Ashburn -7,5 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 4 Vas 2023
Spausdintų leidinių prenumerata
Ashburn -7,5 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 4 Vas 2023

Triškonių kaime sklinda šokolado kvapas

2021/02/16


Pakruojo rajono Triškonių kaime trys jauni žmonės – Karolina Sipavičiūtė, broliai Ernestas ir Šarūnas Leimontai – neseniai pradėjo gaminti aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produktus. Pateikę paraišką Užimtumo tarnybai, įrangai įsigyti, jie sulaukė savarankiško užimtumo programos paramos, o patalpas suremontavo savo lėšomis.

Rankų darbo gaminiai

„Mes gaminame aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produktus“, – sako „Komplimentų“ įkūrėjai Šarūnas Leimontas (kairėje), Karolina Sipavičiūtė ir Ernestas Leimontas.

Atokiame Triškonių kaime pasklido šokolado kvapas. Trys veržlūs žmonės – Š. Leimontas, gyvenimo partneriai K. Sipavičiūtė ir E. Leimontas – neseniai įkūrė šokolado gamybos cechą „Komplimentai“ ir sėkmingai pradėjo savo veiklą. Karolinai priklausančio gyvenamojo namo pirmame aukšte įrengė gamybai skirtas patalpas, į kurias yra atskiras įėjimas. Jie remontą atliko savo lėšomis, įsigijo žaliavų, pakuočių, sėkmingai pradėjo veikti internetinė parduotuvė, reklamai sukūrė prekės ženklą, kurį jau žino ne tik Pakruojo krašte. Užimtumo tarnyba savarankiškam verslui pradėti skyrė lėšų įrangai įsigyti. Už gautus pinigus trijulė nusipirko šokolado grūdinimo mašiną, šaldytuvą, plieninių stalų, kriauklių.

Komunikabilus, energingas ir sėkmingo verslo plėtros modelius kuriantis Šarūnas pasakojo, kad jų naujojo verslo tikslas – Lietuvos rinkai pasiūlyti aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado gaminių. „Startas tikrai gana sėkmingas“, – optimistiškai nusiteikęs Šarūnas.

Į klausimą, kodėl įkurtam verslui pasirinko poetišką pavadinimą „Komplimentai“, pašnekovas greitakalbe paaiškino, kad visiems patinka komplimentai, tačiau lietuviai dėl šiaurietiško būdo juos sako gana retai, be to, ne vienas, išgirdęs komplimentą, keistai reaguoja, net sutrinka. Šarūnas sakė, kad aukščiausios kokybės rankų darbo šokoladu jie nori paskatinti kuo dažniau sakyti komplimentus savo artimiesiems, mylimosioms, geriems bičiuliams ir kuo dažniau dovanoti kokybišką šokoladą. Savo klientams nori pagelbėti: prie kiekvieno produkto prideda kortelę, kurioje galės įrašyti komplimentą ir įteikti artimam žmogui.

Patirties įgijo užsienyje

Idėją įkurti šokolado gamybos cechą broliai Šarūnas ir Ernestas iš Pakruojo bei Karolina iš Triškonių kaimo brandino ne vienus metus. Karolina Kauno kolegijoje baigė maisto technologijos studijas, domisi konditerijos naujovėmis, laisvalaikiu jai patinka dirbti sode. Ernestas Klaipėdos valstybinėje kolegijoje baigė turizmo administravimo studijas. Jis domisi naujomis technologijomis, grafiniu dizainu, mėgsta fotografuoti.

Karolina su Ernestu 2017 m. išvyko padirbėti į Šiaurės Škotiją. Jie norėjo įgyti patirties, pažinti kitos šalies tradicijas. Dirbo šokoladinėje, pajuto gamybos skonį, teko ir klientus aptarnauti. Stropūs lietuvaičiai buvo gerbiami, jiems buvo patikėtos atsakingos pareigos. Karolina buvo atsakinga už gamybą, o Ernestas rūpinosi vadybos reikalais. Po trejų metų sugrįžo į Lietuvą, nes svajojo įkurti nuosavą verslą.

Trejais metais už brolį jaunesnis 26-erių Šarūnas Vytauto Didžiojo universitete baigė Rytų Azijos šalių kultūros ir kalbos bei gretutines ekonomikos ir finansų studijas. Po to dvejus metus gyveno ir dirbo Londone. Jis triūsė aptarnavimo ir pardavimo sektoriuje, susipažino su geriausiu britų „Šokolado akademijos“ šokoladininku William’u Curley’u. Bendravimas su garsiu specialistu padėjo apsispręsti. Šarūnui jis suteikė pasitikėjimo ir paskatino pradėti nuosavą šokolado gamybos verslą. Abu broliai Leimontai ir Karolina, gyvendami ir dirbdami svetimame krašte, vieningai nutarė: jie sugrįš į gimtinę, įkurs savo verslą ir panaudos užsienyje įgytas žinias. Taip ir padarė – šių metų pradžioje verslą įkūrė Triškonių kaime. Jie tiki savo idėja, mano, kad aukštos kokybės šokolado produktai bus paklausūs. Ateityje planuoja plėsti gamybą.

Rankų darbo produktai

Sėkmingai startavusiam „Komplimentų“ verslui praverčia turimos žinios, o varomoji jėga yra jų entuziazmas ir jaunatviškas veržlumas. Kiekvienas šokolado gabalėlis, pagamintas „Komplimentų“ virtuvėje, sukuriamas rankomis. Šarūnas paaiškino, kad visi gamybos procesai – ganašo maišymas, formavimas, dekoravimas, glaistymas – tik rankų darbas. Be abejo, reikalinga ir profesionali įranga. Šokolado grūdinimo mašina palaiko paruoštą šokolado žaliavą tinkamos temperatūros. „Mūsų produkcijos asortimentas įvairus, jau sulaukėme palankių įvertinimų“, – džiaugėsi Šarūnas. Savo klientams jie siūlo 8 skirtingų skonių šokoladinius saldainius, įpakuotus dovanų dėžutėse, 3 skirtingų skonių šokoladinius triufelius, šokoladu glaistytus vaisius. Artimiausiu metu pradės gaminti ir šokolado plyteles. Viską daro kruopščiai – atsirenka tik natūralius ir kokybiškus produktus. Šarūno teigimu, perkama šokolado žaliava yra pagaminta iš šokolado pupelių, užaugintų tvariuose Pietų Amerikos ūkiuose, Vakarų Afrikoje. Šokolado pupelės apdirbamos Belgijoje. Tiekėjai iš ten žaliavą pristato „Komplimentams“.  Sudėtingomis karantino sąlygomis prekybą „Komplimentai“ pradėjo internetinėje parduotuvėje. Jau pavyko surasti partnerių, kurie aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produkciją pardavinės maisto parduotuvėse ir mažesniuose prekybos centruose.

Aldona SIREIKIENĖ

ŪP korespondentė

 

Ernesto LEIMONTO nuotrauka

2021-02-16

Dalintis

2023/02/04

Sutrypė Pieno įstatymą?

Tauragės rajono Girininkų kaime ūkininkaujantis, pieninių karvių bandą laikantis Egidijus Kleinaitis, neapsikentė pieno supirkėjų savivalės ir ketvirtadienio rytą pieno išvežti jau nebedavė.
2023/02/04

Brandiname pieno ūkių tragediją

„Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) trečiadienį posėdžiavusi visuomeninė Pieno taryba konstatavo, jog kažkas kaltas, kad žemdirbiai dėl kritusių pieno supirkimo kainų likviduoja ūkius, tačiau kaip bus toliau – atsakymo nerasta“,...
2023/02/03

Pienininkai kyla į kovą dėl supirkimo kainų

Nematydami kitos išeities dėl drastiškai nukritusių pieno supirkimo kainų,  Lietuvos pieno gamintojai nuo kalbų pereina prie protestų. Vasario 6-ąją visoje šalyje  organizuojama akcija „Kas didesnis Skrudžas: p...
2023/02/04

Erdvioje Gustonių sodyboje namų šilumą patiria ir globojami vaikai

Pasvalio rajone 48 globėjai augina 73 vaikus, be to, yra keturi budintys globėjai, pasiruošę visą parą priimti vaikus, jeigu jų šeimoje dėl priežiūros ir saugumo staiga iškilo rimtų problemų. Gustoniuose gyvenanti Viktorija Ob...
2023/02/04

Plungiškis užsimojo pastatyti darželį Kenijoje

Dažnas, apsilankęs trečiojo pasaulio šalyse, pradeda labiau vertinti tai, ką turime čia, Lietuvoje, tačiau ne kiekvienas imasi veiksmų, kad suteiktų realią pagalbą skurdžiau gyvenantiems žmonėms. Keli lietuviai pasiryžo prisiimti tokią soci...
2023/02/04

Santaros klinikų medikai: vėžio diagnozavimo ir gydymo būdai kartais primena fantastinių filmų scenarijus

Vasario 4 d. minima Pasaulinė kovos su vėžiu diena. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose per metus gydoma virš 4000 naujų vėžio atvejų – čia diagnozuojami ir gydomi visų rūšių navikai vaikams ir suaugusiesiems, gy...
2023/02/04

Tarsi vyšnios... ant palangės žiemą

Ar esate matę žiemą ant palangės vyšnias? Jeigu einant pro langą taip pasirodė, iš tiesų tai optinė apgaulė: ryškiaspalvėmis raudonomis arba oranžinėmis uogytėmis iš tolo švyti vėlyvosios kiauliauogės „karo...
2023/02/04

Lydekos ir baltieji plačiakakčiai skaidrina Lietuvos ežerų vandenis

Žydinčių ežerų vandenų būklei gerinti 2018 m. pradėtas ir 2023 m. tęsiamas įžuvinimo projektas. Liko į vandens telkinius, būtent į Veisiejo ežerą Lazdijų rajone, paleisti 38 tūkst. lydekaičių.
2023/02/04

Nors dažniausiai mirštama nuo širdies ir kraujagyslių ligų, labiausiai bijoma vėžio: ką sako medikai?

Vasario 4 d. minima pasaulinė kovos su vėžiu diena. Nors Lietuvoje daugiau nei pusę mirties atvejų per metus sudaro širdies ir kraujagyslių ligos, vis dėlto draudimo bendrovės ERGO ir tyrimų centro SKDS atliktas saugumo indekso tyrimas rodo...