Ashburn +14,6 °C Rūkas
Šeštadienis, 23 Rgs 2023
Ashburn +14,6 °C Rūkas
Šeštadienis, 23 Rgs 2023

Triškonių kaime sklinda šokolado kvapas

2021/02/16


Pakruojo rajono Triškonių kaime trys jauni žmonės – Karolina Sipavičiūtė, broliai Ernestas ir Šarūnas Leimontai – neseniai pradėjo gaminti aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produktus. Pateikę paraišką Užimtumo tarnybai, įrangai įsigyti, jie sulaukė savarankiško užimtumo programos paramos, o patalpas suremontavo savo lėšomis.

Rankų darbo gaminiai

„Mes gaminame aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produktus“, – sako „Komplimentų“ įkūrėjai Šarūnas Leimontas (kairėje), Karolina Sipavičiūtė ir Ernestas Leimontas.

Atokiame Triškonių kaime pasklido šokolado kvapas. Trys veržlūs žmonės – Š. Leimontas, gyvenimo partneriai K. Sipavičiūtė ir E. Leimontas – neseniai įkūrė šokolado gamybos cechą „Komplimentai“ ir sėkmingai pradėjo savo veiklą. Karolinai priklausančio gyvenamojo namo pirmame aukšte įrengė gamybai skirtas patalpas, į kurias yra atskiras įėjimas. Jie remontą atliko savo lėšomis, įsigijo žaliavų, pakuočių, sėkmingai pradėjo veikti internetinė parduotuvė, reklamai sukūrė prekės ženklą, kurį jau žino ne tik Pakruojo krašte. Užimtumo tarnyba savarankiškam verslui pradėti skyrė lėšų įrangai įsigyti. Už gautus pinigus trijulė nusipirko šokolado grūdinimo mašiną, šaldytuvą, plieninių stalų, kriauklių.

Komunikabilus, energingas ir sėkmingo verslo plėtros modelius kuriantis Šarūnas pasakojo, kad jų naujojo verslo tikslas – Lietuvos rinkai pasiūlyti aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado gaminių. „Startas tikrai gana sėkmingas“, – optimistiškai nusiteikęs Šarūnas.

Į klausimą, kodėl įkurtam verslui pasirinko poetišką pavadinimą „Komplimentai“, pašnekovas greitakalbe paaiškino, kad visiems patinka komplimentai, tačiau lietuviai dėl šiaurietiško būdo juos sako gana retai, be to, ne vienas, išgirdęs komplimentą, keistai reaguoja, net sutrinka. Šarūnas sakė, kad aukščiausios kokybės rankų darbo šokoladu jie nori paskatinti kuo dažniau sakyti komplimentus savo artimiesiems, mylimosioms, geriems bičiuliams ir kuo dažniau dovanoti kokybišką šokoladą. Savo klientams nori pagelbėti: prie kiekvieno produkto prideda kortelę, kurioje galės įrašyti komplimentą ir įteikti artimam žmogui.

Patirties įgijo užsienyje

Idėją įkurti šokolado gamybos cechą broliai Šarūnas ir Ernestas iš Pakruojo bei Karolina iš Triškonių kaimo brandino ne vienus metus. Karolina Kauno kolegijoje baigė maisto technologijos studijas, domisi konditerijos naujovėmis, laisvalaikiu jai patinka dirbti sode. Ernestas Klaipėdos valstybinėje kolegijoje baigė turizmo administravimo studijas. Jis domisi naujomis technologijomis, grafiniu dizainu, mėgsta fotografuoti.

Karolina su Ernestu 2017 m. išvyko padirbėti į Šiaurės Škotiją. Jie norėjo įgyti patirties, pažinti kitos šalies tradicijas. Dirbo šokoladinėje, pajuto gamybos skonį, teko ir klientus aptarnauti. Stropūs lietuvaičiai buvo gerbiami, jiems buvo patikėtos atsakingos pareigos. Karolina buvo atsakinga už gamybą, o Ernestas rūpinosi vadybos reikalais. Po trejų metų sugrįžo į Lietuvą, nes svajojo įkurti nuosavą verslą.

Trejais metais už brolį jaunesnis 26-erių Šarūnas Vytauto Didžiojo universitete baigė Rytų Azijos šalių kultūros ir kalbos bei gretutines ekonomikos ir finansų studijas. Po to dvejus metus gyveno ir dirbo Londone. Jis triūsė aptarnavimo ir pardavimo sektoriuje, susipažino su geriausiu britų „Šokolado akademijos“ šokoladininku William’u Curley’u. Bendravimas su garsiu specialistu padėjo apsispręsti. Šarūnui jis suteikė pasitikėjimo ir paskatino pradėti nuosavą šokolado gamybos verslą. Abu broliai Leimontai ir Karolina, gyvendami ir dirbdami svetimame krašte, vieningai nutarė: jie sugrįš į gimtinę, įkurs savo verslą ir panaudos užsienyje įgytas žinias. Taip ir padarė – šių metų pradžioje verslą įkūrė Triškonių kaime. Jie tiki savo idėja, mano, kad aukštos kokybės šokolado produktai bus paklausūs. Ateityje planuoja plėsti gamybą.

Rankų darbo produktai

Sėkmingai startavusiam „Komplimentų“ verslui praverčia turimos žinios, o varomoji jėga yra jų entuziazmas ir jaunatviškas veržlumas. Kiekvienas šokolado gabalėlis, pagamintas „Komplimentų“ virtuvėje, sukuriamas rankomis. Šarūnas paaiškino, kad visi gamybos procesai – ganašo maišymas, formavimas, dekoravimas, glaistymas – tik rankų darbas. Be abejo, reikalinga ir profesionali įranga. Šokolado grūdinimo mašina palaiko paruoštą šokolado žaliavą tinkamos temperatūros. „Mūsų produkcijos asortimentas įvairus, jau sulaukėme palankių įvertinimų“, – džiaugėsi Šarūnas. Savo klientams jie siūlo 8 skirtingų skonių šokoladinius saldainius, įpakuotus dovanų dėžutėse, 3 skirtingų skonių šokoladinius triufelius, šokoladu glaistytus vaisius. Artimiausiu metu pradės gaminti ir šokolado plyteles. Viską daro kruopščiai – atsirenka tik natūralius ir kokybiškus produktus. Šarūno teigimu, perkama šokolado žaliava yra pagaminta iš šokolado pupelių, užaugintų tvariuose Pietų Amerikos ūkiuose, Vakarų Afrikoje. Šokolado pupelės apdirbamos Belgijoje. Tiekėjai iš ten žaliavą pristato „Komplimentams“.  Sudėtingomis karantino sąlygomis prekybą „Komplimentai“ pradėjo internetinėje parduotuvėje. Jau pavyko surasti partnerių, kurie aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produkciją pardavinės maisto parduotuvėse ir mažesniuose prekybos centruose.

Aldona SIREIKIENĖ

ŪP korespondentė

 

Ernesto LEIMONTO nuotrauka

2021-02-16

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/09/23

Dzūkijoje miškai tušti, rytų Lietuvoje grybų yra, bet nėra rinkėjų

Dzūkijoje grybų supirkimo punktų – vienas kitas, nes dėl sausros miškai tušti, tuo metu rytų Lietuvoje punktų galėtų būti ir daugiau – miškai pilni voveraičių, baravykų, raudonikių ir kitų grybų, tačiau nėra surink...
2023/09/23

Litų banknotai – architektūros istorijos pasakotojai

Paprastai manoma, kad istorijos geriausiai mokytis iš knygų, vadovėlių ir pasakojimų. Kartais visai nepagalvojama, kad moneta ar banknotas taip pat yra puikus istorijos šaltinis, vaizduojantis ne tik valdovų kaitą, bet ir valstybės a...
2023/09/23

Gerą eksporto startą pristabdė draudimas

Mėnesio pradžioje lenkų mėsos gamintojai džiūgavo atsivėrusiomis net kelioms didelėms pasaulio rinkoms. Bet štai mėnesiui einant į pabaigą sulaukė nemalonios žinios iš Kazachstano.
2023/09/23

Gydytoja neurologė Kristina Ryliškienė: negydoma migrena kainuoja brangiau

„Vienas populiariausių migrenos mitų – kad esama stebuklingos tabletės, kuri viską išgydys. Kitas, prieš keletą metų sugriautas amerikiečių mokslininkų, – kad migrena prisidengiama norint išvengti darbinės, v...
2023/09/23

Nelegaliai medžius Klaipėdoje kirtę pažeidėjai slėpė ir įkalčius – kelmus

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Klaipėdos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai šių metų gegužę ir rugsėjį atliko patikrinimus, inventorizavo želdinius ir nustatė, kad prestižinėje Klaipėdos miesto dalyje, Giruliuose, neteisėtai pa&...
2023/09/23

Rugsėjo 23-oji – ES ekologijos diena

Nuo 2021-ųjų metų Europos Sąjungoje rugsėjo 23-oji yra paskelbta ES ekologijos diena. Bendro ekologinės gamybos plėtros veiksmų plano tikslas – iš esmės paskatinti ekologiškų produktų gamybą ir vartojimą, siekiant prisidėti pri...
2023/09/23

Antra žievėgraužio tipografo generacija trečdaliu gausesnė nei pernai

Valstybinės miškų tarnybos (VMT) specialistai rugsėjo antrą dekadą užbaigė pavojingiausio medžių liemenų kenkėjo, žievėgraužio tipografo antros generacijos gausos stebėjimą. Nors rugsėjis kol kas buvo rekordiškai šiltas, pasku...
2023/09/23

Tik nesakykite: „Gražu, bet nepraktiška“

Vaisių pasaulyje ne dažnai išorės spalva sutampa su vidumi. Matyt, dėl to kartais vis dar nustebina obuoliai raudonu minkštimu. Jei rojaus obelaitės jau iškovojo savo vietą soduose, tai ne pro šalį daugiau sužinoti ir a...
2023/09/23

Parama – ir melioracijos sistemoms atnaujinti, ir inovacijoms

Viena populiariausių Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonių buvo „Parama žemės ūkio vandentvarkai“. Remti melioracijos sistemų atnaujinimą numatyta ir Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m....