Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Elžbieta MONKEVIČ
instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja
 

Naudokimės pavasario dovanomis, kol galime!

2023/05/19


Sunku įsivaizduoti pavasarį be žalios spalvos. Taip pat ir be žalios žolės, žalių sprogstančių pumpurų, mažų žalių lapelių, būtent dabar atrodančių gaiviai ir traškiai. Šios dienos herojai – dilgėlės ir meškiniai česnakai – žali trumpo sezono veikėjai. Labai tikiuosi, kad šias idėjas pritaikysite ir savo virtuvėje arba jos įkvėps ieškoti savų sprendimų. Leiskimės į žaliąją kelionę kartu.

DILGĖLĖS

Piktos? Kas nežino, kad už rūsčios išvaizdos slepiasi kažkas nepaprastai gero ir naudingo. Vertingiausios dilgėlės renkamos balandį–gegužę arba iki žydėjimo. Jaunos yra geriausio skonio ir tinkamiausios kulinarijai. Renkamos viršūnėlės, daugiausia iki 30 cm. Prieš gamindami būtinai nuskalaukite po tekančiu šaltu vandeniu, kad pašalintumėte visus nešvarumus, paskui nuplikykite karštu. Koteliai nenaudojami, tad juos pašalinkite, palikite tik lapelius.

Dilgėlių sriuba

(Vietoje polivitaminų tabletės)

Reikės:  

  • 100 g jaunų dilgėlių
  • vidutinio dydžio jauno svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 1–2 jaunų morkų
  • 3 vidutinio dydžio jaunų bulvių
  • ¼ nedidelės jaunojo kopūsto gūžės
  • šaukšto alyvuogių aliejaus
  • šaukštelio medaus
  • 50 ml baltojo vyno
  • šaukšto druskos
  • aitriųjų paprikų dribsnių
  • 2 l daržovių sultinio

Daržoves supjaustykite, dilgėles perrinkite. Į puodą storu dugnu įpilkite aliejaus, suberkite česnaką, svogūną, morkas, bulves ir kepkite ant vidutinės kaitros apie 5 min. Neleiskite česnakui degti. Įpilkite vyno, dėkite medų, išmaišykite ir užvirinkite. Virkite dar 1–2 min. Supilkite daržovių sultinį į puodą ir virkite, kol bulvės ir morkos suminkštės. Tada sudėkite dilgėles ir kopūstus, virkite dar 10 min. Sriubą pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir aitriųjų paprikų dribsniais. Taip pat galima įpilti grietinėlės arba grietinės.

Chačiapuriai su dilgėlėmis ir sūriu

Tešlai:  

  • 280 g miltų
  • šaukštelio sausų mielių
  • 120 ml šilto vandens
  • 25 ml aliejaus
  • šaukštelio druskos
  • šaukštelio cukraus

Įdarui:

  • 50 g fetos
  • 100 g varškės
  • 50 g mocarelos
  • 1–2 šaukšto grietinės
  • 1 l dilgėlių
  • 2–3 skiltelių česnako
  • druskos
  • 50–70 g sviesto chačiapuriams patepti

Sumaišę visus produktus, užminkykite glotnią tešlą ir palikite apie valandą kilti, kol padvigubės.

Įdarui susmulkinkite fetą ir mocarelą, sumaišykite su varške ir grietine. Susmulkinkite dilgėles ir česnakus. Dilgėles sumaišykite su sūrio ir varškės mase, paragaukite ir, jei reikia, pasūdykite.

Tešlą padalykite į 4 dalis, iškočiokite į paplotėlius, dėkite į vidurį kamuoliuką įdaro ir užspauskite tešlą virš įdaro. Pakočiokite paplotėlį pirmiausia švelniai, paskui galima ir stipriau. Dėkite paplotėlius į sausą keptuvę, kepkite abi puses, kol gražiai pagels. Dar karštus chačiapurius patepkite sviestu ir dėkite vieną ant kito.

MEŠKINIAI ČESNAKAI

Sėkmės kūdikis. Dar prieš kokius penkerius metus meškiniai česnakai buvo įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą, juos uždrausta rinkti miškuose. Situacija pagerėjo, tad nuo 2019 m. knygoje jo neliko. Įdomaus skonio, turtingas vitaminų ir kitų naudingų medžiagų augalas nusipelnė vietos kiekvienoje virtuvėje.

Atviras pyragas su valgomosiomis gėlėmis ir pavasarinėmis žolėmis

Šiam atviram pyragui, arba tiksliau paplotėliui, naudokite šaldytą sluoksniuotą tešlą, spalvotas morkas, lazdynų riešutų aliejų, įvairias prieskonines ir lapines daržoves, valgomąsias gėles. Tinkamai neparuošti žali lapai ant atvirų pyragų po kepimo labai išsausėja, sumažėja. Kad tai neįvyktų, lapines daržoves reikia nuplikyti verdančiu vandeniu, paskui staigiai atvėsinti.

Sluoksniuotos tešlos lakštą plonai iškočiokite, patepkite lazdyno riešutų aliejumi, dėkite nuplikytų žalumynų: meškinių česnakų, pienių, burokėlių lapų, čiobrelių ir rozmarino šakelių, plonų morkų griežinėlių, valgomųjų gėlių. Jei pageidaujate, galite pabarstyti druska. Kepkite 180 °C orkaitėje. Jokių apribojimų dėliojimui!

Kaprio salotos su meškinio česnako pestu

Šias salotas gaminkite, kai turėsite labai skanių pomidorų. Kuo įvairesni, tuo gražiau ir skaniau. Aš turėjau „Kumato“ rūšies pomidorų, avietinių ir vynuoginių. Supjaustykite pomidorus plonomis riekelėmis, smulkiavaisius pomidorus palikite sveikus arba perpjaukite pusiau. Sudėliokite lėkštėje, padėkite buratos rutuliuką, įpjaukite jį kryžmai, gardinkite salotas meškinio česnako pestu.

Meškinių česnakų pestas

Reikės:  

  • ryšelio meškinių česnakų
  • 50 g anakardžių (galima maišyti su pistacijomis – padažo spalva bus dar gražesnė)
  • 50 g kietojo sūrio (parmezanas, granapadanas, gali būti ir „Džiugas“)
  • 100 ml aliejaus
  • šaukšto citrinos sulčių
  • druskos, pipirų

Paruoškite puodą su verdančiu vandeniu, puodą arba dubenį su vandeniu ir ledukais bei didelį kiaurasamtį. Laiškinius česnakus nuplaukite, suberkite į verdantį vandenį, palikite 40–45 sek. arba tiek, kad pakeistų spalvą į ryškiai žalią (tai svarbu, nes ilgiau palaikius lapeliai tiesiog išverda ir tampa tamsūs). Kiaurasamčiu išimkite česnakus ir panardinkite į vandenį su ledukais. Atvėsinkite 3–4 min., sudėkite lapelius ant popierinio rankšluosčio ir nusausinkite.

Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, kol lengvai apskrus. Sutarkuokite sūrį. Į trintuvo indą sudėkite česnakus, riešutus, sūrį. Supilkite citrinos sultis ir susmulkinkite. Pabaigoje supilkite aliejų, įberkite druskos ir viską sumaišykite, kol susijungs. Sukrėskite į švarų stiklainiuką ir laikykite šaldytuve. Jeigu norite laikyti ilgiau, stiklainio iki galo nepildykite, palikite vietos maždaug 0,7–1 cm storio sluoksniui aliejaus. Apsemtą aliejumi pestą galėsite laikyti šaldytuve iki 3 mėn.

Elžbietos Monkevič nuotraukos

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis