verslo tikslas – Lietuvos rinkai pasiūlyti aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado gaminių. „Startas tikrai gana sėkmingas“, – optimistiškai nusiteikęs Šarūnas.

Į klausimą, kodėl įkurtam verslui pasirinko poetišką pavadinimą „Komplimentai“, pašnekovas greitakalbe paaiškino, kad visiems patinka komplimentai, tačiau lietuviai dėl šiaurietiško būdo juos sako gana retai, be to, ne vienas, išgirdęs komplimentą, keistai reaguoja, net sutrinka. Šarūnas sakė, kad aukščiausios kokybės rankų darbo šokoladu jie nori paskatinti kuo dažniau sakyti komplimentus savo artimiesiems, mylimosioms, geriems bičiuliams ir kuo dažniau dovanoti kokybišką šokoladą. Savo klientams nori pagelbėti: prie kiekvieno produkto prideda kortelę, kurioje galės įrašyti komplimentą ir įteikti artimam žmogui.

Patirties įgijo užsienyje

Idėją įkurti šokolado gamybos cechą broliai Šarūnas ir Ernestas iš Pakruojo bei Karolina iš Triškonių kaimo brandino ne vienus metus. Karolina Kauno kolegijoje baigė maisto technologijos studijas, domisi konditerijos naujovėmis, laisvalaikiu jai patinka dirbti sode. Ernestas Klaipėdos valstybinėje kolegijoje baigė turizmo administravimo studijas. Jis domisi naujomis technologijomis, grafiniu dizainu, mėgsta fotografuoti.

Karolina su Ernestu 2017 m. išvyko padirbėti į Šiaurės Škotiją. Jie norėjo įgyti patirties, pažinti kitos šalies tradicijas. Dirbo šokoladinėje, pajuto gamybos skonį, teko ir klientus aptarnauti. Stropūs lietuvaičiai buvo gerbiami, jiems buvo patikėtos atsakingos pareigos. Karolina buvo atsakinga už gamybą, o Ernestas rūpinosi vadybos reikalais. Po trejų metų sugrįžo į Lietuvą, nes svajojo įkurti nuosavą verslą.

Trejais metais už brolį jaunesnis 26-erių Šarūnas Vytauto Didžiojo universitete baigė Rytų Azijos šalių kultūros ir kalbos bei gretutines ekonomikos ir finansų studijas. Po to dvejus metus gyveno ir dirbo Londone. Jis triūsė aptarnavimo ir pardavimo sektoriuje, susipažino su geriausiu britų „Šokolado akademijos“ šokoladininku William’u Curley’u. Bendravimas su garsiu specialistu padėjo apsispręsti. Šarūnui jis suteikė pasitikėjimo ir paskatino pradėti nuosavą šokolado gamybos verslą. Abu broliai Leimontai ir Karolina, gyvendami ir dirbdami svetimame krašte, vieningai nutarė: jie sugrįš į gimtinę, įkurs savo verslą ir panaudos užsienyje įgytas žinias. Taip ir padarė – šių metų pradžioje verslą įkūrė Triškonių kaime. Jie tiki savo idėja, mano, kad aukštos kokybės šokolado produktai bus paklausūs. Ateityje planuoja plėsti gamybą.

Rankų darbo produktai

Sėkmingai startavusiam „Komplimentų“ verslui praverčia turimos žinios, o varomoji jėga yra jų entuziazmas ir jaunatviškas veržlumas. Kiekvienas šokolado gabalėlis, pagamintas „Komplimentų“ virtuvėje, sukuriamas rankomis. Šarūnas paaiškino, kad visi gamybos procesai – ganašo maišymas, formavimas, dekoravimas, glaistymas – tik rankų darbas. Be abejo, reikalinga ir profesionali įranga. Šokolado grūdinimo mašina palaiko paruoštą šokolado žaliavą tinkamos temperatūros. „Mūsų produkcijos asortimentas įvairus, jau sulaukėme palankių įvertinimų“, – džiaugėsi Šarūnas. Savo klientams jie siūlo 8 skirtingų skonių šokoladinius saldainius, įpakuotus dovanų dėžutėse, 3 skirtingų skonių šokoladinius triufelius, šokoladu glaistytus vaisius. Artimiausiu metu pradės gaminti ir šokolado plyteles. Viską daro kruopščiai – atsirenka tik natūralius ir kokybiškus produktus. Šarūno teigimu, perkama šokolado žaliava yra pagaminta iš šokolado pupelių, užaugintų tvariuose Pietų Amerikos ūkiuose, Vakarų Afrikoje. Šokolado pupelės apdirbamos Belgijoje. Tiekėjai iš ten žaliavą pristato „Komplimentams“.  Sudėtingomis karantino sąlygomis prekybą „Komplimentai“ pradėjo internetinėje parduotuvėje. Jau pavyko surasti partnerių, kurie aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produkciją pardavinės maisto parduotuvėse ir mažesniuose prekybos centruose.

Aldona SIREIKIENĖ

ŪP korespondentė

 

Ernesto LEIMONTO nuotrauka

2021-02-16

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Garbanoti persikų lapai signalizuoja pavojingą ligą

Pavasarį sprogstant persikų lapams galima pastebėti, kad jauni lapeliai garbanojasi, keičia spalvą, sustorėja, formuojasi pūslės. Tai – tafrinozė. Ši liga gali pažeisti ir besiformuojančius vaisius, o pats kaulavaisis kitais metais ne...
2025/07/19

NMA: svarbu nuo plėšrūnų siekiantiems apsisaugoti ūkininkams

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informuoja paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Apsaugos priemonės nuo didžiųjų plėšrūnų daromos žalos“ pla...
2025/07/19

„S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 92-osios metinės: lenkų pagarba mūsų herojams – lyg saviems didvyriams“

Lietuvai minint Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą sukaktį, ypatingą pagarbą šiam istoriniam įvykiui kasmet atiduoda ir Lenkijos visuomenė. Lakūnų žūties vietoje Pščelniko miške surengtas tradicija tapęs atm...
2025/07/18

Nei bėgti, nei rėkti. Daržovių auginimo lietuviški ypatumai

Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stukas, pasidžiaugęs, kad viskas, ko reikia mūsų organizmui, užauga Lietuvoje, teigė: „Visos ligos – nuo nervų, nuraminti juos gali padėti tik daržovės.&ldq...
2025/07/18

Patvirtintas 18-as ES sankcijų paketas, nutaikytas į Rusijos karo mašiną – energetikos ir finansų sektorius

Šiandien, liepos 18 d., Europos Sąjungos (ES) Taryba priėmė 18-ą ekonominių ir individualių sankcijų paketą, skirtą riboti kritiškai svarbių Rusijos naftos ir finansų sektorių veiklą ir toliau visapusiškai varžyti režimo galim...
2025/07/18

Kubiliaus amatas perduodamas iš kartos į kartą

Šilalė („Šilalės artojas“). Kasmetiniame Bilionių plenere „Šimtmečio veidai ir vardai“ visada galima sutikti įdomių užsi­ėmimų turinčių žmonių. Šiemet prie tvenkinio šeimininkavo kubil...
2025/07/18

Europos Komisija saugos plieno sektorių

Europos Komisija pradėjo tikslines konsultacijas, siekdama padėti nustatyti būsimas priemones, skirtas apsaugoti ES plieno sektorių nuo nesąžiningos prekybos praktikos ir neigiamo pasaulinio plieno pertekliaus poveikio.