Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Dalia KARPAVIČIENĖ
ŪP korespondentė
 

Gaisras Valpainių sūrinę ir visą sodybą pavertė pelenais

2023/07/04


Penktadienio naktį gaisras Valpainiuose (Kelmės r.) sunaikino visą Dalios ir Arūno Zakarų ūkį, gyvenamąjį namą ir maždaug prieš metus įrengtą sūrinę su visa įranga. Ugnį bandė tramdyti gaisrininkai iš Skaudvilės, Kelmės, Liolių, tačiau į sodybą taip ir neatvyko gaisrininkai iš Kražių, nuo Valpainių nutolusių vos už 4 km. Šoko ištikta D. Zakarienė svarstė: gal kražiškiams gaisrininkams atvykus būtų bent gyvenamasis namas išgelbėtas? Dabar gyvenimą teks pradėti nuo nulio.

Valpainiškė D. Zakarienė „Ūkininko patarėjui“ pasakojo, kad vėlų ketvirtadienio vakarą, pabaigę darbus sūrinėje, su vyru grįžo namo. Po vidurnakčio, maždaug apie pusę pirmos, pajuto aitrių dūmų kvapą. Kadangi miegojo atidarę langą, jautėsi labai stiprus kvapas. Išėję į lauką pamatė iš ūkinio pastato besiveržiančius juodus dūmus.

„Vyras pasilenkęs dar įėjo į pastato vidų ir pamatė degantį buitinį šaldytuvą. Visa elektros instaliacija buvo naujai išvedžiota. Nežinia, kodėl šaldytuvas užsidegė“, – svarstė D. Zakarienė.

Moteris pasakojo, kad ketvirtadienį Valpainiuose buvo apniukusi diena, pažaibavo, keliskart buvo dingusi eletra. Galbūt dėl to galėjo būti sugadinta elektros relė?

Kai užsidegė laidai, ugnis pradėjo plisti žaibiškai. Zakarai puolė kviesti gaisrininkų pagalbą. „Kražių, nuo mūsų esančių vos už kelių kilometrų, gaisrininkai visai neatvažiavo. Jei būtų atvažiavę, beveik neabejoju, kad gyvenamąjį namą būtų pavykę išgelbėti. Kol gaisrininkai iš Skaudvilės, Kelmės, Liolių atskubėjo iš tolimesnių vietovių, praėjo kone pusvalandis“, – sunkiai žodžius rinko D. Zakarienė.

Kražiai turi savo ugniagesių komandą, kuri priklauso Kelmės rajono priešgaisrinei saugos tarnybai. Šios tarnybos viršininkas Artūras Kairys ŪP vakar sakė, kad nesuveikė mobilusis komandos telefonas. Kas buvo nutikę su ryšiu, nepavyko išsiaiškinti. „Mes esame iškviečiami mobiliuoju telefonu. Kol pavyko kitais kanalais su kražiškiais ugniagesiais susisiekti, į gaisravietę jau buvo išvykusios kitos komandos. Kražių komandos bendrasis pagalbos telefonas net nebekvietė į Valpainius“, – aiškino A. Kairys. Kelmės rajono priešgaisrinės saugos tarybos viršininkas sakė, kad po tokio nutikimo vėl svarstys galimybę įrengti stacionarius laidinius telefonus.

Vos per 20 minučių iki pamatų sudegė ūkinis pastatas su visu ten buvusiu turtu. Vėliau nuo karščio ugnis persimetė į sūrinę, gyvenamąjį namą. Antrasis namo aukštas sudegė visiškai, į vidų įgriuvo perdangos, buvo pažeistos ir namo sienos. Pelenais virto ir daržinėje supiltos apie 4 tonos grūdų. Sudegė tik pernai įsigytas pieno šaldytuvas, aparatai, kita įranga.

Moteris džiaugėsi, kad pavyko iš kiemo išvaryti ir išgelbėti autobusiuką, su kuriuo važiuojama pardavinėti sūrius. Kieme stovėję lengvieji automobiliai nuo karščio apsilydė, kaip ir tolėliau, už ūkinio pastato sukrauti šienainio rulonai.

„Reikės gyvenimą pradėti nuo nulio. Šalia gyvena abu sūnūs su šeimomis. Labai gaila sudegusio ūkio. Nors gyvenamasis namas būtų likęs. Netoliese turime pirtelę. Kol vasara, ten pagyvensime. Reikia gaisravietę tvarkyti, apie ateitį galvoti“, – redakcijai sakė Dalia.

gaisras
Pagal NMA projektą įrengta moderni sūrinė virto nuodėgulių krūva.

Zakarai laiko dešimt karvių, iš kurių pieno savo sūrinėje gamina įvairius sūrius. Karvės niekur nedingo, kaip ir D. Zakarienės įsipareigojimai Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) sūrinės veiklai. Atsitikus nelaimei, sūrininkė išėjo mėnesio nemokamų atostogų. Vėliau – elgsis pagal aplinkybes.

„Jau sulaukiau geranoriško Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų skambučio. Man sakė, jog kol kas veiklą vykdyti galiu ir paprastoje virtuvėje. Bet aš ir tos virtuvės nebeturiu... Nebent turėčiau vėl senoviškai sūrius gaminti. Kaimynai atnešė kibirų, nes neturėjome kur pieno melžti. Pieną sutarėme parduoti pieninei“, – pasakojo D. Zakarienė.

Gaisro išvakarėse Valpainių sūrinėje lankėsi svečiai iš Nacionalinės mokėjimo agentūros, sūrinę rodė kaip išskirtinį pavyzdinį projektą, į kurį įdėta daug nuoširdaus darbo.

„Gyrė mus, fotografavo. Atsiuntė nuotraukų prisiminimui. Kai nuotraukas gavau, sūrinės jau nebebuvo likę. Tik tos užfiksuotos akimirkos. Net šeimos albumai sudegė. Sunku suvokti, kad per kelias valandas gali nieko nelikti iš kelių dešimtmečių gyvenimo“, – apgailestavo D. Zakarienė.

Įsirengti sūrinę namuose ir gaminti sūrius iš savo karvių pieno buvo sena D. Zakarienės svajonė, nuo praėjusios vasaros sūrių gamyba jau tapo visos Zakarų šeimos verslu. Apie tai savo skaitytojams pasakojo ir ŪP.

Galintys ir norintys padėti nuo gaisro nukentėjusiai šeimai prašomi paaukoti pinigų į asociacijos „Valpainių sūriai“ (įmokos kodas 305644443) sąskaitą LT355012200014001549.

Kad ir nedidelė parama, gražūs darbai padeda mums visiems gyventi.

 

ZAKARŲ šeimos nuotrauka

Dalintis