Pakruojo rajono Triškonių kaime trys jauni žmonės – Karolina Sipavičiūtė, broliai Ernestas ir Šarūnas Leimontai – neseniai pradėjo gaminti aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produktus. Pateikę paraišką Užimtumo tarnybai, įrangai įsigyti, jie sulaukė savarankiško užimtumo programos paramos, o patalpas suremontavo savo lėšomis.
Rankų darbo gaminiai
„Mes gaminame aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produktus“, – sako „Komplimentų“ įkūrėjai Šarūnas Leimontas (kairėje), Karolina Sipavičiūtė ir Ernestas Leimontas.Atokiame Triškonių kaime pasklido šokolado kvapas. Trys veržlūs žmonės – Š. Leimontas, gyvenimo partneriai K. Sipavičiūtė ir E. Leimontas – neseniai įkūrė šokolado gamybos cechą „Komplimentai“ ir sėkmingai pradėjo savo veiklą. Karolinai priklausančio gyvenamojo namo pirmame aukšte įrengė gamybai skirtas patalpas, į kurias yra atskiras įėjimas. Jie remontą atliko savo lėšomis, įsigijo žaliavų, pakuočių, sėkmingai pradėjo veikti internetinė parduotuvė, reklamai sukūrė prekės ženklą, kurį jau žino ne tik Pakruojo krašte. Užimtumo tarnyba savarankiškam verslui pradėti skyrė lėšų įrangai įsigyti. Už gautus pinigus trijulė nusipirko šokolado grūdinimo mašiną, šaldytuvą, plieninių stalų, kriauklių.
Komunikabilus, energingas ir sėkmingo verslo plėtros modelius kuriantis Šarūnas pasakojo, kad jų naujojo verslo tikslas – Lietuvos rinkai pasiūlyti aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado gaminių. „Startas tikrai gana sėkmingas“, – optimistiškai nusiteikęs Šarūnas.
Į klausimą, kodėl įkurtam verslui pasirinko poetišką pavadinimą „Komplimentai“, pašnekovas greitakalbe paaiškino, kad visiems patinka komplimentai, tačiau lietuviai dėl šiaurietiško būdo juos sako gana retai, be to, ne vienas, išgirdęs komplimentą, keistai reaguoja, net sutrinka. Šarūnas sakė, kad aukščiausios kokybės rankų darbo šokoladu jie nori paskatinti kuo dažniau sakyti komplimentus savo artimiesiems, mylimosioms, geriems bičiuliams ir kuo dažniau dovanoti kokybišką šokoladą. Savo klientams nori pagelbėti: prie kiekvieno produkto prideda kortelę, kurioje galės įrašyti komplimentą ir įteikti artimam žmogui.
Patirties įgijo užsienyje
Idėją įkurti šokolado gamybos cechą broliai Šarūnas ir Ernestas iš Pakruojo bei Karolina iš Triškonių kaimo brandino ne vienus metus. Karolina Kauno kolegijoje baigė maisto technologijos studijas, domisi konditerijos naujovėmis, laisvalaikiu jai patinka dirbti sode. Ernestas Klaipėdos valstybinėje kolegijoje baigė turizmo administravimo studijas. Jis domisi naujomis technologijomis, grafiniu dizainu, mėgsta fotografuoti.
Karolina su Ernestu 2017 m. išvyko padirbėti į Šiaurės Škotiją. Jie norėjo įgyti patirties, pažinti kitos šalies tradicijas. Dirbo šokoladinėje, pajuto gamybos skonį, teko ir klientus aptarnauti. Stropūs lietuvaičiai buvo gerbiami, jiems buvo patikėtos atsakingos pareigos. Karolina buvo atsakinga už gamybą, o Ernestas rūpinosi vadybos reikalais. Po trejų metų sugrįžo į Lietuvą, nes svajojo įkurti nuosavą verslą.
Trejais metais už brolį jaunesnis 26-erių Šarūnas Vytauto Didžiojo universitete baigė Rytų Azijos šalių kultūros ir kalbos bei gretutines ekonomikos ir finansų studijas. Po to dvejus metus gyveno ir dirbo Londone. Jis triūsė aptarnavimo ir pardavimo sektoriuje, susipažino su geriausiu britų „Šokolado akademijos“ šokoladininku William’u Curley’u. Bendravimas su garsiu specialistu padėjo apsispręsti. Šarūnui jis suteikė pasitikėjimo ir paskatino pradėti nuosavą šokolado gamybos verslą. Abu broliai Leimontai ir Karolina, gyvendami ir dirbdami svetimame krašte, vieningai nutarė: jie sugrįš į gimtinę, įkurs savo verslą ir panaudos užsienyje įgytas žinias. Taip ir padarė – šių metų pradžioje verslą įkūrė Triškonių kaime. Jie tiki savo idėja, mano, kad aukštos kokybės šokolado produktai bus paklausūs. Ateityje planuoja plėsti gamybą.
Rankų darbo produktai
Sėkmingai startavusiam „Komplimentų“ verslui praverčia turimos žinios, o varomoji jėga yra jų entuziazmas ir jaunatviškas veržlumas. Kiekvienas šokolado gabalėlis, pagamintas „Komplimentų“ virtuvėje, sukuriamas rankomis. Šarūnas paaiškino, kad visi gamybos procesai – ganašo maišymas, formavimas, dekoravimas, glaistymas – tik rankų darbas. Be abejo, reikalinga ir profesionali įranga. Šokolado grūdinimo mašina palaiko paruoštą šokolado žaliavą tinkamos temperatūros. „Mūsų produkcijos asortimentas įvairus, jau sulaukėme palankių įvertinimų“, – džiaugėsi Šarūnas. Savo klientams jie siūlo 8 skirtingų skonių šokoladinius saldainius, įpakuotus dovanų dėžutėse, 3 skirtingų skonių šokoladinius triufelius, šokoladu glaistytus vaisius. Artimiausiu metu pradės gaminti ir šokolado plyteles. Viską daro kruopščiai – atsirenka tik natūralius ir kokybiškus produktus. Šarūno teigimu, perkama šokolado žaliava yra pagaminta iš šokolado pupelių, užaugintų tvariuose Pietų Amerikos ūkiuose, Vakarų Afrikoje. Šokolado pupelės apdirbamos Belgijoje. Tiekėjai iš ten žaliavą pristato „Komplimentams“. Sudėtingomis karantino sąlygomis prekybą „Komplimentai“ pradėjo internetinėje parduotuvėje. Jau pavyko surasti partnerių, kurie aukščiausios kokybės rankų darbo šokolado produkciją pardavinės maisto parduotuvėse ir mažesniuose prekybos centruose.
Aldona SIREIKIENĖ
ŪP korespondentė
Ernesto LEIMONTO nuotrauka
2021-02-16